Xiaomi Roidmi autós tartó teszt – A mágnes ereje legyen veled!

Roidmi autós tartó

Az egyik leghasznosabb autós kütyü vitathatatlanul a telefontartó, hiszen okostelefonunkkal számos hasznos dolgot csinálhatunk vezetés közben is. A Xiaomi Roidmi autós tartó mágneses rögzítési elvével egy kifejezetten praktikus és ötletes darab, ráadásul az ára is rendkívül kedvező.

Kicsomagolás

A Roidmi kezdetben egy különálló startup cég volt, amiben a nagy kínai gyártó Xiaomi komoly fantáziát látott, ezért rögvest fel is vásárolta, és azóta elsősorban az autós kiegészítőiket árulják ezen a néven.

 

Így nem meglepő, hogy fehér dobozban érkezett a tesztalany. Benne egy kicsúsztatható formában ül a lényeg, ezen kívül egy papír “borítékban” kapunk egy kínai nyelvű használati útmutatót és két fém korongot a hozzájuk járó fóliákkal, erről később.

A tartó háromféle színben kapható: arany, ezüst és fekete. Az első kettőhöz ezüst színű fémkorongokat adnak, a feketéhez ellenben a leírás szerint hozzáillő korong jár. A mi tesztalanyunk az arany színű változat.

A tartót az autó szellőzőnyílásaiba tudjuk behelyezni, így szinte minden autóval kompatibilis, kényelmes és praktikus megoldás. A telefont mágneses elven szorítja magához, az említett kerek fém korongokat kell a telefon hátlapjára vagy a tokra felhelyezni, ezt a felületet vonzza a tartóban lévő erős mágnes.

A szellőzőnyílásba a gumis végével szoríthatjuk be, a telefonnal érintkező kerek felület szintén minőségi gumiborítású. Ezen kívül minden más része alumíniumból készült, így kellemes, 54 grammos tömege és nagyon jó minőségérzete van. Nagyon kompakt darab, befoglaló méretei 3,6×5,6 cm. Az összeszerelés hibátlan, tényleg prémium érzetet közvetít ránézésre és kézbe véve is. A fej egy gömbcsuklóval van a szárra csaltakoztatva, így három tengely körül szabadon forgathatjuk a tökéletes pozíció eléréséhez.

Tesztüzem

A fémkorong felhelyezése nagyon egyszerű, először a valamivel nagyobb kerek fóliát érdemes felhelyezni, ha a hátlapra tesszük, hogy később könnyű legyen levenni, és ne legyen tiszta ragasztó a telefonunk. Ha ez megvan, a fóliára jöhet az öntapadós korong felragasztása, és már használhatjuk is. A fekete Mi5-ömön kissé furcsán néz ki a szürke korong, nekem érdemesebb lett volna a fekete változatot kipróbálnom, de ha valakit nagyon zavar a szín, simán lefújhatja másmilyenre pl. festékspray-vel.

Az erős ragaszkodást négy darab mágnes biztosítja, és valóban nagyon erősen fogja a ráhelyezett telefont. Ez a megoldás nekem nagyon szimpatikus, egy mozdulattal felrakható és levehető róla a telefon, nem kell pöckökkel bajlódni. Az én telefonom 154 grammot nyom a mérlegen, nagyon simán megtartja, így szerintem nincs olyan készülék, amit ne bírna el.

Felmerülhet a kérdés, ami bennem is felmerült az elején, hogy a telefon mennyire hálálja meg az erős mágneses mezőt. Jelentem, a gyártónak igaza van: meg sem kottyan neki. A működésben semmi zavart nem észleltem, a jelerősségek ugyanolyan jók maradtak, még az iránytűt sem zavarja meg szinte egyáltalán, maximum 8 fokos eltérést tapasztaltam. Egyébként autózós sebességeken a legtöbb navigációs szoftver amúgy is GPS alapján lövi be az irányunkat, nem az iránytű alapján.

A szellőző nyílásba szorosan illeszkedik, kissé nehéz is betenni, cserébe stabil, mint a beton. Kaptunk korábban Facebookon kommentet, hogy van, akinek kimozgott, ezt én nem értem, hogy történhetett, ugyanis több, mint 1500 kilométert levezettem vele, és a kezdeti behelyezés óta hozzá sem kellett érnem, még mindig teljesen stabil. Én az autó szellőzőjét okolnám, nyilván keskenyebb lapátos autóval használták.

A gömbcsukló bölcs választás volt, egyszerűen és nagyszerűen pozicionálható a telefon tényleg bármilyen szögben. Nem érdemes görcsölni a telefon ráhelyezésén sem, ha kb. eltaláljuk a fém korong helyét, már biztonsággal megtartja, nem szükséges tökéletesen középre helyeznünk. Egyetlen hátránya talán az, hogy egy kis részben kitakarja a beáramló levegőt. Nyáron ez nem rossz, mert a légkondi legalább hűti a telefont a tűző napon, télen a fűtés talán kevésbé tetszik neki. Én lezártam azt a beömlőt, amiben a tartó van, így is teljesen jól érzem magam a kocsiban, úgyhogy nem kell túlgondolni a dolgot.

Összegzés

Talán már sejtitek, hogy rendkívül elégedett vagyok a Xiaomi Roidmi mágneses tartóval. Kompakt méretű, minden autóban használható, egyszerű, de annál nagyszerűbb módja a telefon rögzítésének. Remek a minősége, minden irányba pozicionálható, stabilan ül a helyén, erősen fogja a telefont, szerintem többet nem is kívánhatunk. Na jó, egy jó ár még jó lenne. Ezt a mostani flash sale-től meg is kapjuk: az 1.900 forintos ár, ingyen postával igen jó ezért a minőségért, ráadásul áfát sem kell fizetni ilyen érték után. A jó árban segít a mostani kiemelkedően alacsony dollár árfolyam is, így ha van régóta kinézett terméketek, most nagyon érdemes rá lecsapni, régen nem volt ilyen olcsó a váltás.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték