Xiaomi Redmi 6 okostelefon teszt – Rolls Royce, 1.0 szívó

Xiaomi Redmi 6

A Xiaomi Redmi 6 a cég kínálatának alját képezi, ez a majdnem abszolút belépőmodell, mégis kifejezetten bejött a készülék. 3/32 GB-os kiszerelés ellenére pörgős, Android 8.1 operációs rendszer MIUI 9.6 kezelőfelülettel, hibamentes működés, kellemes külcsín és kellő erő a mindennapi használathoz. A 42.990 forintos egységcsomagot magyarországi garanciával, áfa- és vámmentesen a Xiaomishop kínálatából szerezhetitek be.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

Xiaomi Redmi 6 kicsomagolása

Xiaomi szokása, hogy bizonyos időközönként kicserélik okostelefonjaik dobozolását. Ha jól emlékszem a négyes szériáig – Redmi Note 4 / Redmi 4 – jellemzően fehér volt az alapszín, aztán valahol a Redmi 5A környékén megváltoztatták ezt, és a piros került előtérbe, és ez maradt a hatossal jelölt mobilok esetében is.

 

Bevallom őszintén, hogy nekem a Xiaomi Redmi 5A nem tetszett, mert azt éreztem rajta, hogy itt bizony nagyítóval faragták le a yüanokat, hogy minél olcsóbb készüléket dobhassanak piacra. A cég „puruttya” telefonjai valahogy elvesztették számomra a varázsukat, de szerencsére a Xiaomi Redmi 6 újra felkeltette az érdeklődésemet. Persze a Xiaomishop munkatársai próbáltak mindenféle más termékekkel megtéveszteni, amikor készségesen körbepakoltak újdonságokkal, ennek ellenére minőségben egyáltalán nem lógott ki közülük a közepes Hatos.

 

Kézbe véve az jutott eszembe, hogy az arányváltozás milyen jót tett neki, hiszen már 18:9-es képarányt használnak, emiatt sokkal nyúlánkabb a forma, mégis azonos magasságot értek el, mint a régebbi készülékek, miközben az 5,45 inch-es telefon kellően vékony is maradt. Emiatt a kamerasziget egy picit kitüremkedik, viszont így is légies a készülék. A Xiaomi Redmi 6 összeszerelési minősége kifogástalan, nem csavarodik vagy recseg, a hátlapról meg képtelenség eldönteni, hogy alumínium vagy műanyag, ami szintén a jó anyaghasználattal függ össze.

A töltésre használt port maradt micro USB – a Type-C még mindig a drágább modellek kiváltsága -, de kapott egy ujjlenyomat-olvasót a hátlapra, a kamera és a vaku mellé, a frontra pedig egy értesítési LED-et. Az infra portot viszont “elvitte a cica”, szóval nem fogjuk barátaink előtt hanyagul kapcsolgatni telefonról a klímát és a TV-t.

Xiaomi Redmi 6 tesztje

Engem személy szerint a Xiaomi kikészít a nevezéktanával. Elvileg a Redmi széria a cég belépőmodell sorozata, ennek a közepes készüléke a Xiaomi Redmi 6, ami a cikknek is tárgya. Ezt több verzióban dobják piacra, 2/16, 3/32, illetve 4/64 GB memóriával és háttértárral. Van azonban a szegényházi modellnek egy „még szegényebb házi” változata a 6A, meg egy über variációja is, a Redmi 6 Pro. A telefonok természetesen hardveresen is eltérnek egymástól, és ezek után ne kapjon agyvérzést a vásároló, ha választani kell közülük?

 

Az egyik trükk, hogy a form factor változáshoz is kapcsolódóan változott a kijelző felbontása, 1440×720 pixelre, ami már a 18:9-es arányt követi. Notch nincs, hipp, hipp hurrá, cserébe remek a színvisszaadási képessége és az érintésérzékenysége is. Szerintem kicsit sötét, a fényereje lehetne nagyobb, de egyébként nem tudok belekötni, ami azért is fontos, mert ezt a részegységet folyamatosan használjuk, így nagymértékben járul hozzá a bennünk kialakuló összképhez.

A másik igencsak érezhető változás a processzort érintette, Snapdragon 4xx széria ki, MTK P22 – kódnéven MTK6762 – be, ha röviden akarom megfogalmazni a lényeget. Sokat javult a CPU hő- és energia háztartása, kevesebbet fogyaszt és egyáltalán nem melegszik, még 2×15 perc stressz teszttel sem tudtam igazán felmelegíteni. Ráadásul érezhetően gyorsabb, nemcsak a szintetikus teszteken, hanem használat közben is. Ezt a szokásos program csomag feltelepítése közben is éreztem, és Antutun is magasabb, 75.000 körüli pontot kalapozott össze.

Játszani viszont nem ezzel a készülékkel fogunk, még akkor sem, ha a régebbi Adrenot a PowerVR GPU chipje váltotta, a GE8320 kódnév alatt. A T-Rex teszten azért nem ette meg a dínó a menekülő motorost, 26 FPS-t produkált, ami mindenképpen előrelépés az elődökhöz képest. A gameket mérsékelt sikerrel futtatja, de azért már élhető, főleg úgy hogy annak idején a Redmi Note 4 csak 21 képkockát tudott, és azzal is mindenki eljátszogatott.

Nekem személy szerint elég volt a 3 GB RAM is, nem éreztem lassúnak a rendszert, aminek a viszonylag gyors háttértár – 272/121 MB/másodperces szekvenciális írás és olvasás – és az agyonoptimalizált, 8.1-es Androidra épülő MIUI 9.6 a fő letéteményesei. Friss, ropogós, gyakorlatilag hibamentes szoftver kapunk, amit a sebessége miatt élvezet lapozgatni, és én alapvetően jobban is kedvelem a Xiaomi saját felhasználói felületét, mint a Google sajátját. Itt azért kijön, hogy a kínaiak szoftverfejlesztő cégként kezdték, ebben tényleg nagyon jók.

Ráadásul az új Mediatek P22 nem is eszi le a hajunkat, a 3.000 mAh kapacitású teleppel simán el lehet karistolni bő két napot, ami vállalható alternatívává teszi a kisebb Snapdragonokkal szemben is. Gyorstöltés viszont nincs, de ezt már kitalálhattuk az 5 voltos feszültségen 1 ampert leadó töltőből.

Szenzorfronton már nem ilyen rózsás a helyzet, a szokásos „túraérzékelők”, mint a barométer, altiméter kimaradtak, és sajnos a giroszkóp is, így a VR-nak búcsút inthetünk. Van viszont pedométer, iránytű és GPS is, amik pontosak és üzembiztosak, pedig ezekkel régebben elég sok volt a kínlódás az MTK processzorok esetében. Sajnáltam, hogy még mindig nem alap a duális WiFi, és a BT chip is csak a 4.2-es szabványt támogatja, cserébe bekerült a B20 sáv, de ez még így is elég tipikus olcsósítás termékdifferenciálás belépő szinten.

A készülék két SIM kártya foglalatot kapott, egy nanot és egy microt képes fogadni, az egyiket pedig SD kártyával helyettesíthetjük. A beszédhang kiváló, mind a hívó, mind a beszélő tökéletesen hallja a másik oldalt, ami leginkább a duális mikrofonmegoldásnak köszönhető.

 

És végre, kapott egy normális, dupla szenzorból álló párost  a Xiaomi Redmi 6, elfelejthetjük az elődmodell – de különösen az 5A – borzalmas fényképeit. Kellő fény mellett kifejezetten jó képeket csinál, a portré effekt – amikor a középpont szuper éles, a hátteret viszont elmossa – is szépen teszi a dolgát. Egy kicsit hajlamos a kiégésre, de ez a nyárias őszben  ennyi fény mellett egyáltalán nem csoda. A részletesség jó, a 12+5 Megapixeles Sony kamerák szépen teszik a dolgukat, és a fókusz is nagyon gyors, simán fényképeztem vele szélben hajladozó virágokat is. Az eredeti méretű anyagokat itt éritek el.

A videók végre elektronikusan stabilizált 1080p felbontásúak, és amin nagyon meglepődtem, hogy sötétedés után egy kis háttérfény mellett egészen jó anyagok készíthetőek. Végre kapunk elektronikus stabilizálást is a pénzünkért, igaz az olyan konstans rezgéseket, mint a magyar úthibák, ez sem képes eltüntetni. A sajtóanyagban szereplő Face ID-t viszont nem találtam meg, lehet, hogy majd egy későbbi frissítéssel kerül be a repertoárba.

 

Összegzés

Kellemes készülék lett a Xiaomi Redmi 6, még a komolyabb telefonokhoz képest is. Filigrán dizájn – a világoskék készülék kifejezetten tetszetős -, a 18:9-es képarányú 720p felbontású kijelzőhöz megfelelően méretezett ár, és végre egy használható kamera. Talán csak a vezetéknélküli kapcsolatoknál hiányzik ez-az, nincs duális ac WiFi, és azért a gyorstöltés is beleférhetett volna az árba, ami most 42.990 forintot jelent, a magyarországi Xiaomishop webáruházában, itthoni garanciával megfűszerezve.

Tudtad,hogy már itthon is van olyan szakszerviz, amely kifejezetten kínai telefonok és tabletek javítására specializálódott? Ők a kinaitelefonjavitas.hu, ahol a RendeljKínait olvasói 2.000 Ft kedvezményt kapnak a bevizsgálási díjból, ha felmutatják az alábbi kupont:

Bővebben az alábbi linken olvashattok a lehetőségről. A kupon letölthető PDF, illetve JPG formátumban.

Természetesen a széria többi modellje – a Redmi 6A és a Pro – is elérhető a boltban, ehhez ide kell nyomnotok.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány