Xiaomi SWDK KC101 atkaeltávolító teszt – Durva dolgok laknak a kanapédban

Xiaomi SWDK KC101

A mostani termék, a Xiaomi SWDK KC101 atkaeltávolító szerkezet leginkább az egészségünk védelmét szolgálja. Nagy frekvencián rezeg, UV fénnyel sterilizál és porszívóz is, miközben eltávolítja a bútorainkban és szőnyegeinkben lakó atkákat, port és bőrdarabokat. Asztmásoknak, allergiásoknak kötelező, mindenki másnak ajánlott, ráadásul az ára is mérsékelt, 30.000 forintért érhető el, EU Priority Line áfa- és vámmentes szállítással.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

Xiaomi SWDK KC101 kicsomagolása

Eddig elég kevés egészségmegőrző terméket teszteltünk, hiszen mindenki a mobilokra, a tabletekre és a robotporszívókra izgul rá. A Xiaomi SWDK KC101 az utóbbi csoporttal rokon, célja mégis sokkal magasztosabb: védi az egészségünket, enyhít az allergiások és asztmások tünetein, mindezt Xiaomi minőségben.

Ez már a dobozoláson is látszik, a megszokott fehér alapon piros kínai betűkkel hirdetik az igét. Igazán vehetnék a fáradságot, és végre lefordíthatnák angolra a feliratokat a kézikönyvvel együtt, bár a használat elképesztően egyszerű ennek ellenére is. Belül lakik a termék dokkolója, a 220-as, nem EU dugós tápegység, amivel a delejt pumpálhatjuk a gépbe, no meg a semmire sem jó, kínai nyelvű leírás.

 

A Xiaomi SWDK KC101 kellemes minőségű, ha részegységeire szedjük, akkor a Xiaomi Roidmi F8 vezetéknélküli porszívóhoz hasonló dolgokat fedezhetünk fel. Az anyagfelhasználás teljesen rendben van, hitványságnak nyoma sincs, nem sorjás, az illesztések szépek. A hason a kárpitokat is kímélő görgő található, ennek segítségével tudjuk tologatni bútoraink felületén a szerkentyűt.

 

Elöl és hátul is szétpattintható a szerkezet, mindkét helyen szűrőket találhatunk, ezek feladata megakadályozni, hogy ami egyszer bekerült a rendszerbe, az ott is maradjon. Oldalt egy háromlépcsős jelző LED található, ezen követhetjük nyomon a telep töltöttségét. Az összesen egy darab ravasz szerű gomb pedig az atkaeltávolító ki- és bekapcsolásáért felelős.

 

Xiaomi SWDK KC101 tesztje

Ezt a cikket nem pusztán tesztelőként írom, hanem asztmás és allergiásként is, tehát elszenvedője is vagyok a jelenségnek, melynek legnagyobb okozója a házipor-atka. Ezek a pici élőlények az emberek lehulló bőrsejtjeivel táplálkoznak – hiszen a lakásban képződő por jelentős része ebből áll össze -, majd nagyokat kakkantanak, jellemzően olyan területen, ahol mi ülünk, fekszünk és alszunk. Ez az ürülék a kiváltó oka az allergiás, esetenként asztmás reakcióknak, egy bekezdésbe leegyszerűsítve a dolgokat.

A hagyományos takarítás jellemzően nem elegendő ahhoz, hogy ezeket a kicsi élőlényeket eltávolítsuk bútorainkból, hiszen az átlagos porszívó nem hatol olyan mélyre, mint kellene, ráadásul nem is sterilizál. A kicsi élőlények végleges megsemmisítése általában három lépcsőben történik:

  • rezgőplatform, ami fellazítja és megmozgatja a szövetben lévő szennyeződést
  • szívóhatás, ami eltávolítja a szennyeződéseket, ez a Xiaomi SWDK esetében 6000 Pa-t jelent
  • UV fény, ami sterilizál, ezzel elpusztítva a baktériumokat és vírusokat
forrás: http://www.webbeteg.hu/cikkek/allergia/19809/haziporatka-allergia-lakas-por

Persze vannak még más megoldások is, például megköthetjük a port a magasabb páratartalommal is, de ezt pont szeretik a házipor-atkák, szóval például a Xiaomi Smartmi Pure csak részben megoldás, esetleg szűrhetjük a port a Xiaomi Air Purifier 2-vel, ez viszont inkább a megelőzés kategóriája. Helyette inkább el kellene távolítanunk a bútorokból a port és az emberi bőrmaradványokat, amelyre a Xiaomi SWDK KC101 tökéletesen alkalmas.

A bekapcsoló gomb meghúzása után 25 perc áll rendelkezésünkre, hogy az eszközt végigtoljuk a tisztítani kívánt felületen. Ilyenkor a szívófejen található két, percenként 8.000-et rezgő platni segítségével a gépezet fellazítja a szövetben lévő koszt, majd a porszívófejben található két optikai érzékelő bekapcsolja az UV fényt, amely sterilizálja a szövetet, miközben a szívóerő által keltett légáram összeszedi a kicsi porrészecskéket.

Ehhez egy 400 milliliteres gyűjtőtartály áll rendelkezésünkre, illetve egy 2.200 milliamperórás akkumulátor – hiszen az eszköz vezetéknélküli – szolgáltatja az áramot, amelyet nagyjából két és fél óra alatt pumpálhatunk tele a hozzá adott töltővel. A szűrőrendszer kivehető és elmosható – kivéve a HEPA-t -, így nem kell sokat kínlódni a takarítással sem.

Eleinte nem nagyon hittem, hogy a dolog működni fog, ezért két tesztet is csináltam. Első körben a két hónappal ezelőtt vegytisztított – és a Xiaomi Xiaowa C10 által felporszívózott – szőnyegen, illetve a mellette elhelyezkedő kanapén mentem végig az atkaeltávolítóval. Ez nagyjából 15 percet vett igénybe, tehát még majdnem ugyanennyit használhattam volna, de eddigre már olyan megdöbbentő eredményeket produkált, hogy inkább abbahagytam.

A rengeteg portól először elszürkült a porgyűjtő tartály, majd a HEPA szűrő teljesen eltűnt, ahogy a sok kosz feltöltötte a területet. Ezt nagyon finom, mikroszkopikus részecskékként kell elképzelni, ami lényegesen kisebb, mint a hagyományos porcicák. Valójában negyed óra alatt sokkal több dzsuvát tudtam kimasszírozni a felületekből, mint gondoltam volna, pedig én viszonylag porszegény, zöldövezetben lakom, akkor vajon mi lehet máshol?

Második körben az ágymatracot vettem kezelésbe, ami a legendák szerint a legtöbb poratkát tartalmazza, és sajnos nem kellett csalódnom. A Xiaomi SWDK KC101 brutális mennyiségű anyagot szedett ki, ráadásul nem egy 25 éves nyaralóban álló, lepukkant szivacsmatracból, hanem egy viszonylag sűrűn tisztított fekvőhelyből. Most mindenki gondoljon a saját ágyára, amikor a videót nézi, és képzelje el azt, hogy minden nap ebbe fekszik bele, ugye hogy undorító? És a gyerek félméteres plüss elefántja, amit mindennap ölelget vagy a babzsák fotel, amin ül, mikor volt kitakarítva?

 

Összegzés

Bár az egészségünk alapvetően nem lehetne pénzkérdés, szerencsére a Xiaomi SWDK KC101 atkaeltávolító árcéduláján nem fogott vastagon a ceruza. 30.000 forintért kapunk egy jól működő, UV fénnyel sterilizáló eszközt, ami vezeték nélkül 25 percig működik, és szinte mindent eltávolít bútorainkból, ami nem oda való.

Ez pedig megéri az érte kért három darab Szent Istvánt, főleg hogy EU Priority Line áfa és vámmentes szállítással érhető el.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!