Xiaomi Redmi 6A okostelefon teszt – Faékek faékje

Xiaomi Redmi 6A

A Xiaomi Redmi 6A, a cég legolcsóbb telefonja tette tiszteletét a tesztasztalomon. Vajon mennyire lehet együtt élni egy minimál készülékkel, amiben 2 GB RAM, 16 GB ROM és egy 1440×720 pixeles kijelző lakik? A fenti hiányosságokat árával próbálja leplezni, ami ennél a kiszerelésénél 29.900 Ft-ot jelent, de mivel a készülék Magyarországról érkezik, sem áfát, sem vámot nem kell fizetnünk és hazai garanciát is kapunk hozzá.

A Xiaomi Redmi 6A kicsomagolása

Ennél kisebb és olcsóbb Xiaomi készüléket nem nagyon találunk a piacon, igazi belépőkategóriás telefonról beszélünk, igaz azok közül a jobbik fajtából.

Az már egy másik kérdés, milyen együtt élni vele. Bevallom, a Xiaomi Redmi 5A-t nem nagyon szerettem, igaz ott sem a dizájnnal vagy az összeszerelés minőséggel volt bajom. A kinézet semmilyen, ezért most mindenkire rábízom, hogy megtalálja a készüléken a neki tetsző dizájn bravúrt, de meg lennék lepve, ha sikerülne.

Az anyaghasználat példás, mint mindig, de ez már egy unalomig ismételt frázis a Xiaomi telefonok esetében. Külcsínre engem a Xiaomi Redmi 4X-re emlékeztet, csak ez már 5,5 colos, az meg még a mini – de durva ezt leírni – 5 inch-es felhozatalt erősítette. Valójában mindenben hozza a 2-3 évvel ezelőtti átlagot, micro USB porton keresztül tölthetjük, van jack portja, és nagyjából ennyi. Az ujjlenyomat-olvasó, az infra port vagy a duális kamera nem fért bele az árba.

A doboz hasonlóan „bőkezű”, töltő, USB kábel, SIM tű, leírás a jussunk, még egy nyamvadt tok sem jár a piros egységcsomagban. A Xiaomi Redmi 6A még a régi jó szokás szerint teljesértékű Xiaomi telefon, nem különálló almárka szülötte, mint a Redmi Note 7. Mai viszonylatban pici mobilról beszélünk, aminek kétségtelen előnye a könnyű hordozhatóság, nem nyomja a zsebet és szerencsére a felülete sem csúszik.

A Xiaomi Redmi 6A tesztje

Amikor bementem a Xiaomishopba, beszélgettem egy kicsit az ott lévőkkel a Xiaomi Redmi 6A-ról. Tudjátok mi volt a meglepő konklúzió? Hogy ez az a telefon, amit a legkevesebben szidnak, hiszen a vele szemben támasztott követelmények rendkívül alacsonyak, egyszerűen ennek a vásárlói körnek nincsenek komoly igényei.

Ezzel viszont egyből bajba kerültem, hiszen az én kezemen sokkal komolyabb telefonok is átmennek, így változtatni kellett a felhasználási szokásaimon. Telefonálás, chat, SMS-ezés, videónézés, minimális netezés, internetes hívás, BT eszközök kezelése, nagyjából itt húztam meg a határt, minden mást száműztem a repertoárból.

Gamingre biztosan nem jó választás, ugyanis az MTK Helio A22-es processzor, amit MTK 6762m néven ismerhetünk, eléggé erő híján van. A PowerVR GE8320 GPU chip sem egy rakéta, szóval a NAGYON alap játékokon túl semmit ne erőltessünk. Mondjuk a Candy Crush Sagaval nem kell szenvedni, ez azért még elég jól elfut rajta.

A Xiaomi Redmi 6A kijelzőjének felbontása ma már egyáltalán nem nevezhető nagynak, sőt az 1440*720 pixeles már-már nevetségesen kicsi. Ez nem is lenne baj, a hardver ennyit tud kihajtani, de sajnos a fényereje is eléggé alacsony, így nemhogy napsütésben, de már egy kis háttérfényben is nehezen olvasható. Igazi belépőkategóriás display, viszonylag jó színvisszaadással.

Sajnos memória és háttértár fronton sem állunk túl jól, a 2 GB RAM az abszolút minimum, amivel egyáltalán Androidot érdemes futtatni. Nagyobb baj, hogy a 16 GB ROM-ból marad kb. 4-5, amire az alkalmazásokat pakolhatjuk, egy nagyobb alkalmazás pedig legalább egy giga, így igencsak szűkösnek érződik a virtuális tér. Gyanús volt, hogy az idegesítő lassulásoknak az alacsony írási sebesség az oka, a 67 Megabyte elég szégyenletes érték, az alkalmazásokat is szabályosan fel kell rá kínlódni, és ha most ilyen lassú, milyen lesz 2 év múlva? Pedig tuti ez a két érték korlátozza a teljesítményt, mert a CPU és a GPU ugyanaz, mint a Redmi 6-ban, ami nem volt ilyen tetű.

Szerintem azok a felhasználók, akik a Xiaomi Redmi 6A okostelefont megvásárolják, magasról tesznek rá, hogy Android 8.1 fut rajta. Ahogyan arra is, hogy MIUI 10.2.5 a kezelőfelület. Pedig ha érdekelné őket, ahogy például engem, akkor észrevennék, hogy folyamatosan jönnek rá a frissítések, az első 3 napban kapásból kaptam kettőt. A szokásos Google-s környezetet leszámítva nincsenek extra alkalmazások, aminek én kifejezetten örültem, tiszta udvar, rendes ház.

Ami viszont biztosan fontos mindenkinek, az a B20-as sáv és szerencsére ez rendelkezésre is áll, hiszen ez egy global ROM-os mobil, így a netezés még vidéken sem lesz probléma. Szerintem sokkal egyszerűbb leírnom azt, hogy mely szenzorokat kapta meg, mint amelyeket nem: n-es WiFi, GPS, Bluetooth, pedometer, iránytű, és bár a duális SIM tálca nem szenzor, azért jó, hogy két kártyát fogad. Számomra az 5 Ghz-es sáv hiánya és az infra fájt a legjobban, szerintem szándékosan terelik ezzel is a drágább készülékek felé a vásárlókat.

Érdekes, hogy a fogyasztása a processzornak nem rossz, sokat fejlődött az MTK az előző generáció óta, így a Snapdragon 4xx széria kikerülése nem verte agyon az üzemidőt. Már a Redmi 6 kapcsán is azt tapasztaltam, amit most a Xiaomi Redmi 6A esetében: a 3.000 mAh-s telep 2 napra elegendő, de aki keveset netezik, meg nem “égeti a kijelzőt”, az akár a 72 órát is megcélozhatja. Gyorstöltésről ne is álmodjunk, ez nem az a kávéház.

Gondolkodtam, mit írjak a kameráról, illetve, hogy mekkora súllyal esik latba. Ha Apple lenne vagy Huawei, akkor biztosan fontos lenne a megfelelő képalkotó megléte, de aki ilyen mobilt vesz, tényleg ezzel akarja megörökíteni álmai pillanatát? Szerintem nem, és ezen nem is kell aggódnia, mert bár a képek nem rosszak, sőt a kategóriájában jónak mondanám, a mélyütés a videó, de egyelőre maradjunk az előbbinél.

A 13 Megapixeles egység tisztességesen teszi a dolgát, ami tulajdonképpen szégyen a mostanában használt 2×12 Mp-s rendszerekre nézve. Egész jó a részletesség, a színek is, bár a változatos égbolttal általában nem tud mit kezdeni. Nem meglepő módon a fény csökkenésével drasztikusan romlik az élesség, az alacsony érzékenységű – f2.2 – szenzor növeli a záridőt, ettől pedig kenődnek a képek, homályossá téve a tartalmakat. Itt vége is a dalnak, én meg is hagytam a kamera vadászterületének a világos nappalokat.

A videók viszont tényleg gázosak, aminek több oka is van. Csináltam egy mintát mozgás közben, ahol látható, hogyan működik a fénymérés. Itt jól kijön, milyen lassan vált a hardver, aminek az eredménye ez a homályos katyvasz. Az is gond, hogy folyamatosan próbál újrafókuszálni, csak ez nem mindig sikerül neki, emellett még a bitráta is alacsony. Állítólag kapott szoftveres stabilizálást – legalábbis a menüben ott a funkció -, ami szerintem kamu, de ha van is, a hatása majdnem érzékelhetetlen.

Összegzés

Nem akarom beletörölni a lábamat a Xiaomi Redmi 6A telefonba, de szerintem a tudása 2019-ben kevés. A fő gond az, hogy ennyi memóriával és ekkora háttértárral már kínszenvedés az élet, minden borzalmasan lassú. Mindennapi alapfeladatokra elég, ennél ne is akarjunk többet. A baj az, hogy a menü is akadozik és a navigáció betöltését is kín kivárni, egy-két év múlva pedig még rosszabb lesz a helyzet.

Szerencsére létezik egy telefon Xiaomi Redmi 6 néven is, sokkal jobb kijelzővel, kamerával, több memóriával és háttértárral, így inkább törjük fel a malacperselyt, és válasszuk azt a Xiaomishop kínálatából, kicsit több pénzért – 42.900 Ft – cserébe. Ha mégis a Redmi 6A-ra voksolunk, akkor pedig próbáljunk meg behúzni egy 3/32-es variánst, mert annak a használata valószínűleg nem olyan, mint egy urológiai vizsgálat.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

ÁTTEKINTÉS
ár-érték