Xiaomi Square Box 2 Bluetooth hangszóró teszt – Zene a négyzeten

Xiaomi Square Box 2

A Xiaomi Square Box 2 – ahogy a neve is mutatja – nem előzmények nélküli darab, az elődje is járt már nálunk. Az is szép volt, de hiányoltuk például az aux csatlakozót és a mikrofont. Az utódtól most mindkettőt megkaptuk.

 

Kicsomagolás

A Xiaomi egyre durvábban elhúz a minimalizmus irányába, néha ezt sajnos már a termék is bánja. A csomagolás a szokásos fehér doboz, de most már a mérete is összemérhető a benne ülő hangszóróéval. Ennek eredményeképpen semmi tartozékot nem kapunk, de még egy használati utasítást sem, bár ez nem akkora gond, mert valószínűleg úgyis kínai lenne. A dobozka rendkívül merev, szinte már műanyag hatását kelti, a hangszórót kiszúsztatásos elven varázsolhatjuk elő belőle. A dizájnerek egyébként itt is szép munkát végeztek, az utolsó képen hirtelen nehéz megmondani, melyik a doboz, és melyik a hangszóró, jól illenek egymáshoz.

 

A hangszóró elsősorban a kinézetével hódít, baromi jól néz ki. Nekem az elődnél is jobban tetszik. A teljes kerete és a nyomógombok is fémből készültek, az eleje és a hátulja fehér műanyag. Az említett gombok nagyon kellemes fogásúak és jó a nyomáspontjuk is. Hátul a töltéshez használt micro USB és 3,5 mm-es jack csatlakozókat találjuk, az előlap pedig a közepe felé haladva egyre nagyobb átmérővel van kifúrva, mögötte lapulnak a hangkeltők. Ügyesen elbújtattak még itt egy mikrofont és egy piros és kék színt ismerő LED-et is. Az alján pedig csúszásgátló talpak akadályozzák meg az elmozgást.

 

Az összeszerelés tökéletes, tömege pont akkora, hogy ne érezzük gagyinak – saját mérésem alapján kereken 240 gramm -, de nem nehéz hordozni sem, amit 15,5x6x2,5 cm-es méretei is segítenek.

Tesztüzem

Örültem, hogy nem kínai beszédhang fogadott bekapcsoláskor, rendkívül szolid hangokkal jelez vissza, és szerencsére nem is maximális hangerőn teszi ezt.

Zenét a 3,5 mm-es jack csatlakozón rádugott, bármilyen zenét lejátszani képes eszköztől kaphat, ahogy bedugjuk a jack kábelt, automatikusan át is kapcsol aux módba. De a legtöbben minden bizonnyal a 4.2-es, energiatakarékos BT chipet fogják használni adattovábbításra. A párosítás gyorsan és könnyen megy, a hatótávval is meg voltam elégedve, falakkal is megvolt 8-9 méter.

A mikrofon segítségével végre telefonálni is lehet vele, és meglepően jó minőségben képes közvetíteni a hangot, meg voltam vele elégedve. A hívást a bekapcsoló gombbal lehet fogadni és lerakni, ugyanez a gomb szolgál a párosított eszközön a zene elindítására és leállítására is. A másik, két irányba mozgó gomb a hangerő szabályzására való.

A hangminőség az a pont, ahol kompromisszumot kell kötnünk, ez nem a legszerencsésebb dolog egy hangszóró esetében. A legnagyobb gondom, hogy mélyekből szinte semmi sincs, a közép és magas tartományok viszont rendben vannak. A másik gondom, hogy a térábrázolása sem a legjobb, erre mondják szaknyelven hogy dobozhangú. Így én beltéri használatra nem igazán tudom elképzelni, egy kirándulás vagy túrázás alkalmával már annál inkább jó szolgálatot tehet, kültéren nem jönnek ki úgy ezek a hiányosságok. Elég hangosan tud szólni, bár hallottam már sokkal hangosabb darabokat is. Azokat viszont kizártnak tartom, hogy bárki is maximumon használja, így igazából felesleges a nagy kiabálás, a Square Box 2 pont addig megy, ami még néha jól jön, de még nem okoz halláskárosodást. Plusz pont, hogy még maximumon sem nagyon torzít, bölcsen választották meg a határt a tervezők.

Üzemidő terén viszont sokat javít a helyzetén, talán a legtovább bírta az eddig tesztelt hangszórók közül. Az 1200 mAh-s teleppel, közepes hangerőn 18 órán át szólt, és másfél óra is elég neki, hogy feltöltsön, amit a LED kialvása jelez számunkra. Így még relevánsabb a kültéri használat, egy tisztességes kirándulást simán kibír egy töltéssel.

Összegzés

A dizájn még szebb lett, mint az elődnél, és van már jack dugónk és mikrofonunk is, utóbbi ráadásul meglepően jó hangminőséggel. Van továbbá brutális, 18 órás üzemidőnk és rövid, másfél órás töltési időnk. Hol a csapda? Azért túlzás csapdának nevezni, de a mélyek hiánya és a szűk térábrázolás beltéri használatra nem teszi a legjobb választássá a Square Box 2-t. Kirándulásokon vagy szabadban pihenéshez viszont már simán el tudom képzelni.

Jelenleg kb. 7000 forintért árulják, ami még beleférhet a vámhatárba, így nagy eséllyel nem kell rá áfát fizetni. Ennyi pénzért megfontolandó ajánlat, de az ELE-Box 2 például szerintem jobb választás, az is jól néz ki, valamivel olcsóbb, és valamivel jobban is szól.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték