Xiaomi Youpin elemlámpa – Minőségi fényrúd

Xiaomi Youpin elemlámpa

A Xiaomi Youpin elemlámpa egy rendkívül jó minőségű, nagyon könnyen használható világító eszköz, amit átlagemberek számára terveztek. Nincs akkucserélgetés, végtelen működési mód, számtalan kapcsoló, csak nagyon letisztult, egyszerű dizájn és magától értetődő kezelés. Ezt nyújtja a legújabb Xiaomi termék a GVMIPL kuponkóddal 3.800 forintért cserébe, ami ráadásul vám- és áfamentesen érkezik.

Xiaomi Youpin elemlámpa: ez is egy alcég?

Szeretnék egy tévhitet eloszlatni, a Youpin nem egy almárka, hanem a Xiaomi egyik webshopja. Ezt az információt nem a kisujjamból szoptam ki, hanem a Xiaomishop munkatársa mondta, és az ilyen hasznos információkat érdemes megosztani veletek, olvasókkal is. Tehát, ha valahol a Youpin névvel találkoztok, akkor az egy Xiaomi termék lesz, ahogyan a mai zseblámpa is.

Egy csomó világító eszköz volt már a kezemben, és a legtöbb többnek akar látszani, mint ami. Repülőgép alumínium, S.O.S. jelzés, 40.000 Lumen fényerő, 29 mód, miközben az űrrakéta illesztési precizitását meghazudtoló gyártástechnológiai vívmányokról nézhetünk meg gyári videókat. Na ez az attitűd nem lengi körbe a Xiaomi Youpin elemlámpát, csak a szokásos remek minőség és masszivitás.

A letisztult ezüst-fehér dizájn igen tetszetős, a kezelőszervek kimerülnek a tekerhető fejlécben, egy USB-A kimenetben és egy micro USB bemenetben, ez utóbbin tölthetjük fel a lámpát. A fényerőt az első rész forgatásával 11 lépésben szabályozhatjuk, maximum 240 Lumenig.

A csomag része egy szilikon csuklópánt, egy micro USB töltőkábel és egy kínai nyelvű leírás, de mivel ez nem egy atomreaktor, angol mondatok nélkül is kitalálhatjuk, mit hogyan kell csinálni, de én egyébként is leírtam a tesztben. Amit viszont hiányoltam, hogy nincs biciklikormányhoz tartozó rögzítő profil, pedig a hengeres test nagyon adja magát ilyen célú felhasználásra.

Xiaomi Youpin elemlámpa tesztje

Kezdjük a fényerővel, hiszen látszólag a 240 Lumen kevés, de a valóság az, hogy a gyártók 90%-a hazudik a ténylegesen kibocsájtott fénymennyiségről. Nálam ebben a tekintetben talán a Nitecore CI6 volt a legerősebb – 440 Lument tudott -, és ez a két cég tapasztalataim szerint nem hazudik a paramétereket illetően.

Persze ember legyen a talpán, aki le tud mérni egy fénycsóvát, de szerencsére hegyen lakom, így tudom terrorizálni a szomszédokat az aktuális tesztlámpával. A  legmesszebb lévő házak durván 100 méterre vannak, ezeket még rendesen bevilágította a Xiaomi Youpin elemlámpa, és ez szerintem bőven elég. Túráztam már sötétben, és ez még sok is, jobb ha a lámpa inkább teríti a fényt, minthogy a távolban riogatja a vaddisznókat.

Pont ez az egyik baja a Xiaomi Youpin lámpának, hogy nem lehet állítani a fókuszon, így csak közepesen terít, amolyan „allround” stílusban. Ez ideális átlagos használatra, de ha egy kis extrát szerettem volna, na az már nem ment. A 11 fokozatban állítható fényerő viszont nagyon tetszett, sokkal jobban szabályozható, mint az átlagos lámpák. Kapott S.O.S. funkciót is – amihez háromszor kell megnyomnunk a bekapcsoló gombot -, így a bajban remélhetőleg tudunk majd segítséget hívni.

A beépített áramforrás 3.350 milliamperórás, ez 1-1,5 átlagos 18650-es akkunak felel meg, ami nem tűnik soknak, de a Xiaomi Youpin elemlámpa LED-je kifejezetten takarékos. A gyári működési adat 216 perc, csak azt nem írja, milyen fokozaton, én a maximumon 214 percet mértem. Feltölteni 4-5 óra, de a micro USB port miatt power bankról is megy, illetve ő is tud ekként funkcionálni. Ez szerintem egy igen erős érv a vásárlás mellett, nem kell 18650-es töltőt vennünk több ezer forintért.

A legjobb dolog viszont a hőmérséklet szabályzás, amit ki is próbáltam, tényleg működik. Próbáltam lemeríteni a Chelsea-Manchester City meccs alatt, de nagyjából 1 óráig nem is volt forró. Utána pedig automatikusan visszavette a fényerejét, hogy lehűljön. Okos és biztonságos megoldás, ha „óvodás” lenne, kapna érte egy piros pontot, így viszont csak az 5 csillag jár a teszt végén.

Összegzés

Igen jó egységcsomagot raktak össze Xiaomi Youpin elemlámpa néven. Remek minőség, nincs túlbonyolítva a kezelés, 11 fokozatban állítható, pont kellően erős, alig melegszik, de ha igen, akkor is automatikusan leszabályoz. Két apró hiányosságot fedeztem fel, nincs biciklikormányra rakható tartó az alapcsomagban és nem lehet a fókuszt állítani, cserébe van S.O.S. mód és micro USB alapú töltés.

Ez pedig súlyos ezreket spórol meg a vásárlónak, és szerintem ez, illetve az egyszerű töltés többet ér mint a negatívumok. Ajánlom mindenkinek az elemlámpát, főleg hogy a GVMIPL kuponnal elérhető 3.800 forintos ár miatt a vámügyintézők szemét sem fogja szúrni, ennyiért szinte ajándék. Akinek pedig ennél bikább lámpa kell, az itt nézzen szét.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány