Yazole 318 teszt – Egy kínai óravásárlás története

Bevallom ezelőtt 3 hónappal nem is gondoltam volna, hogy Yazole 318 órát fogok vásárolni, vagy egyáltalán viselni. Aztán a családban vettünk pár vérnyomásmérős okos karkötőt, és a jó teszter mindent tesztel, így a karomon élt az is egy fél hetet. Eközben jöttem rá, hogy bár a mobilom általában közelemben van, tehát azon is megnézhető az idő, viszont van, hogy kényelmesebb órán.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

A hazai vásárlás meg se fordult a fejemben, amihez egy sztori is tartozik. Évekkel ezelőtt valamelyik kirakatban megtetszett pár darab, és valamiért a legolcsóbb is százezres kategória volt. Inkább köszöntem szépen és maradtam a külföldi beszerzési forrásoknál. eBay-t hanyagoltam, mert már hányingerem van a 2$-15$ típusú ár megadásoktól,  így a Gearbest-et választottam.

Elsőnek tanulmányoztam, hogy miként kell hozzám illő órát kiválasztani, és arra jutottam, hogy minden a csukló vastagságon múlik. Innentől kezdve már csak általános tanácsok vannak.

Tegyük fel, megvan a körméret, akkor el lehet kezdeni kinézet alapján keresni olyan órát, aminek bejön az anyaghasználata, formája és színvilága.

A Gearbest és Banggood polcain több, mint 4000 különböző típusú óra van, a kínálat leköröz minden otthoni órásüzletet. Ez egyszerre hátrány is lehetne, de előnyt is lehet kovácsolni belőle, ha megfelelően tudsz listázni a termékeket. Ár alapján tilos rendezni a találatokat, mert 4 percen belül elmegy a kedved a vásárlástól a sok rosszul kinéző óra miatt.

Helyette inkább az értékelés vagy szavazat alapú felsorolást javaslom, ennek köszönhetően nem is láttam bóvli szutykokat. Aztán gondoljunk csak bele, karórából általában bőven elég egy darab a férfiak számára, viszont az nézzen ki rendesen, hogy munkában is jól mutasson és túrázáskor is jó társ legyen.

Szerintem érdemes megnézni egészen 40$ értékig a versenyzőket, előbb-utóbb úgyis lesz rá valami kupon vagy akció, amivel bagóért el lehet hozni. Nekem a választásom a Yazole 318 Rome modelljére esett. Képében lett egy jól működő, általánosságban szívesen hordott órám. Jól hangzik, mi? Ha téged is érdekel a téma, olvass tovább!

Persze érdemes tudni pár ismertebb, talán ,,komolyabb” távol-keleti márka nevét, mint például Megir, Benyar, Parnis, Curren, Sinobi, Naviforce, Jaragar vagy Yazole. Az ő modelljeik közül választva, kisebb a valószínűsége, hogy nagyot csalódnánk a kínai ,,óragyártásban”.

 

A Yazole 318 Rome kicsomagolása

Puritán polifoam darabba csomagolva érkezik a karravaló, bármelyik postaládába könnyen befér, és megnyomódott doboz miatt sem lesz problémánk. Megérthetjük, hogy a kis büdzséhez nem jár díszcsomagolás, egyedüliként az órát befoglaló díszzacskót tudom kiemelni, mint minőséget tükröző borítóelemet.

 

Az üzembe helyezéséhez csupán a hátlapon lévő matricát kell levenni, ezután jöhet a korona vagy óraállító csavaró benyomása, aminek hatására elindulnak az imádnivaló színes mutatók.

 

A Yazole 318 Rome tesztüzeme

Bal kéz felemel, óra rá, szíj becsatol, és már mehet is a pontos idő beállítása. Így megközelítőleg 2 másodpercen belüli pontossággal lehet ráállni egy viszonyítási alapra. Cikk írása miatt ugorhatunk is több mint 2 hetet, az a tapasztalatom, hogy pár másodperc, vagy annyi eltérés se tapasztalható rajta, jól vizsgázott időtartásból.

 

Mi fontos egy karórában igazán? Mutassa jól az időt, amiben a Yazole jól vizsgázott, valamint strapabíró és jól kinéző szerkezettel legyen dolgunk. A kinézetben, illetve stílusjegyekben nem mindenkinek egyezik meg az ízlése, ezért ezt ne is tárgyaljuk. A szíjra kínai jó szokás szerint ráírták a ,,genuine leather” feliratot. Tehát töprenghet a vásárló, vajon a külső sötétbarna rész is bőr-e, vagy ez a szöveg a belső, karral érintkező részre vonatkozik? Ha ez nem lenne elég, akkor még megnehezítették a dolgunkat azzal is, hogy bőrdíszművesbolt illata van a pántnak, szóval derítse ki a fene a sötétebb felső rész eredetét. Egy biztos, ha műbőr, akkor azok közül is a legkellemesebb tapintású és textúrájút kapjuk.

 

A komoly behatások közül kiemelendő a vízállóság, amire különböző források mást és mást írnak. Cseppállóságot, vagy például 3 méteres nyomásállóságot is láttam. Szégyellem magam, de ezt a tulajdonságát nem teszteltem le. Az oka, hogy a bőr szíjak kifejezetten nem vízszeretők, így nem kockáztattam, még a végén idő előtt kettéfoszolna, a számomra eye-candy gyári karpánt. Úgy sejtem, hogy minimális kézmosás közbeni cseppektől nem fog tönkremenni.

 

Behatás no.2, avagy karcállóság. Kabátos idő volt nemrég, így sok ruharéteg alatt volt az óra, amíg kültéren tartózkodtam. Megjárt egy garázs takarítást, és szellemi munka közben is boldogan ketyegett a karomon. Kicsit több, mint 2 hét alatt nem keletkezett egy karc sem a üvegen, vagy a tükröződő acél külsőn, pedig nem az asztalon hevert.

Cáfolnám a kristályüveg előlapot ,,ezeröccá”-ért, ilyen is csak a kínai dajkamesékben lehetséges. Karctesztnek vetettem alá a hátoldalán lévő bevonatot, nehogy aztán látható helyen sértsem meg a felületet. Tapasztalat: lehetséges maradandó nyomot hagyni rajta akár a zsebkés fémvázával is.

Találtam valami apró negatívumot is, nehogy túlmagasztaljam a Yazole 318-at. Más olcsó órákhoz hasonlóan ,,hallható” a járása, a precízebb, több nagyságrenddel drágább gyártók termékeihez viszonyítva ugyanakkor ég és föld a különbség, ezekhez képest kifejezetten hangosnak mondható a ketyegése. Persze, messze van a faliórák csendbontó zakatolásától.

 

Összegzés

Egy kiváló órát kaptam kevesebb, mint 1.600 Ft-os árért cserébe. Talán fájó pont, hogy díszdoboz hiányában kevésbé elegáns az ajándékozása.

Lett egy stílusos órám a Yazole 318 Rome tekintetében, ami ötvözi a letisztult megjelenést – fölösleges számok nélküli számlap -, a kék mutatók triójával.

Nem bántam meg a több, mint 3 napnyi internetes keresgélést, aminek végén megtaláltam a számomra igazán tetsző karórát, mindezt verhetetlen áron. Nyugodt szívvel bíztatok mindenkit, aki hasonló cipőben jár, hogy vesse bele magát a kínai órák tengerébe, és kellő odafigyeléssel nem fogtok ti sem rosszul választani.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték