Xiaomi Smartmi Pure párásító teszt – Szem nem marad szárazon

Xiaomi Smartmi Pure

A Xiaomi Smartmi Pure párásító tipikusan az a készülék, amellyel megelőzhetőek vagy kezelhetőek egészségügyi gondjaink. Sajnos sokan szenvednek allergiától, a háziporatka sajnos nem ismeretlen szóösszetétel. Másoknak a szeme szárad ki vagy éppen köhögnek a nem megfelelő páratartalomban, így számukra lehet gyógyír a fenti, applikációval is vezérelhető termék. Az eddig meglehetősen borsos ára majdnem 40%-kal csökkent, most 43.000 forintért szerezhető be.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Xiaomi Smartmi Pure kicsomagolása

Őszintén szólva, nehezen tudom követni, hogy mely cégeket finanszíroz a Xiaomi, de az a tippem, hogy a Smartmi is közéjük tartozik. Ha ez így van, akkor jogosan lehetnek pozitív gondolataink termékük kapcsán, hiszen az Air Purifier 2 légtisztító is bomba vétel 99 dollárért.

 

A doboz klasszikus fehér kocka, barna kartonba csomagolva. Emeljük le a készülékről és egyből meglátjuk, milyen egyszerű, de jó minőségű darabról van szó. A rendkívül egyszerű termék összesen három darabból áll, az alsó „kádból”, ahová a vizet kell öntenünk, a forgóhengerből, amin a párolgás történik, és a fejegységből, ami az elektronikát tartalmazza. Ezt fejelték meg egy leírással, és mivel sem szűrőre sem más kiegészítőre nincs szükségünk, a csomagolásban sem találunk mást.

 

A dugó sajnos nem magyar szabványú, így egy 200 forintos kiegészítőt is alkalmazva dughatjuk a konnektorba. Az anyaghasználat nem gagyi, inkább diszkréten visszafogott, a felületek finoman érdesek, a gombok a síkbe simulnak. Mellettük található a kezelésért és a WiFi kapcsolatért felelős kontroll panel a zöld visszajelző LED-ekkel. Egyszerű, de tetszetős, és könnyen beilleszthető a bútoraink közé.

 

Xiaomi Smartmi Pure tesztje

A használat pofonegyszerű, töltsük fel vízzel a MAX jelölésig, ez 4 litert jelent, amit 8 óra alatt párologtat el a gép. Elképesztően csöndes automata fokozatban, de még a maximumon sem ordít, nagyon kulturáltan működik, pedig például a Xiaomi Mi Robot nagyjából egyetlen hibája pont a hangossága volt.

 

A tartály feltöltése után helyezzük a forgóhengert a vízbe, majd tegyük rá a fejet, a hátoldalon két érzékelő zár össze, és kezdi forgatni a kereket, ami úgy néz ki, mint valami mezőgazdasági kultivátor. Ennek a felületén folyik le folyadék, és innen párolog el a motor segítségével. A párologtatás erejét három lépcsőben állíthatjuk, akár kézzel, akár pedig a Mi Home applikáció segítségével.

Az univerzális alkalmazás régió kódját „mainland china”-ra kell állítani, ekkor gond nélkül felvehető a készülék. Vicces, hogy a program szólt, kapcsoljam be a Bluetooth kapcsolatot is, így szedte össze a Xiaomi Roidmi vezetéknélküli porszívót 2 fal mögül, egy szekrény mélyéről. A WiFi paraméterek bepötyögése után megjelenik az eszköz, a felület alapvetően angol, de helyenként két nyelven – kínaiul is – jelzik a funkcióneveket.

A használata nagyon egyszerű, a főképernyőn látunk mindent, lényegében ugyanazokkal az opciókkal, amelyek a készülék felső oldalán is állítgathatóak. Néhány funkció csak innen állítható be, illetve a szokásos FAQ, segítségnyújtás és firmware frissítés menünevek is itt tűnnek fel. Az utóbbiból egyből kettő is érkezett egymás után, vagyis a készülék valós terméktámogatással rendelkezik, bár el nem tudom képzelni, hogy egy párologtatón mit lehet frissíteni.

A tesztterület a hálószobánk volt, erre a durván 10 négyzetméterre bőven elegendő a készülék teljesítménye akár „auto” fokozatban is. Az alapelv ugye az, hogy a magasabb páratartalom csökkenti az irritációt és megköti a szálló port, egészségügyi szempontból mindkettő hasznos.

A lényeg persze a kiírt páratartalom érték, amelyet a készülék hátán található szenzor segítségével mér meg a Xiaomi Smartmi  Pure. Ilyenkor persze, mikor sokat esik, és nem megy a fűtés, a lakás páratartalma nem különösebben alacsony, ennek feloldására érdemes járatni a klímát a lakásban, ami gyakorlatilag kiveszi a nedvességet a levegőből. Egy jól „átklímázott” szobában simán lecsökkenthető a páratartalom 50% alá, ekkor jöhet a Smartmi Pure tesztje.

Sajnos betegségeim okán – háziporatka allergia és asztma – fiatalabb koromban kénytelen voltam megismerkedni a száraz levegő okozta hatásokkal. Begyulladó szem, fulladás, köhögés, álmatlan éjszakák. Az én szobámban mindig folyamatosan ment a párásító berendezés, ami egyrészt hajlamos volt vízkövesedni és elromlani, másrészt nagyon hangos volt. A vízfelhasználása sem volt éppen optimális, inkább fröcskölte a folyadékot, mint párologtatta.

Ehhez képest a Xiaomi Smartmi Pure több szempontból is előre lépett. Először is hihetetlenül csendes, másrészt elmegy akár 8 órát is, ami egy teljes alvási ciklus. Másrészt nem vizez össze mindent, és az applikáció miatt van egy támpontunk, hogy mekkora páratartalomról mekkora páratartalomra szeretnénk eljutni. Ahogy a belső felépítést elnézem, a vízkövesedésre is kevésbé lesz hajlamos, de ha igen, akkor is a műanyag elemekre rakódik le, ahonnan egyszerűen ecetes vízzel eltüntethető.

Aki pedig azt gondolná, hogy őt nem érinti ez a jelenség, az gondoljon arra, hogy a számítógép használat – ami egyenlő a ritkán pislogással – vagy a kontaktlencse hordása is szárítja a szemet. Ami az árazást illeti, a Smartmi nem olcsó, de az egészséggel kapcsolatos készülékek mindig drágák. Én csak a „rettegés vámszedői”-nek hívom a jelenséget, szerencsére a fenti grafikonon látszik egy jelentős beszakadás az árazásban, vagyis most érdemes megvenni a készüléket.

 

Összegzés

Remek termék a Xiaomi Smartmi Pure párásító, valójában mindent jól csinál, amit ebben a témában lehet. Csendes, kellemesen emeli a páratartalmat, jó minőségű, egyszerű, de nagyszerű applikációból vezérelhető, a kezelőgombok pedig nagyon könnyen használhatóak. Ráadásként még szolidan elegáns is, jól mutat a bútorok között.

Olcsónak nem nevezném, de más termékek is nagyjából ennyibe kerülnek, akit pedig otthon egy beteg családtag vár, nem azon fog gondolkodni, hogy 43.000 forintba kerül-e a készülék, hanem azon, hogy ezzel segíthet egyik szerettén.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!