Xiaomi Mijia karóra teszt – A kicsit okos óra

A Xiaomi Mijia karóra egy klasszikusabb vonalat képvisel a mai óratrendben, és nem tudásával, hanem kinézetével tűnik ki a tömegből. Állati menőn néz ki, minőségi anyagokból rakták össze, és bár klasszikus karórának számít, nem lenne Xiaomi, ha nem raktak volna bele pár okos funkciót.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

A Xiaomi Mijia karóra kicsomagolása

Tipikus Xiaomis fehér dobozban érkezik némi kínai nyelvű használati útmutatóval, amit kapásból kukázhatunk is. A lényeg az óra, amiről egy rossz szót nem mondhatok.

Klasszikus, mégis modern, minimalista és nagyon elegáns lett a dizájn,

a bőr szíj puha és kényelmes, az óraház pedig fém és üveg minőségi összeállítása. Az átlagnál szélesebb, gömbölyded, mégis karcsú, mondhatni ez az órák slim-fit kiadása. Az óralap is nagyon szép a vékony, szürke mutatókkal és az alig látható koncentrikus körökkel a hátlapon. Minden elismerésem a tervezőknek, ezt tényleg nagyon eltalálták.

Hétköznapokra is tökéletes, de elegáns viselet mellé a tuti választás.

Többször mentem vele tárgyalni, és többen is megdicsérték. Kialakítását tekintve unisex, a fehér kiadás szerintem hölgyek kezén áll a legjobban.

A Xiaomi Mijia karóra tesztje

Egyetlen gombot találunk csak az oldalán, ami a várakozással ellentétben nem kihúzható időbeállító pöcök, hanem a Bluetooth-t aktiválja. Ezzel pedig bele is vetjük magunkat az okos funkciók szűk erdősávjába. Sok minden ugyanis nem került bele, de ez nem gond, ez egy klasszikus karóra. Igazából ha egyáltalán nem lenne okos, pont ugyanennyire tetszene, kb. csak a teszt kedvéért használtam az okosságokat. A Mi Home alkalmazással használhatjuk, Mi Fittel nem kompatibilis.

A párosítás a Mi Home-mal néhány esetben problémás lehet, de íme a megoldás:
Ha valakinek nem találja az órát a Mi Home, állítsa át Mainland China-ra a régiót, ha pedig kínai az óra kezelőfelülete, állítsa át a Mi Home nyelvét angolra. Ha Account binding hibát kapunk párosításkor, próbálkozzunk másik Wifi hálózattal vagy mobilnettel.

Tud lépést számlálni, amit az óralapon lévő kisebb mutató folyamatosan jelez is nekünk, éjfélkor pedig nullázódik.

Ezen kívül alig észrevehetően rezeg – valószínűleg, hogy kímélje az elemet -, ha bizonyos, előre beállított emberek hívnak (max. 9), lejár a beállított időzítő (5 perc – 1 óra), vagy aktiválódik az ébresztő.

Utóbbi három funkció szerintem teljesen felesleges, főleg, hogy – valószínűleg szintén energiatakarékossági okokból – sokszor nem működnek, mert bontja a kapcsolatot a telefonnal. Ilyenkor újra be kell lépnünk a Mi Home-ba, kapcsolódni az órához, majd egy ideig megint jó minden.

Az időt is az alkalmazásból tudjuk beállítani különböző időzónák alapján.

Ez utóbbi hasznos lehet, ha sokat utazik valaki, hiszen egy lépésben átállíthatja a mutatókat tartózkodási helye szerint. Kézzel nincs lehetőség beállítást végezni, a telefon rendszeridejét veszi alapul az alkalmazás. Az átállítás nagyon menőn néz ki, nem csak odaugranak a helyükre a mutatók, hanem szépen körbecsavarodnak, mintha kézzel tekergetnénk. Ennek nyilván mechanikai oka van, de jól beleillik az összképbe.

Gombelemmel működik, tehát nem töltögethetjük otthon, óráshoz illik vinni, ha lemerül. Gyári adat szerint hat hónapot bír egy elemmel, ami a rezgés és a Bluetooth használat függvényében változhat. IP67 minősítéssel is rendelkezik, tehát korlátozottan vízálló. Ez azt jelenti, hogy az esőt simán kibírja, de úszni azért ne vigyük, a bőr szíjnak amúgy sem tenne jót.

Összegzés

Imádtam a Xiaomi Mijia karórát, de nem az okos funkciók, hanem az elképesztően jó megjelenése és minősége miatt. A lépésszámlálóra még azt mondom, hogy hasznos, de a rezgő figyelmeztetéseket szerintem nem sokan fogják használni, főleg, hogy nem is mindig működtek, és alapból elég gyengén jelez az óra. Ilyen célra jobb választás egy Mi Band 3. Az időzónák viszont hasznosak és a mutatókat is menő beállítani az appból.

Bár részben okosórának készült, a Mijia eszköze sokkal inkább egy klasszikus, elegáns karóra, amit bátran hordhatunk öltöny mellé és utcai viselethez is, garantáltan megnéznek vele. Jelenleg 20.000 forint körül juthatunk hozzá a Gearbesten, ebben már benne van az áfamentes EU Express szállítás is. Ez egy korrekt ár egy ilyen minőségű óráért, se nem drága, se nem olcsó. Viszont többször is láttam már akcióban, úgyhogy érdemes átfutni a Kupongyűjteményünket is, hátha van rá egy jó kód.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték