Xiaomi Xiaofang IP panoráma kamera teszt – Nincs hova bújni

Kezd nagyon sok home security kütyüt gyártani a cég, de a Xiaomi Xiaofang IP kamera az egyetlen, amelyik 360o-os képet tud rögzíteni. Ennek megfelelően elég egyedi termékről van szó, ami reményeink szerint hozza a megszokott minőséget. A 15.500 forintos ára is megfelelő, ennyiért nem is lehet hasonló tudású kütyüt kapni. A European Direct Mail szállítási módot választva nem kell se áfát, se vámot fizetni.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

A Xiaomi Xiaofang IP kamera kicsomagolása

Hosszúkás, fehér Xiaomi dobozba csomagolták a kamerát, amin csak a Xiaofang almárkának a logója látható. Mivel belpiacos a termék, így csak és kizárólag kínaiul van rajta minden, számunkra érthetetlen specifikációk és valószínűleg hangzatos sallangok. Azért annyi kiderül a piktogramoknak hála, hogy 360 fokban „lát” az eszköz, és VR szemüveggel is nézhetjük a képét.

Felnyitva a csomagolást, a teszttermék kandikál elő belőle, illetve egy teljesen kínai nyelvű leírás. A csomag alján megbújik egy kisebb doboz, abban a kínai dugós tápcsatlakozót, és egy meglepően hosszú, 180 cm-es micro USB tápkábelt találunk. Mivel biztonsági kameráról van szó, jó hír, hogy gondoltak a konnektor távolabbi elhelyezkedésére.

 

Az eszköz meglehetősen kifinomult, elegáns négyszögletes kialakítása nagyon jól megy a modern lakáskultúrához. A Xiaomi Xiaofang IP kamera kétoldalt fekete, zongoralakkos felülettel rendelkezik, míg a lencséket tartalmazó síkok matt műanyag felülettel büszkélkedhetnek. Az alján található egy szabványos kamera rögzítő furat, SD kártya foglalat, valamint az egyetlen gomb, ami megtalálható a kütyün. Még a csúszásgátló gumizást sem felejtették le róla, ha esetleg állítva használnánk, nem pedig fejjel lefele a plafonra szerelve.

Az egy-egy lencse kétoldalt domborodik ki belőle, hasonlítanak ezek az érzékelők egy kidülledt hal szemeire. Ránézésre nehezen hiszi el a felhasználó, hogy panoráma képet tud készíteni, de ez ne csapjon be senkit sem. Az összeszerelés minősége kiváló, a dizájn is nagyon megkapó, és sokkal kisebb, mint a szokásos IP kamerák, így nem fog belerondítani a lakás képébe.

 

A Xiaomi Xiaofang IP kamera tesztüzeme

Mivel a használati utasítás teljesen kínai, így a megérzéseimre kellett hagyatkozni, de tudva lévő, hogy amúgy is szeretjük először ezt a metódust követni, csak akkor nyúlunk segítség után, mikor már minden kötél szakad. A leírásban három QR kód is szerepelt, de csak az egyik volt értelmes, ami a Mi Home applikációra mutatott, ami már alapból fel van nekem telepítve. Az eszközök összehangolása innentől a szokásos Xiaomi módon történt, a pozíciónak Mainland China-t kell beállítani, és akkor tudunk kapcsolódni a Xiaofanghoz. Az otthoni WiFi hálózatra csatlakozva rögtön be is jött a kép, de én először a firmware-t frissítettem, biztos, ami biztos alapon.

Az applikáció félig kínai, és ezt nem is lehet átállítani. Mindazonáltal nem nehézkes a kezelése, mert a fontos funkciók piktogrammal is jelölve vannak. A kezdőképernyőn a kamera képét látjuk, amit a szokásos ujjmozdulattal forgathatunk, és kedvünkre körbenézhetünk a szobában. Ezalatt megjelnik egy másik, kisebb kép is, ami szintén élő adás, de az átellenes “oldalt” mutatja, ezek között pedig egy kattintással válthatunk. Erre nagy szükség egyébként nincsen, mert bármikor és bárhova nézhetünk, a panoráma technológia miatt.

 

Az alsó mikrofon gombbal tudjuk állítani a tesztalany hangfelvevőjét, az amelletti gombbal pedig a telefont némíthatjuk. A középső piktogramra kattintva kitehetjük teljes képernyőre az élő “közvetítést”, és további három képrészlet is megjelenik az oldalsó sávon. Továbbá elérhető még a pillanatkép mentése is, és akár mozgásérzékelő funkció is alkalmazható. Ilyenkor a képet az észlelt mozgás felé irányítja automatikusan, hogy lássuk, mi történik.

Az éjszakai sötétben is lát a Xiaomi Xiaofang IP kamera, mert három darab infra LED-del szerelték fel, 5 méter távolságig minden gond nélkül kémkedhetünk vele. Manuálisan is kapcsolgathatjuk a “night” módot, de fényérzékelővel van ellátva, így automatikusan kapcsolja magának az IR LED-eket.

 

Mint említettem, akár VR szemüveggel is működik a live videó nézése, de ennek sok értelmét nem látom. Legfeljebb meg tudjuk mutatni a külföldön élő rokonoknak, hogy néz ki a lakásunk.  Sokkal fontosabb, hogy hogyan tudjuk visszanézni a felvételeket, egy esetleges betörés esetén. Képes felhőbe menteni az eszköz, de akár SD kártyát is belehelyezhetünk. Nagyon hasznos funkció, hogy csak azokat a snitteket menti le, mikor mozgást érzékel. Így csak a fontosabb momentumok között kell bogarásznunk, nem kell 8 órán keresztül bámulni a nagy semmit.

A felvételek visszanézése az applikáció miatt kissé nehézkes, mert ezek a részei nem lettek lefordítva angolra, de a Google segítségével azért mindenre fényt lehet deríteni. A lassabb SD kártyákat nem fogadja el a kamera, mivel 1080p-s felvételeket készít, így van minimum írási sebesség, amit tudnia kell, legalábbis én ennek tudtam be, hogy nem fogadott el egy teljesen működőképes class 4-es kártyát.

Az élő képen és a mentett videón is képes elmaszatolódni a mozgásoknál a felvétel, nem a legjobb minőségű kamera ilyen szempontból. Azért egy esetleges betörőt simán lehetne azonosítani vele, de ha az az ismertető jegye, hogy csak három ujja van, azt nem biztos, hogy ki tudjuk szúrni.

Az applikáció viszonylag stabil, a jelet csak néha dobja el. Az eszköz áramtalanítása és újra beüzemelése sem okoz gondot, rögtön megtalálja és visszaállítja a WiFi-s összeköttetést.

 

Összegzés

A 360o-os IP kamerák általában nem annyiba kerülnek, mint a Xiaomi Xiaofang, és ennek tükrében kell értékelni. Tagadhatatlan, hogy a kínai belpiacos termék alapvetően nem nekünk lett fejlesztve, így a félig csingcsang nyelvű applikációval eleinte meggyűlhet a bajunk. Ha már átrágtuk magunkat a kezdeti nehézségeken, akkor már egy remek eszköz ez a kamera, megfelelő “szemünk” lehet, ha nem tartózkodunk otthon. Az ára igencsak baráti, mindössze 15.500 forint, ennyiért nem lehet hasonlóhoz hozzájutni. Az áfa- és vámmentes European Direct Mail szállítási mód elérhető rá, így többlet költségek sem merülhetnek fel.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték