Xiaomi MiBand 2 teszt – Az új legmenőbb Xiaomi kütyü

A Xiaomi kiadta a legújabb MiBand okoskarkötőjét, úgyhogy itt az ideje, hogy egy kicsit megint MiBand lázban égjen a világ. A Xiaomi MiBand 2 a régebbihez képest (én nem próbáltam a köztes verziókat, csak a MiBand 1-et) pulzusmérőt, közel dupla akkora kapacitású akksit, kijelzőt, és érintésérzékeny gombot kapott. Meggyőző eredmény.

Átlagos kis kartondobozban érkezett, a pánton, sajátos töltőkábelén és a papírján kívül semmi egyéb nem volt benne. Elég helytakarékos dobozka. Gyorsan lekaptam a Mi Fit appot a Play Áruházból, pillanatok alatt összepárosítottam, és azóta viselem. Persze egy teletöltés még megvolt előtte, de az is megvolt gyorsan. Ráadásul amilyen ritkán tölteni kell majd, fel sem fog tűnni, hogy 1 vagy 2 óra az ideje.

A gumis szíj szép, matt felületű, de MiBand fanoknak illene fém vagy bőr szíjra, de legalábbis valami tényleg elegáns megoldásra cserélni. Amire itt érdemes lesz majd figyelni, az az, hogy a termék addig vízálló biztosan, amíg eredeti karperecbe van belenyomorgatja, ugyanis jó eséllyel kárt tenne benne a víz, ha a két töltőcsatlakozót rövidre zárná. Szóval csak azt akarom mondani, hogy okosan a mindenféle olcsó replika pánttal.

Az eszköz amúgy rettentően könnyű, alig pár gramm. A tömegéből észre sem venni, hogy van valami plusz a csuklómon, a viselése pedig határozottan kényelmes, nagyon megszerettem. Az alján egy pulzusmérőt találunk, a tetején pedig egy 0.42″ méretű OLED kijelzőt, valamint egy elegáns, érintésérzékeny gombot. A belsejében gyorsulásmérő van, vibromotor, illetve egy bluetooth 4.0 BLE chip, hogy tudjon kommunikálni az okostelefonunkkal. A kisméretű kijelzőn enyhén pixeles, fehéren világító karakterek jelennek meg, ha nyomkodni kezdem a gombját, és a hozzá tartozó appban még az is testre szabható, hogy milyen elemeket jelenítsen meg az okoskarkötő, ahogyan a gombot nyomkodom.

Tesztüzem

Gyorsan bejelentkeztem a Mi fiókommal az appba, összekötöttem vele a Xiaomi mérlegemet is, meg őt is. Beállítottam pár alapvető adatot, mint azt, hogy mi jelenjen meg a képernyőn nyomkodásra, melyik kezemen viselem, mik a napi céljaim, milyen mértékegységek legyenek, kell-e az alvásmonitor (csökkenti a működési időt), rezegjen-e, mikre rezegjen, appok értesítéseit megjelenítse-e, stb.

Beállítottam biztonságos eszköznek is a telefonon, és működött egy rövid ideig. Ez a funkció arra jó, hogy ha a telefonod közelében van (bluetooth-on érzékelhető), akkor a telefon feloldható PIN kód, feloldóminta, arckép, hang, meg minden biztonsági hülyeség nélkül, de amint nem érzékelhető, azt gondolja a telefon, hogy nem vagy a közelében, és csak a beállított biztonsági vonalakon túljutva kezelhető a telefon újra. Viszont a kapcsolat nem konstans az eszköz és a telefon között, ezért nem tudtam normálisan biztonságos eszközként használni.

6 napos használat alatt minden létező funkciót bekapcsolva merült 23%-ot. Ez azt jelenti, hogy közel egy hónapot működik egy töltéssel. A gyártó ugyan csak 20 napos készenléti időt ír, de én alvásmonitorozással és rendes, napi használattal együtt is túltejesítettem ezt.

Ami egyértelmű fejlődés az előzőhöz képest, hogy ez végre nem számolja lépésnek, ha gépelek a billentyűzeten, és aktívan mozog a kezem. A lépéseim számát és a megtett utat illetően azért vannak kétségeim, de amikor tempós gyaloglás közben néztem a telefonon a számlálót, ő is, meg én is ugyanannyit számláltunk, sóval pontosnak kell lennie.

Az alvásmonitorozó funkcióról nyilván nem tudok érdemi információt mondani, mert amikor működik, az esetek többségében aludni szoktam. Egyébként, ha ébren lennék, miközben alszok, akkor sem tudnám megmondani, hogy most éppen mélyalszok, vagy könnyűalszok, szóval ez csak amolyan higgyük el neki infó. Úgysem számít különösképpen, számomra ez csak egy érdekes információ, amivel nem tudok mihez kezdeni. Akinek ez tényleg komolyan számít, az valószínűleg nem ilyen árkategóriában fog keresgélni, és kockáztatni a mérései pontosságát.

Amit viszont biztosan tudok, hogy az alvásmonitorozás egészen biztosan hibázik az ébren töltött percek számát illetően. Barátnőm például allergiás a korán reggeli fényre, én meg a melegre. Szóval hajnalban, amikor világosodik, mindig felkeltem lehúzni a redőnyt, meg ha már úgyis felkeltem, kimentem egy pohár vízért. Az egész kb. 3-4 perc lehet, mire újra tökéletesen mozdulatlan leszek. Jó esetben csak 1 percet számolt neki, rossz esetben fel sem tűnt neki, hogy sétálok. Ez szerintem nem elnézhető hiba, mert a felvett adatokból elég könnyen leszűrhető lenne, hogy az illető esetleg csak nagyon durván forgolódik álmában valami miatt, vagy konkrétan felkel, és lengeti séta közben a kezét maga mellett. A tippem az, hogy az első 1-2 percben csak azt gondolja, hogy forgolódok, és amikor rájön, hogy nem, tényleg felkeltem, akkor kezdi csak el számolni az ébren töltött időt, a korábbi azt hitte, hogy nem 1-2 percet meg nem adja hozzá. Jó, tudom, ez szőrszálhasogatás, de valamibe bele kell kötnöm, és másba nem tudok.

Az alkalmazás tökéletesen univerzális. Mindenféle Xiaomi fitnessz eszköz hozzáköthető, az eredmények megoszthatók, minden nap fél éjfélkor tájékoztat az eredményemről, azt is megmondja, hogy ezzel adott napon az emberek hány százalékát előztem meg, lehet benne teljesítési sorozatot csinálni, amikor zsinórban több nap is eléred a kitűzött célt, monitoroz minden hülyeséget, naplózza is őket korlátlan ideig, úgyhogy bármi visszanézhető, és nem utolsó sorban abszolút felhasználóbarát, könnyű a használata és jól néz ki.

A pulzusmérő kitehető a nyomkodásra megjelenő funkciók közé, majd addig nyomkodva, míg meg nem jelenik a szív ikon, rögtön mérésbe kezd, hacsak el nem lépünk onnan. Apró észrevétel ehhez, hogy nem fog tudni mérni, ha lazán fityeg a csuklónkon az eszköz. Én először így hordtam, mert nem szeretem szorosan hordani az ilyesmit, de így nem tudta lemérni. Nyugton hagyott csuklóval, normálisan, nem szorosan rácsatolva pár másodperc alatt leméri a pulzust.

A rezgőmotor meglepően erős benne, sosem volt, hogy akár csak bizonytalan lettem volna abban, hogy rezgett-e az imént, vagy sem. A hívásokat legalább 3 másodperccel a megérkezésük után képes erőteljes rezgéssel jelezni, de ugyanígy rezzen egy az e-mail-ek, SMS-ek, meg mindenféle szabadon beállított app értesítései esetén is. A kézmozdulatra időt mutat funkción is van még egy kis javítanivaló, ugyanis korábbi okosóráimhoz képest jóval lassabban írja ki az időt (valójában csak az érzés ilyen, kb. fél másodperc a késés), mintha nem lenne biztos benne, hogy most azért mozdítottad-e így a kezed, mert az időt akarod megnézni. A vízállósága pont ugyanannyira nem kamu, mint ahogyan az előző esetében sem volt, minden nap elviszem fürdeni, és bár a víz kicsit buzerálja az érintésérzékeny gombot, így néha elkezdett pulzust mérni direkt vízsugár esetén, semmi egyebet nem produkált. Konkrétan telibe szarta a forró vizet.

Konklúzsön

Közel egy hónapos üzemidővel, kifejezetten elegáns kinézettel (főleg egy szép szíjjal), és relatíve alacsony árával egy határozottan jó üzlet a Xiaomi feljavított ketyeréje. Van már benne pulzusmérő, beállítható millió, meg egy dolog, így például az is, hogy a csukló elfordítására kijelezze az időt (fél másodperces késése van), és a viselése épp olyan kellemes, mint a mindennapi használata. Amíg hordtam egyetlen egyszer sem volt, hogy kiakasztott volna valami hülyeségével, és bár az alvásmonitorozás például még nem tökéletes, a felhasználói élmény már most is a kihozható maximum közelében van. Ennek fejében pedig bátran merem ajánlani 12.700 forintos fogyasztói áráért (szerk. 2018. 03. 26.: jelenleg már sokkal olcsóbb, 5-6 ezer forint körül beszerezhető.). A kedvezmények, meg minden egyéb nélküli alapár Banggood-on és TomTopnál is ugyanannyi, Gearbesten olcsóbb egy kicsivel.