Xiaomi Yeelight okos égő teszt – A fehér ötven árnyalata

Yeelight okos égő

Teszteltük már a Yeelight okos égő RGB kivitelét, így nem volt kérdés, hogy a fehér alapverziót is górcső alá kell vennünk. Nem is csalódtunk benne, hiszen ez az égő is van olyan jó, mint a színes társa. Szokták mondani, hogy a jóhoz nagyon könnyű hozzászokni, és ez ebben az esetben is igaz. Aki próbálta már a Xiaomi okos otthon kiegészítőit, az tudja, hogy mennyire jól használható kütyük. A jelenlegi lámpakörte is beáll a jól teljesítő eszközök sorába. Az 5.600 forintos árcédula mellé egy ennek megfelelő csúcskategóriás smart home kiegészítőt kaptunk.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

A Yeelight okos égő kicsomagolása

A csomagolása nem sokban tér el egy hagyományos égőétől, tehát a termék képe látható a dobozon, illetve a műszaki adatai. Egy piktogram jelzi nekünk, hogy képes kommunikálni a Google személyi asszisztensével, és hogy az okos funkciók eléréséhez tudunk letölteni applikációt iOS és Android rendszerekre is.

 

A dobozában szerencsére kellőképpen be van csomagolva, így túlélte a hosszú utat Magyarországra, látszólag sok pofont kapott a szállítás során, de egyben van, kutya baja sincs magának az eszköznek. A villanykörte mellé jár egy használati utasítás, ebben angol nyelven is megtaláljuk a szükséges lépéseket az installáláshoz és a használathoz egyaránt.

A matt búrával szerelt LED-es “izzó” nagyon jól beleillik a Xiaomi okos otthon palettájába. Egyszerű, letisztult felületekkel dolgozott a dizájner, így észre sem fogjuk venni használat során, hogy nem egy hagyományos darab került beszerelésre. A fehér burkolatán apró, rombuszokból álló 3D mintázat tapintható ki, és az elmaradhatatlan Yeelight logó is ott díszeleg az oldalán. A szabványos E27-es foglalat miatt képről is jól kivehető a mérete, körülbelül akkora, mint egy régebbi volfrám szálas világítótest. Én egy GE fénycsövet cseréltem le erre, annál klasszisokkal mutatósabb, és kisebb is.

 

A Yeelight okos égő tesztüzeme

Amit elsősorban elvárunk egy ilyen eszköztől, hogy amint becsavarom a helyére, és felkapcsolom a villanyt, működjön, ez meg is történt szerencsére, tehát “buta” égőként is funkcionál. A további funkciókhoz le kell tölteni a Yeelight applikációját, és muszáj felkapcsolva tartani a lámpát, hisz így kap áramot.

A csatlakozásnál először nem akart csatlakozni a WiFi hálózatra, de egy újra próbálkozás mindent megoldott. A kapcsolódás után egyből bekerül a listába az adott termék, és már neki is eshetünk a vezérlésének.

Véleményem szerint a rengeteg okos funkciót nem sokan használják ki, de a funkciók egyesével is olyan hasznosak, hogy már akkor is megéri megvásárolni a terméket, ha nem tudjuk teljes mértékben kiaknázni a tudását. Lehetőségek tárháza vár bennünket, ha belépünk a kezelőfelületbe, és ott jobban körbe nézünk. Az ajánlott sémák között máris találunk pár egyszerűbb módot, mint például a naplemente, illetve a napkelte. Ezek nem takarnak mást, mint erősebb és gyengébb fényerősséget, valamely közepes fehér tónussal. Ellenben például a “Flash Notify” már izgalmasabb, mert erre elkezd villogni a körte, ami akkor lehet hasznos, ha beállítjuk ezt reggeli ébresztőnek.

Ha nem elégszünk meg az eredeti fehér tónusokkal, akkor ezernyi árnyalat között válogathatunk manuálisan, egy színpaletta segítségével. Itt 2.700 és a 6.500 Kelvin közötti színhőmérsékletű fehér választható ki.

Az időzítő funkciók is hasznosíthatók, hiszen egy reggeli ébresztés megvalósítható az eszközzel. Konkrét időintervallumokat adhatunk meg, hogy mikor üzemeljen a kütyü, vagy egy visszaszámlálót is indíthatunk, aminek a lejártával automatikusan lekapcsol az izzó.

Kedvenc beállításainkat lementhetjük, így nem kell őket újra és újra finomhangolni. Sőt, ha rendelkezünk több Xiaomi Yeelight termékkel is, akkor úgynevezett “szobákat” alakíthatunk ki az applikációban, ahol együtt távirányíthatjuk az okos világításainkat. Külön sémákat is ráhúzhatunk egy mozdulattal az összes kütyünkre, tehát beállíthatunk megfelelő színösszeállítást egy borozós estéhez, de akár egy munkával eltöltött téli délutánhoz is.

Az applikáció elérhető a Google Play-en, ahol 3,2-es értékeléssel “büszkélkedhet”, ami nem túl acélos érték. A saját okostelefonommal is összebalhézott néha, és hajlamos volt se szó, se beszéd lefagyni, és kilépni. Ugyanezt másik készülékkel és tablettel nem produkálta, tehát ez inkább a saját hardverem csúnya hibája.

Az égőhöz minden gond nélkül le lehetett húzni a legfrisebb firmware-t, ami megfelelően működött a továbbiakban. Nem biztos, hogy erre fognak újabb frissítést kiadni, de amennyiben valami probléma merülne fel, nem kételkedem, hogy a gyártó nem hagyja magára a felhasználókat.

A műszaki adatokat is meg kell említeni, habár ezeket érthető okoknál fogva nem igazán tudtuk letesztelni. A maximális fényerősség, amit tud, az 800 lumen, mely egy 10 m2-es helyiséget bőven bevilágít. Ennél nagyobb terekre több egység beszerzése ajánlott. A LED technológiának köszönhetően 10 W a fogyasztása, és stand-by állapotban sem nulla ez az érték, de feltehetően elhanyagolhatóan kicsi. A gyári adatok szerint 25.000 órát biztosan kibír, ami impozáns szám, de az első 48 óra után feladtam ennek tesztelését.

Az okos kütyü a 802.11 b/g/n WiFi hálózatokkal kompatibilis, tehát ha felcsatlakozott a netre, akkor a világ másik részéről is lehet állítgatni az okoseszközt.

 

Összegzés

Hasonlóan jó termék – nem meglepő módon –, mint az RGB verziós okos égő, és egy kicsivel még olcsóbb is. A fehér színárnyalat elég annak, aki nem annyira akar színes nappalit, de mégis szereti állítgatni a fényerőt vagy akár a színhőmérsékletet. Az applikációja jól működik, rengeteg beállítási lehetőséggel kecsegtet, és remekül beleillik a Xiaomi okos kütyüjei közé ez a termék is. Az ára nem kifejezetten kedvező, de ennyi funkció mellett nem is csoda, hogy nem kétfillér. 5.600 forintba kerül a Gearbest webshopban, amiért nem rossz vétel, de már alig várjuk, hogy kissé lejjebb nyomja az árát az idő.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték