XM-L T6 LED fejlámpa teszt – Megbízható harmadik szem

Mivel nem vagyunk macskák, elkél a segítség, ha sötétben is érvényesülni akarunk. Egy éjjeli terepfutás, túrázás, vadászat, pecázás vagy bármilyen kinti tevékenység során kincs a jó látás, a XM-L T6 LED segítségével pedig könnyen válhatunk a sötétség királyává. Viszont amilyen egyszerű találmányok a fejlámpák, annyi buktatójuk is lehet. Mi lehet abban olyan nehéz, hogy egy lámpát a fejünkre akasszunk? Például elszorítja agyunk vérkeringését, nyomja a fejünk, lötyög, túlmelegszik, orra bukunk, mert a fénye nem elég erős. Ezen buktatók nyomán teszteltük a XM-L T6 LED fejlámpát, és megnéztük, megéri-e a 7500 forintos árát.

Tesztüzem

Maga a szerkezet meglehetősen könnyű, 217 gramm. A lámpa három részből áll: egy nagyobb van középen, kétoldalt pedig egy-egy kisebb világítótest foglal helyet. Mindez egy műanyag foglalatra csatlakozik, ez van belefűzve a fekete alapon piros mintás fejpántba. Ez kétoldalt fut végig a fej mentén, a biztosabb tartás érdekében a fejtetőn is áthúzódik egy szalag – ennek segítségével stabilan áll a fejen, hosszabb távon sem csúszik a nyakunkba.

Hátul, a tarkórésznél található az akkumulátorokat magában rejtő műanyagtok. Ez viszonylag könnyen nyílik, egy gumifedél takarja el, ennek pedig az az előnye, hogy nem nyomja a tarkónkat, a gumilap idomul fejformánkhoz. A szerkezet két darab 18650-es akkumulátorról üzemel. A lámpához két töltő jár, az egyik sima hálózati adapter, a másik pedig egy autós töltő – ez hosszabb utak alkalmával kifejezettel hasznos egy fejlámpa esetében.

A pántok, amellett hogy rugalmas gumis anyagból készültek, állítható hosszúságúak, a felső és az oldalsó szalagon egyaránt állíthatunk. Nincs kimondottan nagy fejem, mégis majdnem teljesen ki kellett engedni az oldalsó pántot, így aki nagyobb fejmérettel rendelkezik, azt meglehet, hogy szorítani fogja. Ami kicsit zavaró volt számomra, hogy oldalt két kis műanyag tartja a zsinórokat, ez pedig állandóan beleakadt a hajamba, ami használat közben nem okozott érezhető gondot. Rövid frizura esetében ez valószínűleg nem okoz semmilyen problémát, ám a hosszú hajam miatt, amikor le akartam venni, a szalagon található műanyagdarab enyhe skalpolással próbált megszabadítani jó néhány hajszálamtól.

A lámpákat függőleges tengelyen lehet állítgatni, attól függően merre szeretnénk irányítani a fényt. Nyolcféle állás lehetséges, tapasztalataim szerint ezt jobb akkor beállítani, amikor nincs még a fejünkön a szerkezet, mert akármennyire is próbáltam eltartani a fejemtől, kisebb agyrázkódások árán tudtam csak állítani rajta (főleg ha felfelé irányítottam).

A lámpákat tartó keret ugyan nagyon homlokbarát módon van kialakítva, követte a fejem vonalát, ám akárhogyan állítottam, kissé nyomta a fejemet. Nem különösebben zavaró módon, nem állnak ki belőle akadályozó részek, csak enyhe nyomást éreztem végig a homlokom közepén. Természetesen nem lehet elvárni, hogy olyan érzés legyen, mintha nem lenne semmi a fejemen, mégis mikor levettem, fellélegzett a homlokom.

A készüléken egy darab gomb van, a középső lámpa tetején, ezzel lehet ki-be kapcsolni, illetve kiválasztani, hogyan világítson. Négy mód van: világíthat folyamatosan csak a középső, csak a két szélső, mind a három, illetve mind a három egyszerre villoghat. Nagy ködben az utóbbit javasolják a szakemberek. A vetítési képen és az erősségen nem lehet állítani. Mindemellett hátulról is láthatóak vagyunk, mivel az elemek tokján található LED headlight felirat pirosan világít, ha a lámpa be van kapcsolva.

Első használatkor a lámpát (mind a hármat) addig tartottam bekapcsolva a fejemen, amíg teljesen le nem merült. Ez nagyjából négy óra után következett be, de akkor már alig pislákolt. Ahogy merül, fokozatosan veszt fényerejéből, de kb. két és fél óráig semmilyen jelentős halványulás nem jelentkezett a fényerőn. Teljesen feltöltve iszonyatosan nagy erejű, fehér fénye van, tökéletesen bevilágítja az utat a legnagyobb sötétségben is. A három lámpás elrendezés pedig különösen hasznos, mivel nem csak egy pontban láttam magam előtt az utat, hanem a környéke is láthatóvá vált.

Sok fejlámpa hibája, hogy gyorsan túlmelegszik. Itt ezzel semmi probléma nem volt, nem kell attól tartani, hogy beleégeti a hajam a koponyámba. Egy kicsit sem melegedett fel használat közben, nagyon hatékonyan működik a lámpatest hűtése.

A lámpát egy rövid futás alkalmával próbáltam ki, nem kifejezetten pályán, hanem terepen – azt akartam első sorban megtapasztalni, hogy mennyire bízhatok benne olyan úton, ahol figyelnem kell a kisebb akadályokra – kövekre, fadarabokra, az út egyenletlenségére. Kijelenthetem, hogy nyugodtan rá lehet bízni testi épségünket, hiszen mindent megmutatott az úton, amire figyelnem kell anélkül, hogy meresztenem kellett volna a szememet és kitörtem volna a nyakamat. Ez különösen alkalmassá teszi arra, hogy hasznos segítő legyen esti terepfutások és túrázások során.

Konklúzsön

Meglepően jó „harmadik szemet” kaptam az esti futásomhoz az XM-L T6 személyében. Hihetetlen erős fényét éppen a megfelelő módon osztja el a látótérben, az út minden kis egyenletlenségére rámutat. Mivel elsődleges funkcióját kiválóan ellátja, eltörpül mellette az a kis negatívum, hogy kicsit nyomta a fejemet. A szerkezet masszív, olyannak tűnt a tesztelés során, ami hosszabb ideig tudja szolgálni gazdáját, így az érte kért 7500 forintot megfelelő árnak tartom. Sötét, bolyongós éjszakákon pedig a dupláját is kiadnám érte, mert tényleg remekül „helyettesíti” az ember látását a sötét terepen.

 Itt megvásárolható >>