Xiaomi ZMI QB821 power bank teszt – Áramvonalas tégla

Xiaomi ZMI QB821

Se szeri, se száma a durvábbnál durvább power bankoknak, ezek legújabb képviselője a Xiaomi ZMI QB821 20.000 mAh kapacitású darabja. Tényleg mindent tud, amit lehet, gyorstöltés, két kimenet, sőt két bemenet is felkerült a palettára, a töltöttséget már LED mátrixos megjelenítőn követhetjük nyomon. 10.200 Ft-ot kérnek érte, ami pont a vámköteles összeg alá esik, de a szállításért is alig 1.000 Ft-ot kell fizetnünk.

Xiaomi ZMI QB821 kicsomagolása

Elég sok power bankot pörgettem át kezeim között, ami nem véletlen, energiára mindenkinek szüksége van. Volt is két ígéretes a közelmúltban, a méregdrága Blitzwolf BW-P8 és a házon belüli versenyző, a Xiaomi 2C, ami árban és tudásban is jobban tetszett. Ezt a duót egészíti ki a Xiaomi ZMI QB821, amiről először azt hittem, hogy itt valami tévedés lesz ,és már korábban teszteltem.

Aztán jobban megnéztem a 2C tesztet és egyből észrevettem egy pozitív változást: ennek a felülete nem érdes, lehet normálisan tisztítani, bár azért a fehér szín az álmos könyv szerint nem jó jel a kosz ellen. A Xiaomi ZMI QB821 egyébként nagyon masszív, minőségi hatást kelt, de ezt majdnem fölösleges leírnom, hiszen egy Xiaomi termékről van szó. Adnak hozzá egy duál fejes kábelt is,  ami jó szolgálatot fog tenni más eszközöknél is, meg egy kínai leírást, amit senki nem fog forgatni.

Ami viszont fontos, hogy két kimenet mellett két bemenet is található a fronton. Ez nem elírás, mind Type-C, mind micro USB portról tölthető a cucc, a kimeneteket a szokásos USB-A csatlakozók adják. Az oldalán található bekapcsoló gombbal éleszthetjük fel a kijelzőt, ami három digites számvisszajelzéssel adja tudtunkra az aktuális töltöttséget százalékban, illetve az elektronok áramlásának irányát egy nyíllal mutatja. Már ezért is megvenném, annyira “fancy”, ráadásul a gyakorlatban is érthetőbb ez a kijelzési forma, mint a pöttyökből álló skála.

Xiaomi ZMI QB821 tesztje

A power bankok felhasználása meglehetősen sokrétű, például a legújabb mániám, amióta a Ninebot Segway ES1 rollert hajtom, a fűthető mellény, ami nagyjából az év felében jó szolgálatot tesz, és ez is telepről üzemeltethető.

A kapacitása 20.000 mAh, de ez a 20 Ah nem az a 20 Ah, amire gondolunk, hiszen ezeket a lítium-ion telepek középfeszültségére adják meg, ami 3,7 V. Mi viszont 5 V-on – vagy gyorstöltés esetén akár tizenkettőn – fogjuk használni. Természetesen mi megmértük a kapacitást, illetve az egyéb paramétereket is, a módszertanról itt olvashattok bővebben, az eredményekről a cikk második felében számolok be.

A power banknak két hagyományos kimenete van, vagyis egyszerre két eszközt tölthetünk róla, kezeli a Qualcomm féle QC 3.0-t, a Power IQ töltési megoldást, tehát jó eséllyel a mi telefonunkat is gyorsan fogja telepumpálni. Érdekes, hogy a PD technológia kimaradt, pedig a Type-C miatt adná magát a dolog, csak szerintem még kevesen ismerik ahhoz, hogy gyorsan elterjedjen.

A két hagyományos USB-A porton 18 W teljesítményt tud leadni, ezt lefordítva emberi nyelvre, 1,5 A-t 12 V mellett – ez a gyorstöltés -, míg 3,6 A-t 5 V mellett, ami a két port összteljesítményét jelöli. A megfelelő protokollt automatikusan kiválasztja, így elméletileg mindig a leggyorsabb megoldással dolgozik.

Nagy királyság, hogy a kis áramfelvételű eszközökhöz van egy speciális mód, amit a bekapcsoló gomb dupla kattintásával indíthatunk el. Mivel pont vettem egy használt Pebble-t, ez kapóra is jött, megmértem a kimenetet, tényleg visszavesz az amperből, kímélve a kütyüket. Kipróbáltam egyszerre két cuccal – Xiaomi Mi Band 2 volt a másik – úgy is megy, viszont nem tudunk normál és alacsony árammennyiséggel tölteni egyszerre.

Természetesen ez is megkapta a világ összes védelmét, túlmelegedés – bár viszonylag kis hőveszteség érezhető a töltőn -, rövidzár, ki- és bemeneti túláram, túlfeszültség, túltöltés, túlmerítés ellen is védekezik, sőt van “reset protection” is, ami nem tudom mit jelent, és nagyon a Xiaomi ZMI QB821 leírása sem tér ki erre, de nagyon “meg leszünk védve”, az már egyszer biztos. Az viszont feltűnt, hogy megint nem sikerült az 1,2 milliárd ember között találni egy olyat, aki normálisan beszél angolul, mert rettenetesen sok a hablaty és a félrefordítás a sajtóanyagban.

Xiaomi ZMI QB821: mért eredmények

A teszteket a szokásos állítható potméteres ellenállással, az EB testerrel, illetve egy, az átfolyó áram mérésére használható mérővel végeztem. A szabályozható elektronikával azt a pontot kerestem, ahol a telep automatikája magától lekapcsol, ezzel is bizonyítva a védelem meglétét. Az eredmények alapján ez portonként 2,8 A körül következik be, ami egy tisztességes érték. A Xiaomi ZMI QB821 nem is nagyon melegszik, szépen terhelhető.

A Lenovo Tab 4 8 Plus-on próbáltam ki a Quick Charge működését, 6 V-on 2,8 A-t is fel tudott venni, ami már közel van a 18 W-os “álomteljesítményhez”. A teszterrel is nekifutottam ugyanennek, itt 9 V-on 2 A körüli értékeket kaptam, tehát ez a része is jól működik a Xiaomi ZMI QB821 power banknak.

Már csak egy dolog maradt, a tényleges kapacitás ellenőrzése. Mivel a gyártók a 20.000 mAh-s kapacitást 3,7 V mellett adják meg, ki kell számolnunk, hogy ez 5 V-os töltés esetén mennyi lenne. Ezért el kell egymással osztani a két feszültségértéket, majd ezzel a számmal a gyártó által megadott kapacitást, és ki kell vonnunk belőle a veszteséget. Mivel ez elég bonyolult, ráadásul a feszültség is változhat, ezért a gyártó megadja a power bank wattóra értékét is, ami 74 Wh, ez könnyebben összehasonlítható a mérési eredményekkel.

Az alsó sorban olvasható a teljesítmény

Az eredmény a merítéses teszttel 9 V-on 66 Wh lett, feltöltéssel, 3,7 V-on pedig 88 Wh, ami 5 V-on 65 Wh, tehát a két számadat megegyezik. Ez nagyjából 10%-os veszteség a gyárihoz képest, tehát a Xiaomi ZMI QB821 kis szórással tudja a rá írt értékeket. Egyszerre két porton is tölthető, de az elektronika csak adott ampermennyiséget enged, így tulajdonképpen mindegy, hogy 1 vagy két bemenetet használunk.

Összegzés

A maga nemében kuriózum a Xiaomi ZMI QB821 power bank, ugyanis nem sok olyan konkurense van, aki két bemenetet tud felmutatni. A teljesítménye nagyjából megegyezik a gyár által megadott értékekkel, és azt is díjaztam, hogy kétfejes kábelt adnak hozzá, hogy ne kelljen vacakolni az átalakítókkal. Ami miatt én megvenném, az a LED-es töltéskijelzés és a Quick Charge, viszont a PD technológiát hiányoltam a repertoárból.

Ez nálam a 10.200 Ft-os árat is figyelembe véve 5 csillagot ér, de akinek olcsóbb alternatívára van szüksége, annak ott a Xiaomi 2C 8.500 Ft-ért, igaz, az csak egy bemenettel rendelkezik és nincs rajta százalékos kijelzés. Mindkettő vámérték alatti árazású eszköz, tehát a hatósági procedúra miatt nem kell aggódnunk.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány