Xiaomi Redmi és Redmi Note 5 – Még nagyobb élmény és megbízhatóság

Redmi Note 5

Végre valahára itt a Xiaomi alsó-közép kategóriás telefonjainak új generációja, a Redmi Note 5, a Redmi 5 Plus és a Redmi 5, amelyek a személyes érintettség okán, de egyébként a szerkesztőség általános véleménye szerint is az egyik mentsvára azoknak, akinek nincs túl sok pénze okostelefonra.  A kulcs a jó hardver, a rendkívüli stabilitás és az ehhez mérten reális ár. Mindhárom készülék kapott egy szoftveres upgradet – MIUI 9 – újabb processzorokat, illetve a méretükön és a kijelzőkön is csiszoltak valamennyit, hogy a 2018-as követelményekhez igazítsák őket.

 

Xiaomi Redmi 5

Kezdjük a „legkisebb” mobillal, ami már így is 5,7 colra hízott, amit én bizonyos szempontból nagyon bánok, hiszen így a Redmi 4 vonal 5 inch-es szellemiségét nem örökíti tovább, sőt valójában óriási kategóriakeveredés állt be, hiszen az utód méretben inkább a Redmi Note 4-hez hasonlít, miközben létezik egy Redmi Note 5 és egy Redmi 5 Plus is. Ti sem tudjátok követni? Nem baj, mert mindhárom újdonság kiváló készüléknek ígérkezik.

Lényeg a lényeg, a Redmi 5 3 GB RAM-ot és 32 GB ROM-ot kapott – de van belőle minimalista 3/16-os verzió is, én egyelőre nem láttam 4/64-es variánst, de lehet, hogy ezzel is el akarják szeparálni a kisebb és nagyobb mobilokat egymástól. A Redmi 4 Snapdragon 425-öt kapott, ami egy éhezőművész, barátnőm akár 4 napig is elkaristol vele, ennek a fejlesztett verzióját hordozza szívként magában a Redmi 5, ami már egy Snapdragon 450-nel villog. Ez durván 68.000 Antutu pontot jelent, ami egy igen szép többlet az előző variánshoz képest, vagyis egyáltalán nem buta dolog váltani.

A kamera egy 12 Megapixeles, egylencsés megoldás, aminek én kifejezetten örülök, nem szeretem ugyanis a fölösleges hype-ot a kétkamerás rendszerek körül, mert az élet nem azt igazolta, hogy ezek annyira jól működnének. A kijelző HD-ről 1440×720 pixelre hízott, míg a rendszer most már MIUI 9, aminek az alapja valamelyik Android – valószínűleg a 7.0-s verzió -, és gyanítom, hogy a szokásos stabilitást fogja hozni, de majd az éles tesztek eldöntik. Az árazás viszonylag korrekt, a gyengébbik variáns 37.500 Ft, a nagyobbért 47.000 forintot kérnek.

 

Xiaomi Redmi 5 Plus

A Redmi 5 Plus a kakukktojás, hiszen a kisebbik modell nagyobb variánsának néz ki, hardveresen pedig az előző modellek közül a Note 4-gyel egyezik meg, de már a nyújtott és megnövelt arányú, emelt pixelszámú kijelzővel érkezik, szóval keveri a kártyát a Xiaomi rendesen, de mi most jól kibogozzuk a történetet.

6 inch, 2160x1080p Full HD+ felbontású, 18:9-es IPS panel, MIUI 9 – bár ez a Redmi Note 4-re is kijött, ebből is látszik, milyen remek a szoftveres támogatás – a RAM 4 GB-ot, míg a háttértár 64 GB-ot tesz ki. A processzor a már régóta kedvelt Snapragon 625, ami nemcsak kellően erős, de takarékos is, a 4.000 milliamperórás telep 3 napig szolgálja ki a fenti együttest, legalábbis nálam eddig szokta húzni a Note 4, ami lényegében ugyanezt a hardvert foglalja magába. Ez Antutuban 76-77.000 pontot jelent, kellemes középkategóriás tudás.

Én alapvetően a hitemet azért ezekbe a telefonokba vetem, mert hosszú távon is stabil és megbízható mindegyik, szinte sosincs velük gond, amit egy egészen vállalható kamerával fejelnek meg. 12 Megapixel elől, 5 Megapixel hátul, és ezek az előzetes tesztek szerint elég jól is teszik a dolgukat, ebből is látszik, hogy a számadat nem minden. Árban némileg magasabbra lőtték be, mint a Note 4-et, durván 50.000 forintot kérnek érte, de ez azt is figyelembe véve, hogy egy újdonságról beszélünk, egyáltalán nem sok.

 

Xiaomi Redmi Note 5

Név alapján ennek a telefonnak kellene a közvetlen Note 4 utód szerepét magára vennie. Ehhez képest 6 inch-re nőtt a képernyő, gyanítom, hogy megegyezik az 5 Plus sajátjával, ami igaz a műszaki paraméterekre – 2160x1080p, 18:9 Full HD+ – és a méretre is. Ezt egy 4.000 milliamperórás akkunak kell életben tartania, ami, tekintetbe véve a processzorfejlesztést – hiszen a 625-öt Snapdragon 636-ra cserélték –, igen szép üzemidőt fog biztosítani.

Mivel az Antutu pontokat szoktuk hellyel-közel mérvadónak tekinteni – annak ellenére, hogy ez csak egy szintetikus teszt -, a teljes képhez hozzá kell tennünk a memória és a háttértár értékeket is, ez 4 és 64 GB-ot jelent. Ebből valószínűleg a processzor adja hozzá a legtöbbet, de a 110-120.000 pont körüli eredmény még így is meglehetősen magasnak tűnik, tehát igencsak nagy az ugrás az elődmodellhez képest.

A fentiek függvényében simán lehet belőle akár játékos mobil is, hiszen egy Adreno 509 GPU egészíti ki, megnéznék vele egy GFX-Bench T-REX tesztet, szerintem hoz rajta vagy 30 FPS-t. Szoftveresen ő is beáll a sorba a MIUI 9-cel, aminek az alapja az Android 7.X, de ugye tudjuk, hogy jellemzően egy beton stabil rendszerről beszélünk. Kamerafronton egy 13 Megapixeles front és egy 12+5 Megapixeles hátlapi duális egységet vonultatnak fel, míg a szenzorok terén is várható némi fejlesztés, gondoljunk itt például a Bluetooth 5.0-ra, és az ac képes, duális WiFi-re.

A terméknek még nincs ára, de várhatóan 220-230 dollár körül érkezik, ami a jelenlegi árfolyamon 55-57.000 forintot jelent, ami szintén jutányosnak mondható.