Zsebmérleg teszt – Ilyet használnak a filmekben a menő dílerek is

Ide kattintva megvásárolható!
A mai példány egy egészen hasznos készülék, egy zsebmérleg. Nem tudom, hogy van-e értelme ezt a szó használni, de angolul is így deklarálták az oldalon, ahonnan származik. A szerkezet jól jöhet a mindennapokban. Most talán nem esik le, hogy hol és mikor jöhetne jól egy ilyen, de én már sokszor jártam úgy, hogy kellett volna, de nem volt. Időnként ezt-azt le kellene mérnem, hogy milyen tömegű. A használat gyakoriságától eltekintve pedig kínai, és ez a legfőbb tulajdonsága, ezért került fel ide.

Mint korábban említettem, megállapodás született a TomTop webáruházzal, így ez a készülék is az ő jóvoltukból került hozzám. Őszintén szólva kellemes csalódás volt számomra.

Képek

Külső

Ahogyan látszik is, egy elég búcsús hatású, kommersz papírdobozkában érkezett. Semmi csicsa nincs rajta, csak egy szimpla kis dobozka. Igazából már annak örülnünk kell, hogy dobozt kaptunk hozzá (nem mintha életfeltétel lenne, de mindenki örül neki, ha nem meztelenül kapja a termékét, kivéve, ha az egy guminő), mert mint tudjuk, általában nem jár a cuccokhoz. A doboz nem nyújt amúgy különösebb védelmet a terméknek, mert belül csak egy fóliába volt belehúzva.

Kicsomagolva egy egészen kulturált kinézetű eszközt vehetünk a kezünkbe. Tagadhatatlan, hogy érződik rajta a gagyi, törékeny műanyag hatása, de a kinézete abszolút rendben van. Az előlapját egy felnyitható műanyag borítás védi. Ennek kapcsán megjegyezném, hogy lehetne rugós is, mint ahogyan a hasonló szerkezeteknél megszokhattuk. Úgy szokott lenni az ilyesmi szerkezeteknél, hogy lenyomjuk a picike gombot, majd rugók hatására felpattan a műanyag burkolat. Itt nem pattan fel, nekünk kell felnyitni. Ez nem kerül különösebb erőfeszítésbe, de hát az európai ember elég kényelmes. Ha valakinek van egy kis körme, akkor a gomb nélkül is lazán fel tudja pattintani.

Pozitív csalódás volt számomra, hogy minden létező előlapi felületét külön fóliával védenek. Több helyen észre sem lehet venni a jelenlétét, mégis ott van. Ezeket lehuzigálva egészen elegánssá válik a szerkezet, tényleg jól néz ki. További pozitívum, hogy az alját négy darab gumipöcökkel látták el, így tutira nem fog csúszkálni az asztalon. Ez akkor lehet jó, ha valaki egy Richter-skála szerint legalább 8.8-as földrengés közepette próbálja megmérni, hogy a magnéziumtablettái tényleg olyan tömegűek-e, mint amennyi a dobozára írva van.

Működés közben

Az előlapon vannak csak gombok, és bár 5 darab nem olyan sok, van olyan, aminek a céljára nem derült fény. Súvasszunk bele 2 AAA-s elemet, és máris miénk a tömegmérés élménye. Az 5 gombból a középső a KI/BE kapcsoló. Ez nem követel meg magyarázatot. Van rajta tára gomb, ez a jobb felső. Ha valaki esetleg nem tudná, hogy mi az: ezt megnyomva az addig mért tömeget lenullázza, és csak a további ráhelyezett tömeget méri. Például nem méri a bögre tartalmát, csak a beleöntött cukrot. Na, erre jó a tárázás. A bal lenti gomb a mértékegységek között váltogat. Magyar embernek nem nagyon lehet rá szüksége, mert alapjáraton grammban mér. A mérés pontossága 0.1 g, és 500 g-ig képes méricskélni. A tapasztaltak szerint érzékenységét tekintve mindenféle általános felhasználásra megfelelő lesz. A bal felső PCS gomb megnyomására átlép pcs módba, és egész értékeket mutat kb. 1300-ig. Lövésem sincs, hogy ez mi lehet, csak néztem, hogy ezmiaz Móni. *Szerk.: Kis keresgélés után arra jutottam, hogy a legutoljára betárázott súlyt jegyzi meg, majd a ráhelyezett súlyt ezzel leosztva kiadja, hogy hány darabnak felel meg. Tehát betárázunk egy darab 3 g-os magnéziumtablettát. Átkapcsolunk PCS módba, és ráteszünk 10 tablettát. Érzékelni fogja, hogy 30 g van rajta, tudja, hogy a tárázott érték 3 g, tehát 10 darabot fog kiírni. Azt hiszem, erre jó.* Az utolsó, jobb lenti gomb pedig a kék színű háttérvilágítást kapcsolja. Nem kifejezetten erős, kicsit lehetne erősebb is, de egész jó, tényleg tud hasznos lenni.

Nem volt olyan tárgy a közelemben, amivel tizedre pontosan mérhettem volna a dolgokat, de magnéziumtabletták segítségével (melyek a leírás szerint egyenként 3 grammosak) részint sikerült letesztelnem. 3.0 g, illetve 3.1 g értékeket adott mindre, szóval szerintem jól mér.

További tulajdonságai is vannak, amikről érdemes tudni, ha valaki a vásárláson gondolkozik. Durván 1500 Ft-ba kerül, ez szerintem meggyőző ár így a teszt vége felé. 30 másodperc után magától kikapcsol, tehát gyökér felhasználó-biztos. A mérőlap állítólag rozsdamentes acélból készült. Jelzi, ha merüsek az elemek benne. Szándékos szórakozással elérhető, hogy amikor terheletlenül áll, -0.3 és -0.1 közötti értéket mutasson. Ezt természetesen a tárázással vissza lehet állítani 0.0-ra.

Összegzés

Összességében ennyit tudok mondani erről az eszközről. Teljesen pozitív a benyomásom. Minimális ráfordítással még jobbá tehették volna, de ilyenre sikerült. Amíg teszi a dolgát, végül is nincs mire panaszkodnunk ilyen árcímke mellett. A kijelzőfény pluszpont, a tárázás nagyon jó ölet, és egész pontosan is mér. Időnként hasznos lehet, és nem is egy nagy befektetés. Ajánlott termék!

Itt megvásárolható egy csomó mérleg.

Meg itt is.