Xiaomi hátizsák teszt – Olcsó húsnak sűrű leve

Egy ideje már kerestem hátizsákot, de nem akartam elkölteni rá 10-15.000 forintot, mint amennyibe a nagy márkák jobb darabjai kerülnek. Mivel a Xiaomi termékei hagyományosan jó minőségűek, az árazásuk viszont sokkal kedvezőbb a konkurenciánál, ezért mindenképpen ki akartam próbálni egyet. Ennek a modellnek az ára 4.800 forint, és az alacsony összeg miatt vám- és ÁFA fizetési kötelezettségeink sem keletkeznek, tehát mindenképpen megfontolandó vételnek számít.

Kinézet

Most kivételesen nincsen kicsomagolás rész, aminek tudom, hogy sokan örülnek, de egyébként is, mit írhatnék egy műanyag fóliáról, amiben a táska érkezett? Helyette beszéljünk inkább a kinézetről és az általános minőségérzetről.

A design nincsen túljátszva, a sötétkék frontot helyenként barna bőr elemek színesítik. Ha nem tudnám, hogy ez egy Xiaomi táska, akkor nagyon kellene keresnem a jelet az oldalán, hogy felfedjem a gyártót, vagyis a hivalkodás biztosan nem volt szempont a tervezésnél. A hátsó rész már-már sablonosan fekete, de gyakorlatilag az összes hátizsáké ilyen. A belső rész szürke, míg a szegélyek itt is kékek, de a vendégek a milánói Scala-ban úgysem ezzel fognak sétálgatni.

Meglepő, de a bőr részek mintha tényleg bőrből készültek volna, fogásra legalábbis kísértetiesen olyan érzést kelt az anyag. Ha nem az, akkor sikerült a készítőknek megtéveszteniük, de ma már a vegyipar mindenféle trükkel képes élni, csakhogy átverjenek minket. Bármi is az igazság, a lényeg az, hogy a minőségérzet nem rossz.

Az anyag leginkább az impregnált vászonra hasonlít, nem túl vastag, de szerintem bírni fogja hosszabb távon is a gyűrődést. Az ünnepek alatt végig ütöttem-vágtam és „zokszó” nélkül tűrte, nem sérült és nem is szakadt ki, ami azért elvárható egy rendesen összevarrt táskától.

Az egyetlen negatívum, amit tapasztaltam, hogy egy helyen a cérna végét nem dolgozták el. A vállpánt alatt, viszonylag elrejtve találtam egy nagyjából 1 centiméteres részt, ahol kiállt, de ez azért nem a világ vége.

Tesztüzem

Ahogy már említettem, a táska színe sötétkék. Én ennek kifejezetten örültem, ugyanis régebben volt egy Jansport táskám, amire ugyan a gyártó nagyon sok év garanciát vállalt, de sajnos teljesen fehérre festették, ezért 2 hónap alatt sikerült teljesen összekoszolnom, olyannyira, hogy a mosás is csak szürkítette az anyagot. Ezt is beszennyeztem a használat közben, de napokig nem vettem észre a sötét háttér miatt. Utána viszont könnyedén letöröltem egy vizes ronggyal a poliészterből készült felületet. Az biztos, hogy sokkal nehezebben látszik rajta az amortizáció, mint a világosabb társainál, ráadásul van egy teljesen fekete variáns is. Ha még durvább igénybevételnek akarjuk kitenni, válasszuk ezt.

A 43x31x14 cm méretű és 22 liter űrtartalmú táska zsebeinek elosztása elég jó, a nagy belső teret egy gumis határoló osztja ketté. A fronton van egy jóval kisebb tasak, ahová a gyorsan elérendő picike tárgyainkat rakhatjuk, míg szemből nézve a jobb oldalon egy oldalzseb, ahová tipikusan az üdítőt vagy a power bankomat szoktam bepréselni. Azt viszont nem nagyon értem, hogy a baloldalon miért nem ismételték meg, semmibe nem került volna, és így a táska is szimmetrikus lenne.

Szerintem minden ilyen hordozásra kitalált tárgynak két neuralgikus pontja van: a cipzár és a vállpánt. Előbbinek kitörnek a fogai, akadni kezd vagy leszakad a húzókája, utóbbinak elenged a varrása. A Xiaominál ezek szerintem viszonylag jó kialakításúak, de legalábbis semmivel sem rosszabbak, mint mondjuk a Nike vagy az Adidas hasonló termékei esetében.

A cipzárt úgy teszteltem, hogy minél gyorsabban megpróbáltam átrántani a túloldalra, és figyeltem, hogy megakad-e. Szerencsére nem, illetve a fő zsebet két irányból is be lehet húzni, hiszen mindkét oldalon találunk hozzá fület. Két érdekességet is megfigyeltem ezen a részen: a húzófület indokolatlanul brutálisra varrták, nem tudom, hogy ez a francia légió speciális kiadása-e, de szerintem még akkor is tartani fog, amikor a táska többi része már atomjaira bomlott. A másik furcsaság, a cipzár részre írt YKK felirat, ezt nem tudtam mire vélni, lehet, hogy a Xiaomi elfelejtette átbrandeltetni az eredeti gyártót.

A vállpántokat jellemzően úgy szoktam tönkretenni, hogy trehány módon csak egy pánttal, és csak az egyik vállamra akasztom fel a táskát, így a teljes terhelést fele akkora felületen kell elviselnie. Ezt a jelenséget úgy próbáltam ki, hogy telepakoltam a hátizsákot, és megemeltem az egyiknél fogva, majd figyeltem, hogy nyúlik-e az anyag. Itt nem tapasztaltam ilyesmit, persze nem is használtam fél évig, ami azért valósabb képet adna az ellenálló képességről.

Sajnos a varrást a pánt mentén nem tudtam ellenőrizni. Ez utóbbit teljesen elrejtették a hátlap mögé, belülről pedig a bélés takarja. Meggyőzőbb lett volna, ha látszik például egy több soros kivitelezés, de így sem tudom azt mondani, hogy igénytelen.

Néhány érdekesebb adat, ami biztosan sokaknak segít a választásban. Használtam a hátizsákot laptop táskának is, simán belefért a 15.6 colos laposom, és a hátamat sem nyomta. A gumis határoló elég jól a helyén tartotta az eszközt, minden vackával egyetemben. A gyártó egyébként csak 14 colos mérethez ajánlja, ami ebben az esetben indokolatlan szerénység.

Kétszer is telepakoltam, eleinte mindenféle műszaki eszközzel. Volt benne 1 db laptop, 2 db telefon, egy tablet, egy egér, egy fejhallgató, 3 db töltő, 1 drón, 3 elemlámpa, 4 db Lipo akkumulátor, egy akció kamera és egy távirányító. Gond nélkül belefértem, bár a szabálytalan tárgyak ki tudnak úgy türemkedni, hogy az első zsebbe utána nehezebb bepakolni. Második esetben az ünnepi, nagyjából 5 napi váltóruhámat pakoltam bele, és ha okosan pakolunk, akkor el lehet benne férni.

Találtam azonban két dolgot, ami nem tetszett. Az egyik, hogy az alja ugyanabból az anyagból készült, mint a táska többi része. Mivel általában Michael Jordant megszégyenítő mozdulattal vágom be a sarokba, ezért jobb lett volna, ha itt van valamilyen gumírozott kopó felület, ami plusz védelmet nyújt, de sajnos nincsen.

A másik, amit hiányoltam, az a fülhallgató kivezetés, ilyennel a táska nem rendelkezik. Tudom, hogy sokan ezt nem szeretitek, mert ha a mobilt a hátizsákban tároljátok, megnő a lopás veszélye, de én például utálom, ha a zsebem tele van mindennel, és vagyok annyira kényelmes, hogy például az mp3 lejátszómat ide helyezzem el. Így hasznos lenne egy hely, ahol a kábelt ki tudnám vezetni, de sajnos erről le kell, hogy mondjunk.

Összegzés

Az a jó a Xiaomi hátizsákjában, hogy pont azt kaptam, amit vártam. Nem hivalkodó, nehezen koszolódik, helyenként egész jó anyagokat tartalmaz, bár az kétségtelen, hogy a minőségérzeten lehetne még csiszolni. Persze akkor az árcédulán egy dupla ekkora összeg szerepelne, de akkor meg senki nem venné meg.

Az alacsony ár egyben arra is garancia, hogy a fináncok sem vetik rá a tekintetüket, nincs vám- és ÁFA fizetési kötelezettségünk, ahogyan a szállítás is ingyenes. A feljebb már említett két negatívum – az alsó kopófelület és a fülhallgató kivezetés hiánya – pedig a legtöbb embernek fel sem fog tűnni, így az érte kért 4.800 forintos összeg teljesen vállalható.

Itt megvásárolható >>