Xiaomi Yeelight RGB okos égő teszt – Tudsz ennél jobbat?

Biztos megesett már veletek is, hogy egy vendégség alkalmával rácsodálkoztatok más lakásának szépségére, aztán hazaérve hiányzott a modernség vagy elegancia a saját otthonból. Esetemben volt egy jól kinéző csillárom, és végül a Xiaomi Yeelight LED-es okos égőjével került fel a pont a konyhai modernizálásra. A termék 6.500 Ft körüli áron kapható, de ismerve Gearbestet, azért sokszor kifogható rá akció is. Ha kevés energia/pénz befektetéssel akarsz fejleszteni az otthonodon, akkor tarts velem a továbbiakban!

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

A Xiaomi Yeelight okos égő kicsomagolása

Az első generációs Yeelight színes okos égő óta szakítottak a Xiaomi által kitaposott minimalista külső designnal, és a logójukban is jelenlevő piros-fehér színezés köszön vissza a dobozon. Jól néz ki, és minden hasznos vagy legalábbis érdekes infót megjelenítenek rajta. A kínai karakterek is felbukkannak egyik oldalán, de ettől függetlenül örülnék, ha minden gyártó ilyen hasznos-szép csomagolásba bújtatná eszközeit.

 

Belsejében akasztós ruha jellegű védőburokban csücsül az ,,izzó”, első alkalommal kézbe véve meg is lepett milyen jelentős súlya van, a szó jó értelmében. Nem fogja kiszakítani vagy lehúzni a foglalatot, de van benne anyag, hogy a termelődött hőt is le tudja adni, és a beépített elektronika is megfelelő hőmérséklet tartományban maradhasson.

Anyaghasználatra térve: műanyagból készült a burája, és a palástján is kerámiás tapintású polimer található. Fújhatnék az üveg hiányára, de igazság szerint ez jobb fényáteresztési képességekkel bír tapasztalatom szerint, mint egyes tejüvegek, és homogén fényt is biztosít. Tovább haladva lefelé az elterjedt E27-es csatlakozóban végződik.

 

A Xiaomi Yeelight okos égő tesztje

Bár a múzsát okos izzóról szóló ódára kértük fel, a tévhitek elkerülése miatt mondom, hogy használható az eszköz hétköznapi fehér izzóként is a lámpakapcsolóval ,,élesítve”. Amikor viszont szükség van a színes fényekre vagy a hullámzásra, akkor mindenképpen kelleni fog egy telefon, amin fut a Yeelight alkalmazás. Ezzel teljes mértékben vezérelhetjük az eszköz, olyan módokat állíthatunk be, mint a stand-by üzemmód, amivel távolról is  kapcsolható válik.

A Scene fülön az előre beállított hangulatokat vagy világítási módokat érhetjük el. Általában én azonnal hangulatvilágításra is állítom, nem pedig a színkeverő opciót bűvölöm. A Room fülön az egyes szobákat, és a hozzájuk társított okos izzó tömeget közös munkára foghatjuk, de mivel csak egy ilyen fényforrást szereztem be, így nem tudtam kipróbálni a csoportos vezérlést.

A Device résznél kiválasztva fényforrásunkat, lehetőség nyílik még további beállításokat, színárnyalatokat babrálni. A fontosabbakat kiemelve:

  • változtatható színhőmérsékletű fehér megvilágítás
  • a skála bármely színárnyalata kiválasztható
  • tematikus színterű változó világítás (Flow)
  • fényorgona a mobil mikrofonját felhasználva (Music Mode)
  • időzített üzemmódok a kellemes reggeli fogadtatásért
  • állítható alapmód, hogy lámpakapcsolóval használva is a nekem tetsző fényerősséget vagy akár színt kapjam.

Ha mindez nem lenne elég, a telefonunk kamerája által is lekoppinthatjuk a TV újságban látott színfoltot. A funkciók részletezésével több szakdolgozatot lehetne megtölteni, így inkább a felhasználói élmény, máshogy fogalmazva a használhatóságnak szenteljük a maradék sorokat.

Abból az alaphelyzetből indultunk ki, hogy van egy megfelelően kinéző lámpabura a háztartásban, de modernebbé akartam varázsolni a belteret. Adott tehát az elektromos és WiFi hálózat, innentől már csak a gyártón múlik, hogy mit hoznak ki ezekből, működőt, vagy valami erőltetettet. Az apróságok, amelyek jól használhatóvá teszik a rendszert, mint a gyors applikáció, amely bekapcsolódásakor egy fentről lefelé suhintással újracsatlakozik az égőhöz, és máris szolgálatra kész az egész.

Vagy akár az áram alá helyezést követő alapállapot, nekem nem volt szükségem a konyhámba arra a cirka 1000 lm fényerőre, amit max teljesítményen tud leadni a sok LED, így beállítottam mindenféle hókuszpókusz nélkül, hogy csak 30% fényerővel és 4400 Kelvinen kapcsoljon be. Ugye milyen logikus és kézenfekvő egy ilyen ,,képességnek” az implementálása, és még sem alap ez minden gyártónál. Alapértelmezettnek betanítható a színváltós fényjáték vagy akármelyik szín is önmagában.

És a jól használható funkciókon túl nem kötötték meg a vevő kezét. Unod az alap Scene-eket? Állítsd össze a saját világítási szekvenciád, ahol a fényerőt, színt, sőt gyakorlatilag bármit személyre szabhatsz, határt csak a képzelet jelenthet.

Eddig nem ejtettünk szót a hangvezérlés és okos otthon rendszerekbe való integrálhatóságáról a Yeelight okos égőnek. Ennek az is az oka, hogy Apple környezetbe Home Kit-hez még ez a termékcsoport nem kapta meg a belépési engedélyt, így mindenféle trükkös átjátszó szerverekre lenne szükség, amit a Hacker-Gézákra bízok inkább.

Persze nemcsak alma van a földön, hanem ,,ott fekszik mellette” Alexa és a Google Home asszisztens is. A fórumok tapasztalata szerint a Google és Amazon rendszerében viszont jól megfér ez az izzó is.

 

Összegzés

800 lumennyi masszív fehér fényerő, ami bármikor hangulatvilágításba csavarható át. Ehhez környezettudatos, alig 10 W-os fogyasztás társul, egy újabb érv, amiért szeretjük a LED-eket. Az egyszerű mobilos alkalmazás miatt megújult a lámpa fogalomhoz társított jelentés a szótáramban. WiFi-hez csatlakozik az izzó, tehát nem szükséges plusz vezérlő egység beszerzése, elég a mobilos alkalmazás, vagy akár számítógép segítségével is beállíthatjuk a kedvenc színpalettánkat.

Egy szimpla fehér LED-es izzóhoz képest jelentős árkülönbségről beszélhetünk, de a használható okos funkciók szerintem megérik a felárat. Apró infó a LED-ek élettartalmáról: a dobozon lévő felírás szerint kb. 22,8 évig képes működni átlagos használati szokások mellett.

Ha megtetszett a termék, akkor jelenleg 6.500 Ft-ért zsebelhető be, ami ugyebár VÁM határ alatti, így bármelyik szállítási opcióval választható.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték