Zeblaze Vibe 3 Pro okosóra teszt – Joker is elsírná magát

Zeblaze Vibe 3 Pro

A Zeblaze Vibe 3 Pro a legújabb fecske okosóra fronton, így megnéztük mit tud felmutatni a konkurenciával szemben. Eddig nem voltak a gyártó termékei igazán meggyőzőek, viszont a YRVibe3pro kuponkóddal elérhető 10.000 Ft körüli árért senki más nem ad, pulzusmérős, alvásfigyelő funkcióval ellátott, zenelejátszást és a telefon kameráját is vezérlő, teljesértékű okosórát.

Zeblaze Vibe 3 Pro kicsomagolása

Volt szerencsém korábban néhány Zeblaze termékhez, és komolyan mondom, nem tudom, hogyan nem halt eddig éhen a cég. A Zeblaze Arch Plus a legnevetségesebb applikációval rendelkező okoskarkötő, amit valaha láttam, a Zeblaze Thor Pro pedig maximum ajtókitámasztónak való, nem Andoridos okoskütyünek. Ennek a tesója volt a Zeblaze  Thor 4, ami az előbbi deriváltja szebb köntösben, szóval azt nem mondhatjuk, hogy igazi sikertermékekről van szó.

A Zeblaze Vibe 3 Pro doboza nagyon tetszetős, hiszen igazán kívánatos képet Photoshopoltak az elejére, de nehogy kinyissuk, mert akkor kiszabadul Pandora szelencéjéből egy olyan óra, amelyet az ízlés rendőrségnek kellene üldöznie. Az anyaghasználat jó indulattal eklektikusnak nevezhető, de simán mondhatjuk azt is rá, hogy össze-vissza.

A matériákat nem igazán sikerült a jó ízlés mentén egymáshoz válogatni, a felső része talán kamu alumínium, alatta rés, majd masszív műanyag tömb. A szíj izzasztó TPU műanyag, ami hajlamos kicsúszni a tartófülből, a végén egy hatalmas, igénytelen csattal, a fronton elhelyezkedő csavarok nem szimmetrikusak, nem is dizájn ez, hanem véletlenszerű anyagok turmixa.  Valamiért jó ötletnek tartották a jobb felső egynegyed részt kékre színezni, nem tudni miért, de szerintem előbb fejteném meg Dan Brown kriptexét, mint hogy rájöjjek, ebben az esetben mi volt a szándék.

A dolognak itt még nincs vége, hiszen bekapcsolás után egyből elénk tárul az elnagyolt menü. Mintha a 80-as évek Olympic Games sorozatát látnám 286-os számítógépen, olyanok az ábrák. Az is eszembe jutott, hogy ingyenes logókat lopkodtak össze az internetről, a harmónia teljes zárójelbe tételével. Ismeritek a mondást, „remélem, hogy komoly, mert viccnek kicsit erős lenne” érzéssel lapozgattam a funkciók között, amelyek képregényszerű lassúsággal „úsznak át” a kijelzőn, így a felhasználói élmény konvergál a nullához, de legalább a kinézet is ocsmány.

Zeblaze Vibe 3 Pro tesztje

A fentiek alapján nem sokat vártam a teszttől, és nem is tévedtem nagyot. Az egy dolog, hogy olyan kelletlenül reagál bármire a Zeblaze Vibe 3 Pro, mintha a nem létező fogát húznák, de simán előfordul az is, hogy megmakacsolja magát és inkább nem csinál semmit. Ezt minden előjel nélkül teszi, majd pár percre rá megjavul, mintha mi sem történt volna.

Méltathatnám a funkciók sokrétűségét, de őszintén, az alábbiakat melyik okoskarkötő nem tudja:

  • pulzusmérés (ez egyébként pontosnak tűnik)
  • óra és stopper
  • kalóriaszámlálás
  • megtett lépések és táv számolása
  • „excercise” menü, ami itt különböző sportokat jelent
  • alvásmonitorozás
  • üzenetek megjelenítése

Szerintem ezek nélkül ma már nem is lehet csuklóra akasztható okos cuccot venni. Érdekesnek éppen nem nevezhető, de kétség kívül hasznos funkció a zenevezérlés, bár ezt jó eséllyel tudja minden normálisabb füles, legyen az wireless vagy drótos. Az időjárás kijelzése nem egy nagy történet, ritkán van olyan eset, amikor nem látjuk, süt-e a nap és nem érezzük a hőmérsékletet, több napos előrejelzést pedig nem ad. A telefonunk kamera gombját elsütni meg tök fölösleges óráról, mert a selfie botokon van ugyanilyen funkció, ha meg a kezünkbe tartjuk a mobilt, akkor elég bajos közben az órát tapizni.

Természetesen ehhez is van applikáció, „Da Fit” néven, értitek Le Bigmac, vagyis a NAGYBETŰS program, csak így szerényen. Sajnos a kinézetet nem igazán sikerült szépre rajzolni, téglalapokat dobáltak egymásra, amibe beleírtak pár sort, de ettől még nem lett ergonomikus. Van néhány extra funkció, mint az óra számlap cseréje – összesen háromféle közül választhatunk – vagy a ne zavarj, ez utóbbira szükségünk is van, mert éjszaka olyan brutálisan tud világítani a Zelbaze Vibe 3 Pro kijelzője, hogy konkrétan felébredtem tőle.

Imitált napfény lámpákkal, mert az igazi csak nem akart kisütni a teszt írása közben.

Ehhez képest napsütésben maximum fényerőn sem olvasható az 1,3 inch-es IPS megjelenítő, viszont legalább estére levehetjük a minimumra. Menet közben érkezett rá szoftverfrissítés is, szóval lehet, hogy a gyártó is belátta, hogy a Zeblaze Vibe 3 Pro nem éppen versenyképes termék, és igyekeznek változtatni valamit. Mondhatnám rá, hogy olcsó, és valóban Mi Band 3 árban volt régebben, de most pont kétszer annyiba kerül mint a fekete babszem, pedig fele annyira nincs jó. Természetesen szenzorokat sem tartalmaz a test, nincs GPS, NFC és WiFi sem, így ez sem öregbíti érdemeit.

Plusz olyan extra dolgokat, mint a cserélhető szíj, sem kapott meg, pedig a Mi Band tulajdonosok tonnaszám vásárolják ezeket a kiegészítőket a szivárvány minden színében. Azért, hogy valami jót is mondjak róla, az üzemideje nem rossz, 4-5 napot is elmegy átlagos használat mellett, ami valószínűleg a Zeblaze féle egyedi OS-nek köszönhető.

Összegzés

El tudom képzelni, hogy fentiek ellenére valaki meg fogja venni a YRVibe3pro kuponnal a Zeblaze Vibe 3 Pro-t, mert nagyon olcsó. Egy kicsivel többért viszont már Huawei Honor Band 4 vagy egy jobb akció esetében Xiaomi Amazfit Cor, esetleg Bip kapható, de majdnem fele ennyiért egy Xiaomi Mi Band 3 is behúzható. Cserébe azok jól néznek ki, gyorsak, és az ikonokat sem neten található ingyenes anyagokból hordták össze.

Ráadásul néha idegesítően akadni kezd a menürendszer vagy csak simán nem reagál, bár az is lehet, hogy a nálam járt darab esetében egyedi hibáról volt szó. Summa summarum, nagyon gondoljátok meg, hogy ennyi pénzért ezt az eszközt vagy egy picivel többért valami jobbat választotok-e.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány