Zeblaze Arch Plus okoskarkötő teszt – Ártani nem használ

Zeblaze Arch Plus

A Zeblaze Arch Plus egy olyan cég terméke, amelyik az én szememben tipikusan a futottak még kategóriába tartozik. Volt már több próbálkozásuk is, hol jól, hol rosszabbul sikerültek, de az új termékük viszont nagyon kecsegtető, az ára viszont húzós, 18.000 Ft, amiért már jogosan várunk el néhány extrát. Nézzük, mit tud a szegény ember Xiaomi Amazfit Cor-ja közel két Szent Istvánért.

Zeblaze Arch Plus kicsomagolása

Elég sok fitnesz terméket teszteltem már életemben, a Xiaomi cuccait kifejezetten nagy számban, és bár jellemzően unalmas a csomagolásuk, a minőségi dolgokban szinte kivétel nélkül ott vannak a szeren. Ehhez képest a Zeblaze doboza olyan, mintha cérnazoknit vettem volna, azt leszámítva, hogy nem egy ruhadarab van benne.

A dizájn zavaros, és a kibontás után sem csillant fel a remény, hogy a Red Dot Award díjazottját fogjuk megpillantani. A Zeblaze Arch Plus egyik pechje, hogy a Xiaomi Mi Band 2 nagyon jól néz ki, és a Mi Band 3 sem csúnya, ilyen kis csini szopott kavics mindkettő, ehhez képest a Zeblaze Arch Plus egy katedrális. Semmi filigrán nincs benne, túl vaskos, olyan prosztó érzést kelt. Kapunk hozzá egy töltőt, meg egy leírást, ami kemény 4 oldalon taglalja a működést, de nem aggódjatok nem kell elolvasni, [email protected] se lehet belőle megtudni.

A szíja szerintem nem cserélhető, de azért én megpróbáltam kihúzni a helyéről, hiszen biztosan kijön az szabályos módon, de aztán láttam, hogy enged a ragasztás, oké akkor ez fix, annak ellenére hogy nagyjából már mindenhol alap a többszínű kiegészítők garmadája. A karakterek tipográfiája “írógépes”, ráadásul mintha homályosabb lenne a kijelző a szokásosnál. A Mi Band 2-höz képest biztosan az, amit onnan tudok, hogy jellemzően ezt használtam referencia pontnak a teszt során.

A szokásos pulzusmérő szenzor ott figyel a hátlapon, illetve az egygombos vezérléshez felül a kis jelecske, amivel aktivitásra bírhatjuk a Zeblaze Arch Plus okoskarkötőt. A test természetesen IP67-es szabványnak megfelelő védettséget kapott, ami ma már alapnak tekinthető. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy úszhatunk és fürödhetünk benne, de ezt az összes konkurens is tudja.

Zeblaze Arch Plus tesztje

Mire eljutottam a tényleges tesztelésig, egy kicsit már aggódtam az Arch Plus-ért, ugyanis a kinézete alapján eléggé gagyi másolatnak nézett ki. Szerintem ezeknél az eszközöknél a dizájn mellett – lévén nagyon sokan ékszerként is hordják – a másik fontos szempont az, hogy a szoftver rendben legyen, hiszen semmi sem irritálóbb egy rosszul megírt applikációnál.

Ehhez a WearFit 2.0 nevű csodát kell letöltenünk, aminek a kinézete egy kicsit összeszedetlen, és most nem arra gondolok, hogy átláthatatlan a kezelőfelület. Általános iskolások viszonylag ritkán terveznek dizájnt, de ez úgy néz ki, mintha egy tízéves rajzolta volna, ő is az ingyenesen elérhető netes képeket használta fel alapanyagként. Ehhez képest a Xiaomi Amazfit Cor által használt Mi Fit Munkácsy kép, pedig annak is megvan a maga hibája.

Már az elején basztatott, hogy regisztráljam be magam a Facebook fiókommal, amire nemet mondtam, így viszont az “Exercise” rész nem működött, csak a másik 5 fő funkció. Ezek a szokásosak, alvásmonitorozás, pulzusmérés, management rész, ahol a saját adatainkat állítgathatjuk.

Három eredmény egy percen belül.

A Fatique, vagyis kimerültség egy érdekes menüpont, itt próbálta a Zeblaze Arch Plus valami alapján megsaccolni, hogy mennyire vagyok kimerült. A folyamat “tudományos” alapját valószínűleg egy random szám generátor képezi, hiszen 3 méréssel 3 különböző értéket kaptam, sőt a PET palackomról is kiderült, hogy fáradhatatlan. Szerencsére pulzusa nem volt, pedig az lett volna az igazi blama. A heti riport viszont nem rossz, igaz szerinte napi 11206-ot léptem, amibe a 4 órányi Inmotion V5F teszt is beletartozott valahogy, szóval azért át tudtam verni, de ha nem akarunk direkt csalni, akkor viszonylag pontos.

És a vicc az, hogy nagyon mást nem is tud a karkötő, a fentieket túlzottan nem lehet továbbontani, nincsenek nagyon részletes statisztikák sem, de összességében ez így sem rossz. Nem éri el a Mi Fit szintjét, de megkapja tőlem az “elmegy” plecsnit. Egy menüpontot kihagytam, ez az “Exercise”, ami egy általános sportaktivitás mérő felület. Nem kell sokra gondolni, nem egy Huawei Honor Watch Magic szintű, kifinomult és testre szabott dolog, hanem egy nagyon alap adatgyűjtő felület.

Gyakorlatilag a telefon GPS modulját használva berajzolja, merre szaladgálunk és ennyi. Megmondja a távolságot, meg hasonló adatokat, de itt véget is ér a történet. Itt már olyannyira nevetséges volt az ábra, hogy hangosan felnevettem, komolyan mintha óvodások a Dörmögő Dömötörben színeztek volna ki egy kifestőt.

Árnyékban, napos időben ennyi látszik a kijelzőből, vagyis nagyjából semmi.

Természetesen bizonyos funkciókat a Zeblaze Arch Plus okoskarkötőről is vezérelhetünk. Óra és töltöttség mutatása, pulzusmérés, lépésszámlálás, elégetett kalória, alvás és IDŐZÍTŐ. Nem tudom, erre 2019-ben ki gerjed rá, minden telefonon van, szóval ez kellett ide, mint egy “falat kenyér”. A mobilkereső funkció hasznos, amennyiben BT hatótávon belül vagyunk, de azért emiatt ma már nem osztanak Nobel díjat. Nekem mondjuk nem akkor indult be, amikor kellett volna, hanem órákkal később, érdekes. A push notification meg egy vicc, csak adott appokat kezel le, a felét – Line, KakaoTalk – még csak nem is ismertem. A legszomorúbb viszont az, hogy a fentiekből semmit nem fogunk látni, mert a kijelző fényereje gyenge, ráadásul még tükröződik is a felület.

A 80 mAh-s akku üzemideje stand-by módban 15 napra elegendő, valós használat mellett ez olyan 6-7 nap, igaz pulzusméréssel. Szerencsére a monokróm, 0,87 inch-es kijelző nem sokat fogyaszt, de most megint a Mi Band 2-met kell emlegetnem, ami meg 3-4 hétig is “túlél” egy feltöltéssel, szóval a Zeblaze Arch Plus ezen adata sem eget rengető.

Összegzés

Van egy teljesen átlagos okoskarkötőnk, nevetséges Móricka ábrákkal ellátott applikációval, eléggé átlagos funkciókkal, amely a sajtóanyag egyes helyein GPS-re hivatkozik. Kár, hogy az nincs benne, így viszont érthetetlen, mi kerül ezen 18.000 Ft-ba, főleg úgy hogy a Mi Band-ek a harmadáért elhozhatóak.

Ha nem lenne ilyen drága, akkor sem venném meg a Xiaomi termékei helyett, ennyiért pedig már Amazfit Cor-t is lehet kapni, ami egy sokkal jobb cucc, olyan anyaghasználattal, ami egy másik ligába helyezi a Zeblaze Arch Plus okosórához képest. Harmadannyiért pedig ott van a Mi Band 3, mind kettő jobb választás, de számtalan más alternatíva is akad.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány