Zanflare F1 zseblámpa teszt – Katona dolog

Nem is olyan régen adtam hírt a GearBest saját márkájának, a Zanflare-nek legújabb F1 névre hallgató katonai zseblámpájáról, ami igencsak meggyőzött. Végre megérkezett a tesztpéldány, így most a gyakorlatban is bizonyíthatja, hogy valóban olyan tökös legény-e, mint aminek vallja magát.

Bontogatás

Letisztult, szép kis kartondobozban érkezett, rajta egy termékfotó, néhány márkajelzés és egy kis szöveg, kizárólag angol nyelven. Benne a lámpa kemény habszivacsba csomagolva, alatta pedig a tartozékok szépen fiókokban elszeparálva. Ha valaki esetleg nem olvasta a hírt, a kiegészítők listája a következő: lapos kivitelű micro USB kábel, övre való rögzítő cucc, csuklópánt, puha szivacsos tok és 2 db tartalék O-gyűrű.

A használati utasítás nagyon korrekt, kizárólag tökéletes megfogalmazású angol nyelven íródott, remek ábrákkal, mindenre kiterjedő leírással és garanciális feltételekkel. Teljesen európai színvonalú tálalásról van szó, nem érzem rajta a kínai szagot egyáltalán.

A lámpáról az első benyomásom, hogy kisebb, mint ahogy elképzeltem, tényleg elképesztően kompakt méretű. Egy átlagban 3 cm átmérőjű, 13,5 cm magasságú hengerről van szó, ami a gombok kivételével teljes egészében fémből készült, és nagyon masszívan össze van rakva, mintha egy darab vasat dobálnék. Ennek ellenére nem nehéz, határozott tömege van (96 g), de abszolút nem kényelmetlen tartani hosszú távon sem. Rendelhető hideg és meleg fehér változatban, én az előbbit próbáltam ki.

Az anyagjellemzőkben kénytelen vagyok a marketingnek hinni, mert nem volt nálam kéznél se traktor, se katonai terepjáró, hogy áthajtsak rajta. A leírás alapján a ház a repülőgépiparban használt minőségű alumíniumból van, amit egy tömbből esztergáltak ki, és katonai szabványok szerint felületkezelték, így rendkívül karc- és kopásálló. A karcállóságot alá tudom támasztani, ugyanis az övpánttal rommá karistoltam, amikor először próbáltam felhelyezni, és meg sem látszik rajta. Kicsit dobálgatva látszott rajta, hogy meg sem kottyan neki, úgyhogy én elhiszem a gyártói adatokat, miszerint a másfél méteres esések sem ártanak neki.

Tesztüzem

A vízállóságot viszont le tudtam tesztelni, a mosdókagylóban egy órát eltöltve nem zavartatta magát, simán működött folyamtosan, és persze kivétel után sem lett semmi baja. Az IP68 szabvány értelmében teljes mértékben porálló, és 3 méter mélységig vízálló. Nyilván a mosdókagylóm nincs meg 3 méter, ezért sokkal kisebb nyomás érte, de feltételezem, hogy megfelelően ellenőrizték, mielőtt megkapta az IP minősítést.

A ház csak két helyen szedhető szét: az alján, ahol a végét lecsavarva férünk hozzá az akkuhoz és közvetlenül a fej alatt, ahol a jól álcázott gyűrűt elforgatva, majd lehúzva találjuk meg a micro USB töltőportot és az állapotjelző LED-et. Mindkét helyen van O-gyűrű, ami a vízzárást biztosítja, ezeket lehet szükség esetén cseréni a kapott pótalkatrészekkel. Fontos, hogy töltés után először húzzuk vissza a gyűrűt az USB portra, utána pedig ütközésig tekerjük is el, mert csak így hat megfelelő erő a tömítésre, hogy teljesíthesse vízzáró feladatát.

Egy darab ultraerős Cree XP-L v6 típusú LED végzi a fény előállítását, amit komoly tervezésű tükröző felületek irányítanak a megfelelő irányba. A nyaláb fénysűrűsége 16650 cd, és 252 méterig képes megfelelő erősséggel elvilágítani. A gyártó 50.000 órás üzemidőt garantál a LED-nek, így nem kell félnünk, hogy rövid időn belül tönkre megy. Az alján lévő gombbal kapcsolható ki és be, az oldalán lévővel pedig a működési módok között válthatunk. Ötféle fényerőn képes működni: van múnlájt mód, ami valóban csak egy éppen látható foltot világít meg, olvasáshoz kellemes, és van négy normál fényű fokozat, melyből már a legalacsonyabb is elég komoly. Az egyes fokozatok között a gomb rövid nyomkodásával válthatunk, a legerősebb fényerejű mód a gomb dupla megnyomásával érhető el. Ebben a módban közelre világítva bántóan erős a fénye, úgyhogy csak nagy távolságokra indokolt a használata.

Számszerűen az öt fokozat fényereje: 1 lm, 50 lm, 290 lm, 590 lm és 1240 lm. Akinek ezek a számok nem sokat mondanak, egy szemléletes példa: a 290 lumenes módban véletlenül belenéztem, és 10 percig nem láttam utána, úgyhogy csak óvatosan! A beépített memória megjegyzi az utolsó használt fényerőt, így ezzel fog legközelebb bekapcsolni.

Az alábbi képeken igyekeztem szemléltetni a fényerősségeket, a fényképező azonos érzékenységen és záridőn volt tartva, a szobában korom sötét volt. Érdemes a padló fényességét figyelni az összehasonlításnál.

Ezen kívül van még stroboszkóp és SOS morzéző mód is, ezeket a gomb nyomva tartásával érhetjük el, majd rövid nyomkodással válthatunk köztük. Mindkettő az 590 lumenes fényerőn működik, a stroboszkóp elég gyorsan villog és tényleg vakító, nem szívesen találkoznék vele szembe éjszaka.

A felhasználói útmutató is említi és a házra is fel van festve a figyelmeztetés, hogy eléggé képes felmelegedni, de tapasztalataim szerint azért nem ilyen komoly a helyzet, 590 lm módban 5 perc után lett langyos és 20 perc után mondtam melegnek. Az ultra fényes módban természetesen gyorsabb a melegedés, de annyira itt sem ment fel a hőmérséklet, hogy kritikus legyen.

A védelmi áramkör egyébként visszaveszi a fényerőt, ha magasnak ítéli a hőmérsékletet, bár nálam erre egyszer sem volt szükség. Van továbbá beépített rövidzár, túláram, túlfeszültség és fordított polaritás elleni védelmi áramkör is, úgyhogy nehezen tudjuk tönkre vágni egy nem megfelelő akksival.

Apropó akksi: 1 db 18650, 2 db RCR123 vagy 2 db CR123A típusú teleppel képes működni, utóbbit nem javasolja a leírás, mert nem tölthető. Akkut nem mellékelnek a csomagban, úgyhogy érdemes rögtön azt is rendelni hozzá. Én egy jó minőségű 18650-et javasolnék, ezekből a legnagyobb kapacitásúak 3700 mAh-sak, amivel már elérhetőek a leírásban említett üzemidők. Az 590 lumenes módban nekem 2 óra és 26 percig sikerült vele világítanom, szóval elfogadhatjuk a leírásban említett 2 óra 30 perces időt. Egy hibát véltem felfedezni, a legfényesebb módban való működésre 30 másodpercet írnak, de ez butaság, 30 perc akart az lenni.

A mellékelt, vagy bármilyen elfekvőben lévő micro USB kábellel feltölthető, a töltés elkészültét az állapotjelző LED zöld fénnyel jelzi, a töltési idő kb. 3,5-4 óra. Lemerülés előtt (ha 2,6 V-ra csökken az akku feszültsége), percenként villan egyet és közepes fényerőre veszi vissza a teljesítményt, majd a 2,4 V elérésekor néhány gyors villanás után kikapcsol, így elkerülve a teljes lemerülésből eredő akku károsodást. Ekkor még kb. 1 percre visszakapcsolhatjuk, de ha nem muszáj, ne tegyük az előbb említett okból. A 2,6 és 2,4 V közti működési idő 5 perc körül van (590 lm módban), szóval azért időben szól, hogy nemsokára vége a mulatságnak.

Az aljára szerelt üvegtörő kalapácsot nem próbáltam ki, szerintem elég furcsán néztek volna rám a BKK-nál, miközben próbáltam volna elmagyarázni, miért törtem ki a busz ablakát. Szóval higgyük el, hogy működik, erre valószínűleg nem sok embernek lesz szüksége.

A kiegészítőkre is igaz, hogy jó minőségűek, az övpánt erős, merev fémből van, felhelyezéskor kicsit feszegetni kell, cserébe nagyon stabilan a pozíciójában marad, nem forog el. A csuklópánt is erősnek tűnik, van rajta egy golyó, ami megakadályozza, hogy a madzag két vége mindenfelé lifegjek, egy csúsztatható állító szerkezet a hurok méretének beállítására, továbbá egy bepattanó kötésnek hála, le is csatolható anélkül, hogy ki kellene fűzni a lámpából a végét. A szivacsos tok nagyon jó anyagú, puha, mégis strapabíró, a cipzár viszont egy kicsit nehezen jár, és lehetne egy kicsit hosszabb a nyílás, mert így el kell vele játszadozni, mire bele tudjuk tenni a lámpát.

Konklúzsön

A gyakorlatban is igazolta magát a cucc, tényleg úgy van minden, ahogy a marketingben állították, nem csalódtam semmiben. Az anyaghasználat elsőosztályú, tényleg nagyon strapabíró, a LED nagyon erős, az olvasó fokozat kedves gesztus, a storboszkóp és az SOS mód is hasznos funkciók. Az üzemidő korrekt egy jó minőségű akksi használatával, amihez töltőt sem kell vennünk, ugyanis szabványos micro USB-n tölthető. A biztonsági funkciók segítenek, hogy sokáig hasznos társunk maradjon, a sokféle és jó minőségű kiegészítő megkönnyíti a használatot.

A katonai szabványoknak és megoldásoknak hála a katonaság, rendőrség, határőrség is megelégedéssel használhatja, de kempingezéshez, éjjeli munkavégzéshez, túrázáshoz, extrém sportokhoz is kiváló választás. Ráadásul most az ára is kedvezőbb a múltkorinál a GearBest sajátmárkás akcióinak hála, korlátozott számban 8700 forintért hozzájuthatunk, ennyit tényleg simán megér.

Itt megvásárolható >>

Legalább ilyen akksik ajánlottak >>