Xiaomi Youpin Deerma gőzölő gép teszt – 140 fok nem viccel

Deerma gőzölő

A Xiaomi Youpin Deerma gőzölő géphez hasonló dolgot már teszteltünk SWDK néven. A Deerma tulajdonképpen a Xiaomi egy másik almárkája, ami most alacsony áron kínál baktériumokat pusztító, nagy hőfokon takarító eszközt, amely nemcsak megfelelően tisztítja a padlót és a szőnyegeket is, de még vizet is spórol a hagyományos felmosáshoz képest. A szerkezetért 22.000 Ft-ot kérnek, amelyet érdemes EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással rendelni.

Xiaomi Youpin Deerma gőzölő gép kicsomagolása

Bogozzuk ki egy kicsit a nevet, mert nem csodálkoznék azon, hogy ha az olvasók nem tudnák követni a Xiaomi nevezéktanát. A Youpin a Xiaomi webáruháza, vagyis amit ott megtalálunk, arra a webshopok gyorsan ráírják, hogy Xiaomi. A Deerma pedig a kínai Apple által támogatott budget gyártó, olyan, mint a Mijia, a Roidmi meg a többiek.

A hangsúly a Deerma esetében az olcsón van, pedig a Xiaomi termékeit sem nevezném éppen drágának, na, ehhez képest tesztalanyunk gyártója még ennél is jutányosabb árazású termékeket dob a piacra. Ez tapasztalataim szerint látszik is a termékeken, gondoljunk csak a vízpumpás felmosó szettre, ami azért nem volt egy nagy eresztés, legalábbis minőségileg.

Ezzel szemben a gőzölő gép egészen patent, bár ha közelebbről megnézzük, láthatjuk, hogy lett az árból 44.000 helyett 22.000 Ft. Szerencsére ahol kell, ott alumínium és normális minőségű műanyag a szerkezet. Kiemelném, hogy a szokásos felmosós cuccokon túl a dobozban találtok majd egy keretet, ennek a funkciójára elsőre nem jöttem rá, de egy kis olvasgatás után kiderült, hogy ezzel az elemmel a Deerma gőzölő szőnyegen is használható, ami egy elég király dolog.

Két érdekes gondolatom is támadt a használat előtt, egyrészt az ilyen cuccokat szeretem egyben elrakni vagy felakasztani valahova, ahogyan a Xiaomi Roidmi F8-ammal is teszem, és erre a gőzölő is alkalmas. A másik a kellékanyag ellátottság – és itt nyilván nem a vízre, hanem a felmosó párnára gondolok -, amiből sajnos nem találtam Deerma márkájú pótanyagot, cserébe nagyjából bármit rárakhatunk a tépőzáras talpnak köszönhetően. Érdekelt a gyári méret, ezért megmértem, 27×14 cm-es a felület, ez a termék pedig 24×16-os, szóval például ezt is használhatjuk, csak egy kicsit kilóg.

Nagy okosság, hogy a tartály átlátszó, így nyomon követhetjük a folyadékszintet, ezt például a Xiaomi vízforraló nem tudta. Szóval elsőre nagyon meggyőzőnek tűnt az eszköz, egyetlen bajom az volt vele, hogy be kellett dugni a hálózatba, vagyis nem akkumulátorról üzemeltethető, pedig mostanában elég sokan ráfüggtünk a különböző hordozható holmikra.

Xiaomi Youpin Deerma gőzölő gép tesztje

Feltöltöttem a mérőedénnyel a gépet és elkezdtem a takarítást. A gyártó szerint 30 másodperccel a bedugás után már ömlik is a gőz. Ezzel azért vitatkoznék, viszont 1-2 percen belül tényleg elkezdi kitolni a tartály tartalmát.

A családunkban van egy másik gőztisztító, amit két dolog miatt utáltam: lassan fűti fel magát és baromira macerás volt beleönteni a vizet. Itt mindkettőt kipipálhatjuk, igaz nem is tűzokádós sárkányként ontja magából a gőzt, cserébe viszont remekül használható.

A Deerma gőzölőt viszonylag egyszerű volt működtetni, ha lenyomtam jött a gőz – ez tulajdonképpen az a mozdulat, amikor előre tolom – míg ha hátra húztam, akkor terítette a vizet. Az már az SWDK elektromos felmosónál is feltűnt, mennyire filmszerűen viszi fel a folyadékokat, és a Deerma terméke is pont így tesz. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy négyszer-ötször gyorsabban száradnak a felületek, mintha egy hagyományos felmosóval pacsmagoltam volna.

A tartály szerintem elég kicsi, de erre már a termékhez adott adagoló „pohárból” is rá lehetett jönni. Olyan 300 ml lehet, ami egy 50 nm alapterületű lakásra bőven elég, nekem ki sem fogyott a takarítás végére, így jóval kevesebb folyadékot használtam fel, mintha egy felmosóronggyal csináltam volna ugyanezt. A gyártó szerint 13,6-szor annyi, mint amennyit a Deerma készüléke használ, ami szerintem kamu, de ha csak az ötszöröse, már az is durva különbség.

A foltokat a 100 fok fölötti gőz durván felszedi, a bacik is sikítva adták meg magukat. Jellemző volt, hogy egy normális takarítás után is találtam koszt a laminált padlón, ezeket a Deerma gőzölő egyből eltüntette, tehát aki azt gondolja, hogy a langyos vizes dörgölés is ugyanolyan hatásfokú, az meg fog lepődni.

Ami viszont nem tetszett, az a kábelezés, még akkor sem, ha 5 méter hosszú, így lényegében minden helyiségben végigértem vele. Ettől függetlenül háromszor is át kellett dugnom, mire a teljes lakást végiggőzöltem vele, ami a robot- és állóporszívók korában eléggé ódivatúnak hat. Ráadásul a madzagja állandóan akadályozott abban, hogy a padlón tologassam. Vagy kitartjuk a levegőbe, ami fárasztó, vagy pedig a földön hagyjuk, akkor viszont gátolja a takarítást.

Ami viszont jó példa a Deerma gőzölő hatékonyságára, hogy egy komplett, hagyományos takarítás után is össze tudtam koszolni a fej alján lévő takarítópárnát. Nem tudom, hogy ez azért volt-e, mert ennyivel hatékonyabban takarít az eszköz a hagyományos porszívózás-felmosás kombinációhoz képest, vagy csak közben ennyi por hullott vissza a levegőből.

Kipróbáltam szőnyegen is, amit szintén jól átgőzöl, ezzel elméletileg onnan is kiirtva a baktériumokat és a házipor-atkákat, de erre persze más céleszközök is rendelkezésre állnak, gondoljunk csak a Roidmi F8/Jimmy JV51 elektromos fejeire vagy az SWDK KC101 atkaeltávolítóra. Szóval a lényeg, hogy szinte bármilyen drapérián használhatjuk, ahol a hozzáadott keretet tolni lehet.

Összegzés

A Deerma gőzölő egy remekül használható háztartási eszköz, ami kifejezetten jól tünteti el a parkettára/laminált padlóra ragadt makacs foltokat. A gépezet a baktériumok és poratkák elleni harcban is hasznos, ugyanis ezek az élőlények nem igazán szeretik a 140 fokos gőzt, ráadásul szőnyegen is használható.

Az egyetlen problémám az, hogy még mindig kábellel kell hadakoznunk 2019-ben, aki ezt meg tudja emészteni, az nyugodtan vegye meg 22.000 Ft-ért. Aki egészségügyi szempontokat is figyelembe vesz a vásárlásnál – például allergiás vagy asztmás – annak egy céleszközzel érdemes a fenti terméket kiegészítenie.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány