Xiaomi Mijia 1080p DVR kamera teszt – Tanuljunk kínaiul

Xiaomi Mijia

A Xiaomi Mijia 1080p DVR kamera a szokványos formátumot követő, teljesértékű menetrögzítő kamera, amely Full HD felbontással és alacsony árral büszkélkedhet a megszokott Xiaomi minőség mellett. A hatalmas hátlapi kijelzővel és az applikáció alapú irányítással egy egészen egyedi mixet hoz létre ez a 14.000 forintba kerülő eszköz.

A Xiaomi Mijia 1080p DVR kicsomagolása

A gyártó visszatért a már jól bevált fehér alapon ezüst szín összeállításhoz, ami már oly régóta jellemző a termékeikre. A készülék értékéhez képest itt is érezhető a csomagolás minőségének túltolása, például párnázott doboz tető vagy a vastag oldalfalú alsó. A készülék is pont az előbb említett magas színvonalhoz igazodik, de fogásra inkább egy céleszköz ellenálló képességét valósítja meg, semmint a divatos formákat követi.

A beltartalmat átlagosnak nevezném, a kamerán kívül egy felfogató tappancs, két ragadós felület, egy extra hosszú kábel, egy teljesen kínai nyelvű leírás, egy elektrosztatikus film, egy 12 V-os szivargyújtó adapter – ami VW csoportos autókkal biztosan működik – és egy, a ragadós korong eltávolítására alkalmas kemény műanyag szerszám kapott helyet a dobozban. Azt fontos tudni, hogy a Xiaomi Mijia kamerának két típusa is van, az általam tesztelt 1080p és a 4K, ez utóbbi sokkal drágább.

A kamera kinézete leginkább egy mini fényképezőgépet formáz a kompakt kategóriából. Az 1.8/f appertúra értékű lencse igencsak kinyúlik a testből, hatalmas, 160 fokos FOV-ot biztosítva. Felül látható a bekapcsoló gomb és a felfogató tapadókorong csatlakozási pontja, illetve a micro USB bemenet is, amiről a tápot kapja. Bal oldalt egy pici fedél alatt a micro SD kártya bemenet lapul, míg alul a reset gomb.

A hátsó, 3 inch-es LCD panel majdnem a teljes hátoldalt lefedi, alatta 4 db érintésérzékeny gombot találhatunk, diszkréten a keretbe dolgozva. Ezek a vissza, előre-hátra és a fixáló gomb funkcióját töltik be, illetve a menüben való mozgáshoz szükségesek. A képernyőn megjelenő információk alatt kiírásra kerülnek a lehetőségek, amelyeket szintén a rejtett érintő felületekkel lehet aktiválni.

 

A Xiaomi Mijia 1080p DVR tesztüzeme

Mire ideáig eljutottam a tesztben, addigra azért gyanús lett, hogy túl sok volt a kínai szöveg a dobozban és a leíráson, így sejtettem, hogy a Xiaomi Mijia 1080p kamera menüjében sem fogok mást találni. Aztán utánanéztem egy kicsit a dolgoknak, és kiderült, hogy ez a termék soha nem jelent meg hivatalosan Kínán kívül, szóval az a feladat várt rám, hogy lebirkózzam az idegen írásjeleket.

Frissítés: a Xiaomi terméktámogatását dicséri, hogy állítólag 2018. januárjában megjelent az angol nyelvű firmware is, de sajnos ez a teszt idején még nem állt rendelkezésre. Elméletileg az applikációból letölthető.

Előtte azonban nyomoztam egy picit, hogy nincs-e angol firmware vagy szoftver. Szerencsére ez utóbbiból nemcsak kínai nyelvű van, hanem angol is, viszont a hagyományostól eltérően nem a Mi Home – pedig ez lenne a gyári -, hanem a Mi Dash Cam applikációt kell hozzá letölteni ahhoz, hogy működni kezdjen a Xiaomi Mijia 1080p.

A kamera bekapcsolása után a már említett kínai feliratok tárultak elém, aminek a megfejtésére nem kell vállalkoznia az olvasónak, ugyanis az angol nyelvű applikációból majdnem ugyanazok a dolgok állíthatók be, mint a kamera menüjéből. Ahhoz azonban, hogy mobilról is elérjük a dolgokat, aktiválnunk kell a WiFi-t. A kezdőképernyőn három piktogramot láthatunk, egy zászlót – a vészvisszajátszás -, egy videólejátszást stilizáló ikont és egy fogaskereket, ami a beállításokba vezet. Ez utóbbit nyomjuk, meg ami egy újabb listára visz.

Itt újabb „kisszékek és hóemberek” fogadnak, de az egyik katyvasz elején ott a WiFi szó, ide lépjünk be a negyedik gomb megnyomásával. Itt az alábontásban újabb WiFi ikont láthatunk, tehát jó helyen vagyunk. Felül a hálózat nevét, középen a jelszót láthatjuk, alul pedig az aktiválásért felelős menüpontot. Nyomjuk meg, innentől kezdve tudunk csatlakozni a mobilalkalmazáson keresztül a Xiaomi Mijia 1080p kamerához.

A kezdőképernyőn magát a készüléket láthatjuk, illetve négy ikont, ami különböző leírásokhoz visz, alul pedig a szoftverfrissítés gombot pillanthatjuk meg. Ez utóbbi a kamera és nem a szoftver aktualizálását valósítja meg. Bal felül a figura ikonra kattintva személyre szabhatjuk a kamerához köthető dolgokat, műszaki paramétereket – mint például a MAC cím – érhetünk el, illetve a program néhány dolgát állíthatjuk be.

Az applikáció, amivel nem fogunk találkozni

A lényeg viszont jobb felül van, a plusz jellel hozzáadhatjuk készülékünket, majd WiFi-n csatlakozhatunk hozzá. Ha ez megtörtént, végre eljutunk a várva várt kezelőfelületre, ami szintén angol, tehát a vezérléssel nem lesz nagy gond. Az felosztás követi a Xiaomi 70 Minutes szoftverének elrendezését, pedig nem ugyanarról az alkalmazásról van szó. Felül az élőképet láthatjuk, középen a gyors videó aktiválása gombot, alul pedig a vezérlősort nyomkodhatjuk végig. Na de hol a fényképezés gomb? Sehol, ugyanis azt a kamera nem tud, ami azért eléggé érthetetlen.

A következő lépés az volt, hogy kiderítsem, eltér-e hardveresen a a testvérmodelljétől- a Xiaomi 70 Minutes DVR-től -, és azt kell mondjam, hogy nem. A chip az MSC8328P kódnevet kapta, míg a szenzor egy Sony IMX 323, tehát hasonló videós teljesítményt várhatunk el mindkét modelltől. A felbontás fix 1080p 30 FPS, ez nem is változtatható, de ez egy célberendezés, arra tervezték, hogy autózáshoz szükséges funkciókat töltsön be, nem pedig arra, hogy a strandon pucsítsunk vele, ezért egy akciókamera lehetőségei teljesen hiányoznak belőle.

Amit viszont sajnáltam, hogy ha már rá raktak egy egyébként remek képernyőt, akkor miért nem voltak képesek további extra funkciókat is beletenni, mint a GPS modul és a pozíciórögzítés, a rendszám kiíratása, parkolás segítő lehetőségek, sávelhagyásra figyelmeztetés vagy éppen a távolságérzékelés. Ezeket remekül meg lehetett volna jeleníteni az LCD kijelzőn, ha már van, akkor ki kellett volna használni. Így viszont funkcionalitásban biztosan elmarad a konkurenciától.

Felvétel előtti felrögzítéshez fel kell ragasztanunk a szélvédőre a kamerát, csak ne felejtsük ki alóla az elektrosztatikus filmet. Ehhez van egy “gömbcsuklós” felfogató profil, amit nagyon szabadon állítgathatunk, így a Xiaomi Mijia 1080p szinte bármilyen szögben elfordítható. A berendezés levétele is pont ilyen egyszerű, kipattintjuk és kész. Ellenben a ragadós felület úgy fog, hogy le kell feszítenünk az üvegről, de ehhez van a dobozban egy célszerszám.

A felvételek elég jók, látszik, hogy erre hegyezték ki a Xiaomi Mijia 1080p DVR-t. A színek nekem kicsit túl telítettek, például a zöld nagyon erős, de más problémát olyan nagyon nem fedeztem fel. A részletesség jó, és még esős időben is értékelhető felvételeket készített. FPS esést nem tapasztaltam, igaz kerülhetne több adat is a fájlokba. A formátum MP4, de a Premiere Pro szenvedett vele, ezért átkonvertáltam, hogy egyáltalán betölthető legyen.

Az éjszakai teszten azért érezhető a különbség a nappali felvételekhez képest. A fényhiányos környezet hatása, hogy a képen több a sárga, a színek kicsit elvesznek – például én még nem láttam kék közlekedési lámpát -, de azért még a vállalható határon belül marad a minőség. A részletesség még mindig tűrhető, és a kép sem lesz életlen, de azért vannak ennél sokkal jobb DVR felvételek is. A tárgyak felismerhetőek, a feliratok olvashatóak és egy vitás eset eldöntésében ez fog segíteni, nem pedig a „végtelen nagy” felbontás.

Összegzés

Bár a cikkben még úgy hivatkoztam rá, hogy ez egy kizárólag kínai nyelvű menüvel rendelkező kamera, állítólag nemrég megjelent az angol nyelvű firmware is, tehát akit ez tartana vissza a vásárlástól az megnyugodhat. Szerencsére az applikáció biztosan angol, ez részben kiköszörüli a csorbát. Azt viszont nem értem, miért nem lehet fényképeket készíteni a Xiaomi Mijia kamerával  – lehet, hogy az eredeti app tudta volna -, ez a lehetőség elfért volna a videózás mellett, ahogyan sok más DVR funkció is.

Amit viszont nagyon kell tudnia, azt viszonylag jól tudja, nappal és éjszaka is vállalható felvételeket készít, az anyagminősége remek, és a felfogatási részét is elég ügyesen megoldották, ráadásul jó nagy szöget – 160 fokot – lát be, így az autó szinte teljes horizontját felvehetjük. A felhasznált anyagokat is figyelembe véve az érte kért 14.000 forintos árával nálam a vállalható kategóriába tartozik.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték