Xiaomi okosvízforraló teszt – Exponenciális innováció

Xiaomi okosvízforraló

Xiaomi okosvízforraló. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen terméket fogok tesztelni, azt meg főleg nem, hogy 16.000 Ft-ba kerül. Ennyi pénzért pedig bőven kapunk technikát, applikációból szabályozhatjuk a hőmérsékletet, profilok alapján melegíthetjük a különböző folyadékokat, automatikus hőtárolásra és felfűtésre képes, és még iszonyatosan jó minőségű is. EU Priority Line szállítással ráadásul vámmentesen érkezik meg hazánkba.

Xiaomi okosvízforraló kicsomagolása

A szokásos fehér kockában kapjuk a terméket egy elolvashatatlan, kínai leírással. Nyilván egy vízforraló esetében nem várunk el extrákat, de azért adnak hozzá grátiszban egy átalakítót, hogy az amerikai villásdugót használni tudjuk. Vicces extra, hogy a test alján elhelyezkedő melegítőplatniba feltekerhető a kábel, így az nem éktelenkedik fölöslegesen hosszan a konyhaasztalon.

Amikor kiemeltem a tesztalanyt a dobozból elhűltem a minőségén. Olyan érzet lengi körbe, mintha az Apple gyártotta volna, kifejezetten prémium anyagokból áll össze, mind a műanyagok, mind a fém – a teljes víztartó rész ebből van, így nem oldjuk ki a plasztikot a forralással -, de még a csillapítottan nyíló fedél is nagyon extrán hat. Ezt két barátom is megerősítette, akik konkrétan az Almás cég termékeivel dolgoznak, nap mint nap, és ők is azt mondták, hogy kiköpött Apple.

Én pedig hithű rajongókkal nem vitatkozom, különösen akkor nem, ha közösen megállapítjuk a termék legnagyobb hibáját: nincs az oldalán átlátszó rész, amin ellenőrizhető lenne, mennyi víz van benne. Persze mivel mi öntjük bele, azért ez nem akkora talány.

Az alján ott figyel egy hőszenzor, ami minden okosfunkció alapja, ehhez persze a termékhez adott applikációt is le kell töltenünk. A nyakon két érintőgomb néz ránk vissza, amin kínai jeleket pillantottam meg, és sajnos ezek nem tartoztak a közé a 10 db közé, amit ismerek, így a funkciók felderítése egy picit tovább tartott a szokásosnál.

Xiaomi okosvízforraló: bébi táp, tej vagy tea a kulcs

Szóval, van egy 16.000 forintos vízforralónk, ami mellett a saját Grundigom nevetséges műanyaghalmaznak tűnik, igaz fele ennyibe sem került, és buta, mint a tök. Az tuti, hogy nem adnék egy ilyen eszközért ennyi pénzt, kivéve, ha telefonról lehet vezérelni, és ennek van értelme is.

És a trükk pont ez, hogy a szokásos Mi Home felületen keresztül meglehetősen szabadon állítgathatjuk azt az egy dolgot, amit tud: a folyadékok felmelegítését. Ez alapvetően nem lenne különösebben fontos, ha mondjuk mindig csak teához forralnék vizet, hiszen ráadom a “kakaót”, víz felforr, filter beáztat, majd hagyom kicsit lehűlni, amíg iható nem lesz a nedű.

Csakhogy például a mézben lévő hasznos anyagok 40 fok fölött elpusztulnak, mint ahogy a gyereknek sem adhatunk 90 fokos tejet, ha hosszú távon életben akarjuk tartani, és még sorolhatnám. Éppen ezért az applikáció mindenféle folyadékhoz – kávé, tea, tej, tápszer, probiotikus nyavaják stb. – ad előre beállított profilokat, hogy ne kelljen nekünk kikísérleteznünk mindent. Sőt, képes a hőt is tartani, illetve újra felfűteni magát egy adott, általunk beállított hőfokra.

A gyakorlatban leginkább ezt használtam, így a napom a következőképpen nézett ki: feltöltöttem reggel a Xiaomi okosvízforraló belsejét 1,5 liter vízzel, felforraltam azt, elkészítettem egy pohár teát, majd pár óránként kimentem egy újabb adagért és kész. Nem kellett várnom, nem melegítettem fel fölöslegesen egy csomó vizet, és sokkal gyorsabban elkészült az újabb adag tea.

Gyerekes szülők ezt a funkciót biztosan értékelik majd, hiszen a tejet, tápot a megfelelő hőfokra melegíthetik. Nincs több cumisüveges kóstolgatás, kézfejen tesztelés, hűtés és újramelegítés. Érdekes módon csak 40 és 100 fok között állítgathatunk 5 fokos lépésekben, tehát ha valaki 37-re szeretné belőni a hőfokot, akkor az nem fog menni, bár ennek én semmilyen gyakorlati hátrányát nem láttam, mivel ilyen alacsony értékre egyébként sem melegítek folyadékokat.

Természetesen lehetőségünk van egyedi profil definiálására is, ha esetleg az előre megalkotottak között nem találjuk meg a megfelelőt, de nekem egyetlen olyan ital sem jutott eszembe, amit ne tudna alapból a szoftver, és emiatt szükséges lenne az állítgatás. Sokkal fontosabb, hogy a két gomb mit csinál a nyélen, ugyanis erre nem jöttem rá egyből.

A belső megnyomásával felforralja a Xiaomi okosvízforraló a vizet, függetlenül attól, hogy mit állítottunk be a programban, ez a hagyományos mód. A külső kapcsoló az alkalmazásban definiált lehetőséget indítja el, ami kétféle lehet: felfűti a folyadékot az előre beállított értékig, majd hagyja visszahűlni, vagy felfűti és tartja is az adott Celsius fokot. Tulajdonképpen én is ezzel a két kombinációval értem el a feljebb említett eredményeket.

Összegzés

Elég király cucc lett a Xiaomi okosvizforraló. A minősége durva, nagyon illik ez a matt fehér szín a konyhába, érdekes dolgokat is tud, gyerekes szülőknek különösen hasznos, ráadásul  belül teljesen fém, így nem oldjuk ki a cuccost a plasztikból.

Valójában két hibája van, csak kínai leírást adnak hozzá – az applikáció angol -, és az ára húzós, 16.000 Ft. Persze ezt a minőséget senki nem tudja, egy Apple telefonra se mondják a használói, hogy “jaj de drága”, csak egyszerűen megveszik és kész. Természetesen aki nem akar “okoskodni”, annak van hagyományos Xiaomi vízforraló is, fele ennyiért.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány