Yongnuo 50mm F1.8, Caden fotós táska, pótakksi, tárgysátor teszt – nagy fotós bevásárlás

Rendeltem egy Yongnuo fix 50mm F1.8 objektívet, egy Caden K7 fotós hátizsákot, egy pótakksit a gépemhez, meg egy tárgysátrat. Kíváncsi voltam, hogy miket lehet kintről beszerezni, milyen minőségűek a termékek, mennyivel lehet olcsóbban megúszni, mint itthon, és milyen kompromisszumokat kell kötni. Az eredmény még számomra is meglepő volt. Van néhány dobjegyhátast ajánlat kint.

Caden K7 fotós hátizsák

Kezdem a kört a fotós hátizsákkal, mert ezt kaptam meg elsőnek, és a legnagyobb meglepetések között volt. Bár kisméretű oldaltáska is elég lett volna, inkább a nagyobb hátizsákok tetszettek meg, mert nem szeretem, ha húz valami az egyik oldalra. Nem olyan eszméletlen tömeg néhány objektív, egy kép, egy vaku, meg a többi kütyü, de egészségesebb hátizsákot hordani, úgyhogy kinéztem magamnak egy szimpatikus darabot. Itthon egy normális, márkás hátizsákért, ami ehhez hasonló, simán elkérnek 15-40 ezrest is. Vanguardokat néztem többek között, és hát baromi drágák, ennyi pénzt kizárt, hogy kiadjak egy táskáért.

A Caden K7-es viszont csak 9700 forintba került (a mérete és súlya miatt még rájön egy expedited shipping költség!), és új tételt képez a “Legjobb vételek” című listámon. Kezdjük ott, hogy sokkal nagyobb, mint gondoltam. Nem egy kis hátizsák, hanem egy egész hátat elfoglaló, agyonbiztosított, kitömött, szivacsos bunker. Az oldalsó és elülső részei strapabíró, masszív anyagból készültek, és mondanom sem kell, hogy nincs olyan négyzetcentiméternyi felülete, ami alatt ne lenne vagy két centi vastag szivacsréteg. Egyáltalán nem tartok attól, hogy ha ez beleakad valamibe (például egy tüskés bokor, vagy hasonló), rögtön megsérül, nagyon tetszik, hogy látványosan adtak a minőségre. Az alján természetesen műanyag talpak vannak, hogy ne közvetlenül a táska anyaga kerüljön a földre, így a horzsolást is bírja.

A hátán sokkal puhább, szintén vastagon szivacsozott anyag található, és tök mindegy, hogy mi kerül a táskába, tuti biztos, hogy nem fogja nyomni viselője hátát. Mondok egy szélsőséges példát, legyen adott mondjuk Sándor, átlagos magyar alkoholista, aki nem azért vesz fotós táskát, hogy kedvenc hobbijának eszközeit tárolja benne, hanem azért, hogy akciós áron vásárolt egy tálcányi söröcskéje biztonságban legyen nála. Ha belenyomorgat 24 doboz sört (amit amúgy nem tartok kizártnak, hogy belefér-e), akkor sem fogják a dobozok a hátát nyomni. Még a pántokat is erre találták ki, sehol sem szenved hiányt puhaságból.

Az anyaga, és a varrásai nagyon a helyükön vannak, egyetlen rossz szavam sem lehet rá. Rakodóhellyel is bőven el van látva, nem csak egy rekesz van a belsejében. Kétoldalt két hálós italtartó van elhelyezve, ide nyilván üveges üdítőt (pl. házi pálinka), vagy hasonló, lopásra kevésbé buzdító tárgyakat érdemes rakni. Az elülső oldalán van egy nagy zipzáros rekesz, ahová szintén teljes magasságban lehet pakolni, de ha a belső fele tele van, nagy dolgokat itt már nem tudunk elhelyezni. Van benne több kis, szűkebb rekesz is, ahová pénzt, pénztárcát, papírokat, pótakksit lehet elhelyezni, törékenyebb, érzékenyebb dolgokat nem érdemes, lévén hogy a rekesz két oldalán csak keményítés, köztük pedig pár milliméter szivacs véd.

A belsejéhez csak úgy férünk hozzá, ha levesszük, vagy a fotón látható módon előre fordítjuk a táskát, a derékrögzítést meghagyva, így nem kell letenni a földre. Nagyon ötletes, tolvajbiztos megoldást találtak ki, ugyanis a zipzár a háti részen van. Az tény, hogy így lassabban lehet előkapni a dolgokat belőle, mint például egy oldaltáskából, de az is biztos, hogy nincs tolvaj, aki ki tudná lopkodni a cuccokat egy ilyenből. A háttámaszon, kissé takarva található meg a két zipzár, és kihúzva őket hozzájutunk a hatalmas belsőhöz. Vastag szivacselemeket találni benne, amelyek egytől egyik tépőzárral vannak ellátva, és mivel a táska egész belsője “tapadós”, bármilyen tetszőleges formációban alakítható a rekeszek elrendezése. Kivehető, átrendezhető, méretre szabható, ettől többet pedig nem is lehetne kívánni ettől a terméktől.

A belső tér még akkor is elegendő, ha valaki igen komoly fotós felszereléssel, több objektívvel, kicsire összecsukható állvánnyal, és akár több vázzal indul a nagyvilágba. Aki hozzám hasonlóan szerényebb eszközökkel rendelkezik, az opcionálisan kipótolhatja a fennmaradó helyeket sörrel. A saját fotóimon jól látszik majd, hogy egy váz, két objektív és két vaku mellett mennyi hely marad még.

Ha valakinek e még mindig nem lenne elég, akkor itt a ráadás meglepi, amiről valahogy én sem tudtam, csak megérkeztekor fedeztem fel. Mivel alapjáraton nem vízálló a táska, és ez kizáró ok lehet sok vásárló számára, a gyártó mellékelt egy gumis, vízálló hálót a táska aljába, egy tépőzáras rekeszbe. A két műanyag talp között, a fenéknek fekvő részen van egy kis rekesz, ahonnan előhalászható a Caden feliratos zsákszerűség, amellyel letakarható a háti részt leszámítva a teljes táska, szóval nyugodtan vihető rossz időben is. Nekem ez volt az utolsó, ultimét indok, hogy miért best buy vétel ez a táska.

Hatalmas, rengeteg hely van benne, ennek ellenére mindenhol indokolatlanul vastag védelem van, és mivel még vízállóvá is tehető 20 másodperc alatt, nincs az a szituáció, hogy ebben bármi is megsérüljön. A belseje teljes mértékben testre szabható, így ha az ember kiszedi az összes szivacsos elemet belőle, teljesen átlagos túrázós hátizsákká alakítható. Ilyen áron ennyire univerzális, és biztonságos hátizsákot nem nagyon látni, ezért merem bátran ajánlani bárkinek.

Az egyetlen hátránya az, hogy mivel hatalmas méretű (én még fél tonna kütyüt vettem vele együtt), nem tudják feladni olcsópostával. Az én csomagomat amúgy sem tudták a rengeteg tétel miatt, így expedited shipping-es árral, 5 dolcsis kupon kóddal kb. 15.500 forintba kerül.

Itt megvásárolható.

Kupon: CADeN

Andoer tárgysátor

Ez a termék (ismert még szoftbox és fénysátor néven is) egy olyan dolog, ami bármelyik életképes fotós szemében nevetség tárgyává válik, amint megpillantja az első képet, vagy a leírást róla. Nem véletlenül. Egy valamirevaló tárgysátor, amibe nem csak 5*5*5 centis termékeket lehet tenni, simán megvan 15-40 ezres. Ezzel szemben ez a kis kínai érdekesség nincs meg 2000 forint sem. Leginkább a múltkori Teclast géphez tudnám hasonlítani, csak arányaiban még sokkal olcsóbb. Annyira olcsó, hogy nem tudom elhinni, hogy ez jó valamire, de lévén, hogy nincs vesztenivalóm vele igazából, ki kell próbálnom. Sosem tudni, értek már meglepetések.

Így történt tehát, hogy a 40 centis oldalélű, többnyire kocka alakú tárgysátor eljutott hozzám. Ez egy gyakori fotós eszköz termékfotózáshoz. Arra jó, hogy megfelelő fényeket ráállítva olyan fényes környezetet ad a benne lévő terméknek, hogy az teljesen kiég a képen. Ez azt jelenti, hogy ha egy sötétebb színű terméket, mondjuk a fél oldallal lejjebb tesztelt Yongnuo objektívet beleteszem, beállítom a fényeket, és jól állítom be a fényképezőgépet is, akkor annyira sok fényt kap a szenzor a tárgy környezetéből, hogy kiég az egész, és olyan hatású lesz, mintha a semmi közepén lebegne. Persze, ha maga a termék is fehér színű, akkor alapjáraton ezzel nem megyek semmire, mert a termék is kiég, és hulladék lesz a kép. Erre van a piros, mélykék, és fekete lepedő, amiket tépőzárral lehet rögzíteni a sátor belsejében. A képek között szemléltetem ezeket az eseteket, amiket most felsoroltam.

A sátor egy Andoer feliratú kis tasakban érkezett, azon belül pedig zacskókban volt minden. Nem számoltam vele, hogy ennyire rugalmas a merevítése, és ahogy kivettem a zacskóból, úgy vágott pofán, hogy még anyázni is elfelejtettem a meglepetéstől. Pedig az ritka. A 6 lap közül az egyiken körben tépőzárak vannak, ahová a hatodik lapot lehet rögzíteni, melyen egy kis kivágás található. Rendeltetésszerű használat esetén be kell helyezni a tárgyat, rögzíteni ezt a lapot, fényeket rányomni, és a résen betolni az objektívet a fotózáshoz, így minden környezeti fény kizárható a sátorból. Én nem így fotóztam, mert nem tudok ennyire közelre fókuszálni az objektíveimmel, de elméletileg így kellene.

Ahogyan az látszik is az árán, nevetségesen olcsó termékről beszélünk, ennek megfelelően pedig a varrások mentén a cérnák összevissza lógnak. Félreértés ne essék: a varrások mindenhol tökéletesen tartanak, de levágott cérnadarabok, kilógó cérnák, meg minden kutyafüle lóg belőle, vagy éppen a tépőzár van teleragadva velük. A működést természetesen nem befolyásolja, csak rontja a látványt és a minőségérzetet, de hát ennyi pénzért meg sem kéne szólalnom.

A másik dolog, ami még zavaró, az az, hogy a lepedők tök gyűröttek, mint ahogyan a hatodik oldallap is. Az oldallap esetén ez nem érdekes, mert az nem látszik a képeken semmilyen módon, de ha utólagos képszerkesztés nélkül akarnám elkészíteni a képeket, akkor bizony sakkoznom kellene erősen a beállításokkal, hogy a háttér egységes legyen (főleg a színes lepedőknél), mert jelenleg látszanak a gyűrődések. Sajnos nem tudom, hogy kimoshatóak-e. Ha azok lennének, elképzelhető, hogy szárítás után kirúgnák magukat, és nem lennének ilyen gyűröttek.

Itt pedig szemléltetésképpen különböző fénybeállításokkal láthattok fotókat. Egyiket sem szerkesztettem.

Egyedül a használhatóságáról nem esett szó. Meglepő, de tök jó. Nyilván nagyon messze van egy profi cucctól, fényeket sem lehet bele szerelni mókolás nélkül, és vannak ilyen apróbb hibái, mint amiket fent emlegettem, de alapvetően sokkal többet ér 2000 forintnál. Gyakorláshoz, amatőr munkákhoz teljesen jó, mivel minimális utómunkával kiküszöbölhető minden gyengesége. Nagyon szimpatikus eszköz.

Itt megvásárolható.

Youngnuo 50mm F/1.8

Igazából nincs túl sok mondanivalóm róla. Valóban tök ugyanolyan, mint a Canon fix 50-es objektíve, és rendkívül jó fényerővel rendelkezik. Remek darab portréfotózáshoz, de időnként nekem is nagyon jól jön, amikor termékeket kell fotóznom, nem mindenhez megfelelő a másik objektívem. A háttér gyönyörűen mosott, remek képeket lehet vele készíteni. Ami még nagyon meglepő, hogy ugyanolyan beállításokkal F/1.8-on milyen brutálisan több fényt kap a szenzor, mint F/3.5-ön.

Tekintve, hogy a Canon sajátját legolcsóbban 38.000 forintért találtam meg újonnan, ez pedig 15.500 forintért vihető, szerintem nem kérdés, hogy melyik lesz a választott. Összehasonlítottuk a két objektív képeit, illetve elolvastuk számos nagy fotós tesztoldal irományát a dologról, és meggyőzött vásárlás előtt, a termék pedig vásárlás után.

Itt megvásárolható.

Pótakksi

Erről sok mondanivalóm nincs. Azt szokták mondani, hogy fényképezőgépbe lehet utángyártott akksit tenni, ha nem full tróger az egész, és mivel ez nem tűnt annak (meg sok pozitív visszajelzése van), ezért rápróbáltam. Az eredeti akksik nagyon drágák, ez pedig kereken 1000 forintomba került, szóval jó üzletet kötöttem vele.

Azt nyilván nem lehet megmondani pontosan, hogy mennyit bír, mert rengeteg tényező befolyásolja, de alapvetően nem találom rosszabbnak a gyári akksinál. Az mondjuk 7.2V-os, és 1120mAh-s kapacitású, ez pedig 7.4V-os, és 1500 mAh-ra van hitelesítve, de ezt sajnos nem tudtam kimérni, mert nincs USB töltésre lehetőség. A nagyobb ráírt kapacitás ellenére érezhetően könnyebb a gyárinál, de ha csak fele annyit tud, mint amennyi rá van írva, már megérte.

A következő gépekkel kompatibilis:

Canon EOS Kiss X4
Canon EOS Kiss X5
Canon EOS Kiss X6i
Canon EOS Rebel T2i
Canon EOS Rebel T3i
Canon EOS Rebel 550D
Canon EOS Rebel 600D
Canon EOS Rebel 650D

Itt megvásárolható.