Zeblaze Thor 4 okosóra teszt – Három szék közül a földre

Zeblaze Thor 4

A Zeblaze Thor 4 okosóra nem ígér kevesebbet, mint hogy ötvözi a telefonok, az órák és a fitneszkarkötők minden tulajdonságát. GPS alapú tevékenységkövetés, telefonálás, teljesértékű, Android alapú rendszer, amelyre szabadon telepíthetünk alkalmazásokat, miközben a kijelző kinézetét is szabadon cserélgethetjük. Az ára borsos, de az L2999J kuponkóddal levihető 37.000 forintra, és ha azt tekintjük alapnak, hogy a kütyü három másik készülék tulajdonságait ötvözi, akkor ez egy vállalható költség.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

Zeblaze Thor 4 okosóra kicsomagolása

A Zeblaze Thor 4 elődmodellje a Zeblaze Thor okosóra volt, amit mi is teszteltünk annak idején. A Négyes viszont lényegesen drágább és pont ennyivel is ígér többet. A fekete kockában érkező okosóra egy műanyag fedőn kandikál ki, de ez a dizájn nem különösebben fogja meg a tekintetet, talán ennyiért egy kicsit szegényesnek is merném nevezni.

 

A termék mellé kapunk egy mágneses töltőt, amit csak egy irányból tudunk csatlakoztatni, egy szerintem túl rövid, de érthető leírást, és egy csavarhúzó szettet, amivel a SIM kártya hely fedelét tudjuk eltávolítani. Ami a Zeblaze Thor 4 óra kinézetét illeti, tetszetős, letisztult, a lünetta – vagy más néven funkciógyűrű – itt csak a perceket jelöli, tényleges szerepet nem tölt be. A totálisan fekete kinézet nem túl érdekes, de a minőség rendben van, az alumínium házat jó megtapintani, ahogyan a szilikon pántot is. Sajnos ez utóbbi elég vastag, és így a viselet is meglehetősen izzasztó.

 

Oldalt a komolyabb márkákhoz hasonlóan három „gomb” található, ebből a középső egy kamera, amivel felvehetjük a környezetünket „csukló nézetből”. A másik két nyomkodóból a felső a ki- és bekapcsolásért felel, az alsó pedig egy telefonos back gomb – amit néha nehéz megnyomni -, illetve itt találhatjuk a mikrofont is. A hasra helyezték el a SIM kártya foglalatot, illetve a pulzusfigyelésért felelős szenzort és a töltőérintkezőket is. Funkcionális szempontból rendben van a készülék, viszont elég nagy a mérete, ezért vékonyabb csuklón furán hat.

 

Zeblaze Thor 4 okosóra tesztje

Minden ilyen eszköznek az a rákfenéje, hogy a különböző funkciókat eléggé nehéz úgy összedolgozni, hogy azok egy azonos kezelőfelületen megfelelően működjenek. Ebben az esetben három eltérő halmaz igényeit kell egyetlen óratestbe beleerőszakolni:

  • okostelefon
  • okoskarkötő
  • okoskaróra

Az egyik feladat nyilván az, hogy egy 1,39 inch-es, 400×400 pixeles AMOLED kijelzőn hogyan oldjuk meg a gördülékeny eszközkezelést. Valljuk be, az azért nem véletlen, hogy a mobilok megjelenítője téglalap alakú, így normálisan lehet kezelni a menürendszert, olvasni a cikkeket, satöbbi, nem így a körön. Az egérsz*r méretű betűket például nehéz megnyomni, a szöveg sokszor kilóg a képből, szóval nem lesz barátunk a forma.

A legnagyobb probléma persze az, hogy hogyan erőszakoljunk bele egy ekkora testbe okostelefonos funkciókat. A válasz az, hogy sehogy, egyszerűen nem megoldható 1,39 colon ez a feladat, de azért a Zeblaze Thor 4 esetében megpróbálkoztak a lehetetlennel. A menümozgás rém egyszerű, ujjhúzással lapozhatunk különböző irányokba, mindegyik egy adott alkalmazáscsoportot hív elő. Ezek között a jobbra-balra huzigálással tudunk váltogatni, vagyis a legtöbb almenü két érintésből elérhető, számukat alul kis pöttyök jelölik.

  • felfele lapozás: beállítások, adatkapcsolat, töltöttség kijelzés, a tipikus telefonos állapotváltozások beállításáért felelős piktogramok, mint fényerő, néma mód, WiFi ki- és bekapcsolás, és így tovább. Itt találhatjuk a zenelejátszáshoz és a háttértár takarításához tartozó dolgokat is
  • lefele lapozás: röviden összefoglalva, minden, amit a monitorozásról tudnunk kell: lépésszámláló és elégetett kalória, megtett kilométer és az ezekhez tartozó személyes beállítandók
  • balra húzás: okostelefonos értesítések, amelyek többnyire magyar nyelven, helyes betűkészlettel jelennek meg
  • jobbra húzás: a teljes okostelefonos repertoár, kezdve a böngészéstől a telefonáláson át, a kameráig

Ez utóbbi pontra egy picit külön kitérnék, hiszen a Zeblaze Thor kétféleképpen is használható: okosóra a mobilunk mellett, ilyenkor a WiiWatch nevű alkalmazáshoz kapcsolódik a készülék, és nagyjából egy Mi Band funkcióját tölti be. Láthatjuk a készülék töltöttségét, a kapcsolat állapotát, a tevékenységünkhöz tartozó paramétereket, ugyanazt, amit a „lefele lapozás” szekcióban is, illetve kicserélhetjük az AMOLED kijelző hátterének grafikáját a kb. 200 darab letölthető valamelyikére. Javaslom alulról a hatodik sor jobb oldalán lévő kiválasztását, ami az idő kijelzésén túl a töltöttséget és egyéb értékeket is mutatja.

A másik lehetőségünk, ha teljesértékű telefonként gondolunk rá, ami önmagában lehetetlen, hiszen 1 GB RAM-hoz társul 16 GB ROM, amin el kellene futnia az Android 7.0-nak, miközben netezünk, levelet írunk, videót nézünk, mindezt egy 1,39 inch-es kijelzőn. Érzésre olyan, mint poénból kipróbálni a hüvelykszorítónak hívott eszközt, iszonyatos kínszenvedés.

Az ekkora méretű felületek teljesen alkalmatlanok webcímek bevitelére, a RendeljKínait weboldalának szuper „bonyolult” címét nagyjából 3 perc alatt szenvedtem be. A hardver az indexen egy oldalt elég gyorsan behoz, és még nagyjából el is lehet olvasni a tartalmat, ha éppen nem takarja ki a cookie elfogadását kierőszakoló gomb. A cikk betöltése közben simán elalszik a kijelző – hiszen a böngésző futása ezt a lehetőséget nem kapcsolja ki –, és még sorolhatnám a kis méretből fakadó hátrányokat, amiket a Zeblaze Thor 4 estében el kell viselnünk.

Ráadásul a nem böngészőre optimalizált kör alakú felület miatt egy Google fiók felvétele is akkora kihívás, mint 100 méteren kvalifikációt futni az olimpiára: jó eséllyel elbukunk rajta. Erre egyébként lenne megoldás, egy másik operációs rendszer, amit direkt órákhoz találták ki, és Google Wear a neve. Erre jön még rá az a retro feeling, amit telefonálás néven művelünk, ordítva beszélünk a kezünkhöz, ami utoljára a Knight Riderben volt menő a 80-as években, és már a Terminator 3-ban is nevetség tárgyát képezte.

Az utolsó kenetet a rövid üzemidő adja fel a Zeblaze Thor 4-nek. Az 580 mAh-s akkumulátorkapacitás nem okozna gondot, ha ez csak egy okoskarkötő lenne, de ha telefonnak is használjuk, sokkal sűrűbben kell nézegetnünk a kijelzőt, mint egyébként, ez pedig zabálja az áramot. Nagy nehezen így is ki lehet szenvedni egy napot, a standby time állítólag 48 óra, szóval el tudjuk képzelni ugyanezt valós használat mellett.

És akkor még nem is beszéltem az olyan idegesítő bugokról, mint hogy napfényben csak maximum fényerőn látjuk a kijelző tartalmát, ami szintén nem tesz jót az üzemidőnek. Másik remek példa a rossz működésre a navigálás közben bekapcsolt push notification, ilyenkor az ÖSSZES kanyarról megkapjuk előre az értesítést, ami azt jelenti, hogy nagyjából négyszázszor fog rezegni a kezünkön az óra, ráadásul, amíg le nem nyomkodjuk őket vagy ki nem lépünk a Google Maps-ből, az eszköz totálisan használhatatlan.

Azért van jó oldala is a terméknek, ez pedig a klasszikus okoskarkötős pulzusmérés, lépésszámlálás vonal. Ezeket jól és precízen végrehajtja, csak ezért az emberek Xiaomi Mi Band 3-at vesznek 25 dollárért, és nem Zeblaze Thor 4 okosórát, 160-ért. Ha ide veszem a 9 sportot is, amit ismer, A GPS-es útvonalkövetést, akkor pedig már a Xiaomi Stratos az ellenfél, ami hasonló áron tudja ugyanezt, csak sokkal jobban.

 

Összegzés

Biztosan ismeritek azt a mondást, hogy: sokat akar a szarka, de nem bírja a farka. Ez egy az egyben igaz a Zeblaze Thor 4-re, egyszerűen nem lehet egy okostelefon, egy okosóra és egy okoskarkötő funkcióit is egy testbe belezsúfolni. A pici kijelző megöli a mobilozás élményét, a rövid üzemidő hosszabb távú sportokhoz kevés, okoskarkötőnek pedig kicsit drága. Bár igaz, hogy az L2999J kuponkóddal most kiemelkedően olcsón, 37.000 forintért adja a Cafago.

Érdemes fontolóra venni helyette egy Xiaomi Stratos beszerzését, amihez szintén kaptunk kódot: október 15-ig 48.000 forintért vásárolható meg a L016PW kuponkóddal, és kérhető rá áfamentes szállítás is az itt leírtak szerint.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány