Zeblaze Thor Pro okosóra teszt – Elvesztegetett idő

Zeblaze Thor Pro

Androidos okosóra. Ez a két fő hívószó mostanában az okosóraiparban, és mivel Kínában is elkezdtek ilyeneket gyártani, végre elfogadható áron megszerezhetünk egy jobban sikerült darabot. Az Zeblaze Thor Pro a kínálat belépő modellje és ezt vastagon alá is húzza alig 22.000 forintos árával, amihez áfa- és vámmentes szállítás társul. A valódi kérdés azonban az, hogy van-e értelme Androidos órát választani.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

A Zeblaze Thor Pro kicsomagolása

A fehér doboz az ezüst prégeléssel klasszikus kínai, letisztult, pont elég érdektelen ahhoz, hogy alig várjuk a boksz kinyitását. Miután felfedtük a csomagolást, a szintén hagyományos, opálos fóliába burkolt óra kerül szemünk elé. Valahogy ennél kellemesebb tálalásra számítottam, nem erre a sokkal inkább kukás zacskóra hajazó megoldásra.

 

Csillogó számlapra számítottam, egy “eyecandy-re” vagy valamire, ami kiemeli, mennyire szép is ez a tárgy. Ugyanis nagyon nívós a küllem, egyben van az acél tokozás, minőséginek érződnek a gombok, minden masszív, ami az óra szerkezetéhez kötődik.

Nem úgy a szíj, ami valami alsó polcos vacak, túlméretes lyukakkal, ehhez képest egészen apró csattal és komikusan bő, SPORTS feliratú bujtatóval, ami használat közben minduntalan szétcsúszik. Nem egy nagy tétel, mert bárhonnan rendelhetünk 1 dollárért jobbat, de ezen kár volt spórolni.

A hátlapját a pulzusmérő szenzor uralja, amit egy méretes üveglap mögé csomagoltak. Amilyen szép, olyan gyorsan aláizzad az ember. Az óra alatt a szokásos tartozéklista vár, úgy mint leírás, töltőpad és micro USB kábel, valamint csavarhúzó és tartalék csavarok a SIM tálca használatához.

 

A Zeblaze Thor Pro tesztje

Papíron minden nagyon jól hangzik, hiszen kapunk egy átszabott, de teljes értékű Android 5.1-es rendszert, tölthetünk le appokat, telefonálhatunk kedvünkre, van beépített GPS, sőt, egy kamera is helyet kapott a rendszerben, és mindezt egy combosabb, 500 mAh-s akkumulátor tartja életben.

Az első benyomások nagyon meggyőzőek. Gyönyörű az 1,53 inches IPS kijelző, a színek élénkek és a betekintési szög is nagy. A menü nagyon egyszerű, jobbra-balra, fel- és le kell suhogtatni az ujjakat a kijelzőn, az óra pedig egész fürgén leköveti a mozgást, hála az 1 GHz-es, 4 magos MTK6580-as chipnek. A menük szépségdíjat nem kapnak, de a lehetőségekhez képest egész logikusra sikerült megoldani a vezérlést, ha használtál már okostelefont, nem fog meglepetés érni.

A kütyühöz letölthető telefonos app már más tészta, közönséges spórolós megoldás. Hiába tartjuk a Zeblaze-t egy jó és nagy gyártónak, addig azért még ők se merészkedtek, hogy készítsenek egy használható alkalmazást, helyette az univerzális WiiWatch nevű borzalmat kell nyüstölni, ami szinte csak a telefonnal való Bluetooth összeköttetésért felel, és azt is rosszul csinálja.

Amikor lemerült az óra, elvesztette a kapcsolatot, ha túl sokat voltam távol, szintén eldobta a konatktust, emiatt esetlegessé vált az értesítések kezelése, ha egyáltalán sikerült. Az aktivitást is csak ímmel-ámmal szinkronizálta, aztán hirtelen mindent elfelejtett, csalódást keltő vacak. Szerencsére a Thor Pro egy “smartwatch”, így nem vagyunk a telefonunkhoz kötve.

A kéthetes teszt alatt alaposan kiismertem a kütyüt, így teljes képet tudok adni a használat közben felmerülő apróbb hiányosságokról, amiből sajnos több van, mint kéne. Lehet, hogy papíron remekül hangzik a teljes értékű Android, de egyrészt ez egy 3,5 éves architektúra, ami telefonra készült, másrészt pedig a Google nem véletlenül készített egy dedikált rendszert a hordozható kiegészítőknek Android Wear néven.

Ennek legszembetűnőbb jele, a szövegbevitel. Egy tisztességes jelszóval védett WiFi hálózathoz való kapcsolódáshoz – ami nagy- és kis betűk, valamit számok kombinációja – nagyjából 8 percet szerencsétlenkedtem a kisujjköröm méretű billentyűzeten, mire sikerült eltalálni az összes karaktert, és a rendszer nem duplázott betűket, illetve a törlés sem kaszálta ki véletlenszerűen a beírt szöveget. Ugyanez a programok letöltésénél is előjött, a Google fiók hozzáadása pedig 22 percig tartott.

Gondoltam, majd az appok helyre teszik a órát, de korai volt az öröm. Bármi, amit letöltöttem, még a Maps is, kis négyzetben jelent meg a kijelzőn, fittyet hányva a kör alakú kijelzőre, ami amellett, hogy ronda mint a bűn, csak még használhatatlanabbá teszi az amúgy is apró képernyőt. Sajnos el kell felejteni a böngészést és bármit, amihez a beépített billentyűt használnád.

Az aktivitásmérés akár jó is lehetne, de nem lehet szinte semmivel szinkronizálni az eredményeket, így elvész a GPS hasznossága is. Sportolás közben sem remekel az eszköz, mert egyrészt a 30 dkg-os súly érezhető a kézen, másrészt a hátlapi, méretes üveglap alá rettenetesen beizzad az ember, emiatt pedig pontatlan lesz a pulzusmérés. A beépített 16 GB memória és a zenelejátszó viszont teljesen jó kombó bárhol, hasznos a mindig kéznél levő számológép és a hangfelvevő, a beépített kamera pedig megvett kilóra, no, nem a képek minőségével, inkább csak a kémfilmes nosztalgia okán.

 

Összegzés

A Zeblaze Thor Pro egy új típusú igény egyik legolcsóbb alternatívája, kicsit olyan, mint mikor pár éve a kínaiak nekiálltak telefonokat készíteni. Több idő kell, míg kiforrja magát a kategória, és az Android Wear elterjed a hordozható kütyük között. Második telefon helyett fenntartásokkal ajánlható, illetve ha bele szeretnél kóstolni az Androidos okosórák világába, 22.000 forintért, vámmentes szállítással nem nagyon van ennél olcsóbb alternatíva. Ha viszont egy jól használható órát szeretnél jó áron, még mindig a Xiaomi cuccait tudom ajánlani.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány