Xiaomi Palace Museum Special Edition BT fejhallgató teszt – Karaoke koktél

Xiaomi Palace Museum Special Edition

A kínai Apple újabb “elmebeteg” eszközzel, a Xiaomi Palace Museum Special Edition nevű Bluteooth fejhallgatóval állt elő, ami képes eltorzítani a hangunkat éneklés közben. Robot lennél vagy nemet cserélnél, esetleg babaként akarsz gügyögni? Koncert teremben akarod magad érezni vagy inkább visszhangot kevernél a dumád alá? Akkor te a fenti kütyüt keresed, ami hozza a szokásos Xiaomi minőséget, plusz még egy két extrával is meglep, amit egyelőre nem lőnék le. 27.000 Ft-ot kérnek érte, ami az egyediségét és a hangminőségét ismerve nem tűnik túlzónak, persze ha tényleg szükséged van rá.

Xiaomi Palace Museum Special Edition: Jucika, ez karaoke

Már leírtam háromszor a termék nevét, ami még mindig nem teljes hosszúságában pompázik a képernyőn, ugyanis láttam már Xiaomi Forbidden City, Palace Edition, K-Song – mint karaoke song, ééérted – és hasonló kombinációkban is.

Én nagyvonalúan letudom az eredettörténetet egy mondatban: Pu Yi kínai császár szobájában volt egy kézzel tekerős telefon, annak, meg a Tiltott Városnak – amely régebben Kína császári és ceremoniális központja is volt – állít emléket, és ötvözi a rég tradícióit a jelen technológiáival, vagy valami hasonló blablát sikerült a termék köré szőni.

Ez a fekete alapon arany liliomokban és sárkány motívumokban nyilvánul meg, ami nekünk, magyaroknak nem különösebben érdekes, viszont szerintem inkább szembántó, mint szép, már amennyiben nem szeretitek a csicsa-micsát. Gagyinak viszont semmiképpen nem nevezném, a szokásos patent módon illesztették egymáshoz a részegységeket, csak Európában valahogy mást nevezünk prémiumnak és megnyerőnek, mint Távol-Keleten.

Én inkább hideg alumínium vázat, jó minőségű bőrt szeretnék látni, mint a Xiaomi Palace Museum Special Edition – ugye hogy idegesítő? Legyen mostantól Xiaomi PMSE – műanyag elemeit. Amit viszont értékeltem, az a Made for iPhone/iPad/iPod matrica, vagyis az Apple által meghatározott szabványokat is teljesíti a zajongó.

Mint minden spéci, “Special Edition” cuccnak, kell valami jó körítés, amitől el lehet adni. Itt a karaoke – amikor részeg emberek óbégatnak instrumental zenére, miközben olvassák a szám szövegét – volt a fő csapásirány. Erre építették fel a funkciókat is, aminek a végigpróbálgatása azért eleinte ütközött némi akadályba, mert nem találtam hozzá angol nyelvű leírást, lévén ez egy kínai piacra szánt termék, de ne aggódjatok, mindenki kap egy gyorstalpalót a használatból.

Ami első ránézésre látszik, hogy van a fejhallgatón mikrofon, illetve egy csomó kezelőszerv, amit végignyomkodhatunk. Felvéve meglepően kényelmesnek és könnyűnek éreztem, a fülpárnák remekül kizárják a külvilágot, a pánt kifejezetten puha, jó lesz ez, gondoltam. A leírás hiányában nyomtam mindent össze-vissza, így elég gyorsan kiderült, hogy csak kínaiul beszél, de azért így is sikerült némi küzdelem után az összes funkcióra rájönnöm.

Xiaomi Palace Museum Special Edition: Sej, ribizli, piros bicikli

A karaoke műfaj nem egy olyan dolog, ami közel áll a szívemhez. Lehet azért, mert bűn rosszul tudok énekelni és tolerálom embertársaimat annyira, hogy őket sem büntetem a hangommal. A műfaj viszont eléggé népszerű Kínán kívül például Japánban is, és itthon is vannak karaoke bárok, illetve házi bulik, ahol lehet ilyesmivel találkozni, szóval egyáltalán nem elvetemült ötlet ehhez venni egy fejest.

Ahhoz viszont, hogy én is beálljak a sorba és igazi karaoke kamikaze legyek, rá kellett jönnöm, melyik gomb mit csinál a Xiaomi PMSE-n. Alulról felfele haladva az alábbi őrületekkel lehet találkozni:

Rövid nyomás Hosszú nyomás
Bekapcsoló gomb eredeti/női/férfi/baba/robot 2 mp bekapcs, 3 mp kikapcs
Hangjegy gomb ének levágása, eredeti hang mikrofon ki-be
Hangerő le hangerő csökkentése háromféle visszhang effekt
Hangerő fel hangerő növelése különböző hangfelvételi gombok
Lejátszás gomb elindítja, megállítja a lejátszást

Ha a fentieket zavarosnak érzitek, az teljesen jogos. A Xiaomi PMSE lényege, hogy kapott egy hangtorzító modult, ami a mikrofon bemeneti hangját változtatja meg. Eleinte én is nagyon röhögtem, mikor baba hangon vernyákoltam, de a nemi szerepek felcserélése is vicces. A zeneszámokról egy gombnyomással levághatjuk az éneket – gondolom a tipikusan énekhez tartozó frekvencia sávokat heréli ki valahogy – és rákornyikálhatunk arra, ami megmaradt az eredetiből, mintha “instrumental” verzió lenne.

Nekem személy szerint a visszhang effekt is tetszett, olyan mintha egy repülőgép hangárban énekeltem volna, illetve próbáljátok ki a lábbal dobogást és a tapsolást is, az is elég mókás, igaz ez inkább “one trick pony”, mint visszatérően nevetésre bíró effekt. Amivel viszont nem tudtam mit kezdeni, az a hangrögzítés, ami nyilván úgy működik, hogy az AUX kimeneten összekötjük egy felvevő berendezéssel – mondjuk a laptopunk mikrofon portjával -, majd a hangerő fel gombbal kiválasztjuk, milyen alákeveréssel szeretnénk megkapni a tartalmat.

Attól, hogy nem én vagyok a célközönség, még másnak vicces lehet visszahallgatnia magát egy húzósabb este után. Az viszont nem volt vicces, ahogy a gombokat keresgettem a Xiaomi PMSE bal oldalán, szerintem sokkal jobban is elválaszthatták volna őket egymástól. Lehet, hogy az én bőröm túl érzéketlen ehhez, mindenesetre kétkezi munkásoknak ez a kialakítás nem ajánlott.

A fejhallgató hangja kellemesen semleges, se nem túl mély, de nem is túl magas orientált. Emiatt viszont kicsit szűknek éreztem a színpadot, mintha direkt levágták volna az alsó és a felső tartományt. Vannak olyan darabok, amelyek brutálisan hangosan, nagyon telt basszussal – Sades SA 903 – szólnak, aztán ott a kiegyensúlyozott “banda” – mint az Edifier, és a Superlux fülesek jelentős része – és elméletileg kellene léteznie egy magas orientált halmaznak is, amivel eddig a budget cuccok között nem igazán találkoztam.

A Xiaomi egyikbe sem tartozik, egy kicsit olyan, mintha csak közepes frekvenciákat szeretné megszólaltatni, de azt meg olyan tisztán, tüskék, sziszegés és zörgés nélkül teszi, hogy az meglepő. Valószínűleg az emberi hanghoz optimalizálták ezt is, így valahol érthető, miért nincs túl sok basszus és magas. Ettől még nem rossz ez a hangkép, csak a fő csapásirány nem a zenehallgatás, hanem az éneklés.

Ami a többi paramétert illeti, durván két óra alatt lehet feltölteni a Xiaomi PMSE-t, és szerintem legalább 8-10 órát képes egyhuzamban üzemelni, bár ezt karaoke-zással eléggé nehéz lemérni. A kínai hablatyból a „diànliàng dī”, vagyis az alacsony akkumulátor szint kifejezésre érdemes figyelni. A sugárzók mérete a már szinte sztenderdnek mondható 40 mm, nagyjából az összes konkurensé is ennyi, tehát itt nem tér el sokban az átlagtól.

Összegzés

A Xiaomi Palace Museum Special Edition egyértelműen a karaoke-t szerető embereknek készült és ez az őrület kevésbé tombol itthon, mint keleten. Ettől még, aki érez késztetést az ilyen jellegű aktivitásokban való részvételre, annak bátran merem ajánlani a kütyüt.

Az viszont biztos, hogy aki minőségi zenehallgatáshoz keres eszközt, az nem itt találja meg a számítását. Én személy szerint ebben a kategóriában még mindig az Edifier W830BT-re szavazok, egyrészt a brutálisan hosszú üzemidő, másrészt a kiváló hangminőség miatt.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány