Xiaomi Mijia gimbal teszt – Olcsó gimbal Xiaomi módra

A kínai gyártó termékeit mindig nagy lelkesedéssel teszteljük, hiszen az elvárásainkat általában magasan felülmúlják, nem volt ez másként a Xiaomi Mijia gimbal esetén sem, lássuk hát, hogy mennyire lett életképes a 37.000 Ft-ért megvásárolható, háromtengelyes stabilizátor. Az biztos, hogy az árazás jól sikerült, a hasonló tudású konkurensek is ekörül, vagy ennél drágábban kaphatóak. Természetesen elérhető hozzá az áfamentes szállítási mód is, amit EU Priority Line néven találtok meg.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

A Xiaomi Mijia gimbal kicsomagolása

Fehér, igényes kartonban jutottam hozzá, tetszett, hogy már kívülről is látszik mivel lesz dolgom. Belül nincs szinte semmi a szükséges dolgokon kívül, csak egy USB kábel jár a gimbal mellé, no meg némi leírás.

A Xiaomi Mijia gimbal egyébként az SJYT01FM kódnevet kapta, így könnyen megtaláljátok. Kézbe véve nagyon kellemes az összhatás, bár a majd 500 gramm azért érezhető, de cserébe nagy akkumulátort kapunk, mely 5.000 mAh kapacitású. Én a Huawei Mate 10 Pro telefonommal használtam, ez méretben hasonló a korábban már nálunk is tesztelt Huawei Nova 2i-hez. A hozzá használható készülékek tárháza igen bőséges, 56-86 mm szélességig fogadja a mobilokat.

Elöl találunk egy joypadot, ezzel tudjuk irányítani az eszközt, alatta a fényképezéshez,  illetve a ki- és bekapcsoláshoz, valamint a videózás indításához használatos gombot. A Mijia logó felett pedig egy nagyon diszkrét, négy LED-ből álló visszajelző bújuk meg, ez ad információt a nagyjából 15 órás üzemidőből megmaradt energia mennyiségéről. Hátul egy többfunkciós billenőkapcsoló, valamint a zoomoláshoz használatos kis pöcök kapott helyet. Nagyon örültem, hogy tripoddal is használható.

Tölteni az oldalán lévő fedél kihajtásával, micro USB kábel segítségével tudjuk. Az 5.000 mAh-s akkumulátort pedig érdemes 5 V 2 A-es fejjel etetni mert ez jóval nagyobb, mint amit az átlag mobilokban találhatunk, éppen ezért sajnálom, hogy powerbankként nem funkcionál. A rögzítés elég egyszerű, rakjuk bele a telefont, majd a kar távolságát állítsuk be, hogy egyensúlyban legyen a rendszer.

A Xiaomi Mijia gimbal tesztje

Miután a helyére került a mobilunk, érdemes letölteni az applikációt, melynek a telepítése után gyerekjáték a párosítás, nélküle egyébként sok mindenre nem tudjuk használni az eszközt. A videó/power gombot 3 mp-ig nyomva tartva bekapcsol a Mijia, ezek után az app kéri a GPS hozzáférést, majd Bluetooth-on keresztül párosodnak a gimballal. Ne várjunk ezer funkciót, de jól testre lehet szabni a Mijia-t. A szoftver mindig kardinális kérdés, tapasztaltam egy-két alkalommal fagyást, például mikor váltottam az előlapi kamerára, de alapvetően gördülékeny a használat, viszont az akkumulátort előszeretettel szopogatja.

A hátul lévő billenőkapcsoló többfunkciós, menüből állítható az egy, illetve háromklikk parancs – kamera váltás, exponálás stb. -, ami tök jó ötlet. A duplakattintás pedig alaphelyzetbe állítja a gimbalt. Sajnálattal tapasztaltam, hogy a tárgykövetést csak a hátlapi kamera használata esetén tudja, ezért nem tudjuk tripod segítségével videózni magunkat maximum úgy, ha nem járkálunk, valószínűleg ezzel a Youtuberek körében nem lesz népszerű.

A mindenféle kalibrációs menüponttal nem is untatnék senkit, aki ilyet vásárol, az biztosan megtalálja majd a módját a tökéletes beállításnak. Nálam nem járt még soha gimbal, de nem szöszöltem vele túl sokat. A hátul lévő billenőkapcsoló tényleg az egyik legjobb dolog, amit a Mijia kapott, rengeteget használtam. Feletette, a zoomoláshoz használatos gombok is szépen működtek, bár én nem kifejezetten állok a mobiltelefonok digitális nagyításának pártján. Azt picit sajnáltam, hogy csak a gyári applikációval működött együtt a kütyü, bár ha jól sejtem ez más gyártóknál is így van.

A videó minősége három lépésben állítható, a fotók felbontását viszont sehol sem tudtam piszkálni, ahogyan a timelapse funkció is rejtve maradt a szemem elől. Először nem tudtam, hogy mégis mire fogom használni a Xiaomi Mijia gimbalt, de végül sok esetben pattintottam bele a telefont, hogy jobb képek vagy videók szülessenek. Összességében jó móka, tényleg sokkal “smoothabb”, nyugtatóbb a szemnek az ezekkel készült videó.

Sajnos a tárgykövetés elég rapszodikusan működött, kikapcsolt vaku esetén is arra hivatkozott, hogy emiatt nem tudja elvégezni a dolgát, valamint a követett tárgyat is volt, hogy “elengedte”.  A videóban használom a joypadot is, tehát nem rángatást láttok, az eszköz szépen, folyamatosan tartja az irányt, szerintem jól ellensúlyozta a kezem remegését és a sétálásból fakadó mozgást.

Fotózni tulajdonképpen lehet a gyári szoftverrel is, hiszen bekapcsolás után a Xiaomi Mijia gimbal alaphelyzetbe áll, bár olyan jól nem mozog, mint a saját applikációjával.

Összegzés

A 37.000 Ft-ért megvásárolható Xiaomi Mijia gimbal szerintem hozza az árkategória átlagát, de az anyaghasználattal szerintem túl is tesz rajta. Jó kézbe venni, egyszerű beállítani, bár picit puritán még a szoftvere, de biztos vagyok benne, hogy nem fogják magára hagyni a modellt, idővel érkezni fog hozzá frissítés. Néhány bakit leszámítva jól működött a rendszer, szerettem használni. Teszteltünk már nagyobb tudású eszközt, ha több funkcióra van szükségetek, akkor olvassátok el a Zhiyun Smooth 4 gimbal tesztünket. A teljes gimbal kínálatot az alábbi linken tudjátok megtekinteni.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány