Xiaomi Mijia 0.5 mm toll teszt – Xiaomi is life

Most már végtelenedik alkalommal mondanánk azt, hogy a Xiaomi termékpalettáján minden megtalálható, ezért nem mondjuk. Helyette csak annyit mondunk, hogy olvasói ajánlásra kipróbáltuk a gyártó nevével ellátott tollat is. Az ajánlás nem véletlen.

Két konkrét okom is volt a termék beszerzésére: egy az olvasói ajánlás, és még egy, hogy már időtlen idők óta egy hasonlóan vékonyan fogó, de rommá törött tollat használtam. Most is siratom a régi kedvencem, de itt az ideje a váltásnak. A gyártó valószínűleg nem maga szerzett gyártósort és szakértelmet a toll elkészítéséhez, hanem a jól megszokott módon más termékét brandelték fel a nevükkel. Ezt számos gyártó csinálja még akár telefonokkal is, tehát nincs ebben semmi kivetnivaló.

A csomagolása xiaomisan puritán, a fehér karton letisztult elegancián kívül semmit nem villant, de mivel 30 másodpercen belül a kukámban végezte, ez talán még több is, mint szükséges.

A toll fóliába húzva várt a dobozban, sőt a hegyére még egy apró, piros védőharangot is húztak, ezen már el is nevettem magam. A test műanyagból készült, de valami borítás kell, hogy legyen rajta, mert nagyon sima, szinte puhának mondható tapintása van. Igen kellemes, távolról sem a megszokott, fényes, kemény, törékeny műanyag, sokkal masszívabb hatása van.

Kövezzen meg érte, aki akar, de mániákus akasztó-tönkretevő vagyok. Amint szerzek egy új tollat, az első dolgom, hogy megvizsgálom, mennyire strapabíró az akasztója, majd pedig élettartamtesztet végzek rajta. Egyik sem szokta túl sokáig bírni, általában már az első napon legalább elhajlanak, nem sokkal később pedig letörnek. A Xiaomi viszont ellenem dolgozik, ugyanis szokatlanul vastag fémből készült az akasztó is, illetve valamiféle rugós mechanizmus van mögötte, ami megakadályozza, hogy elhajoljon a tövénél, ha gyakran feszegetik. Számoltak tehát vele, hogy lesz, aki gyakran fogja céltalanul piszkálni, és ha nem a tönkretétel a szándék, akkor kősziklaként állja a megpróbáltatásokat. Így viszont nincs szívem feszegetni, olyan remekül ki van találva.

Kézbe véve az tűnt fel, hogy az akasztó felőli végében érezhetően több súly van, mint a másikban, ez pedig azt eredményezi, hogy belefekszik a hüvelykujjam tövébe, ahol megtámasztom. Elsőre kissé szokatlan volt, de hamar megszoktam, utána pedig egyáltalán nem zavart.

Ami meglepetés volt számomra, az az, hogy nem hagyományos tintát hagy a papíron, hanem fekete, sokkal folyékonyabb valamit. Régebben voltak olyan tollaim, amikben látni lehetett, ahogyan lötykölődik a tinta, de azok több, mint egy milliméter vastagon fogtak, borzasztó nagy pacákat hagytak maguk után, és annyi annyi tinta jött belőlük, hogy sokszor átütöttek a papíron. Ez ugyanilyen, csak normálisan megcsinált változatban, mert nem folyik, nem pacázik, nem üt át, és bár fél millis vastagsággal kellene nyomot hagynia, szerintem ez azért több valamivel. Az utóbbi időben előszeretettel írok tűhöz hasonlítható hegyű tollakkal, és ez vastagabb a szokásosnál.

Ne tévesszen meg senkit az írásképem, nem azért vállalhatatlanul ronda, mert nehezen fut a toll a papíron, hanem azért, mert vállalhatatlanul rondán írok. A hétköznapi tollakhoz képest érezhetően könnyebben szalad a hegy, gondolom ez köszönhető annak is, hogy míg a hagyományos tinta ragacsos, viszkózus anyag, ebben a jóval kevésbé viszkózus fajta található.

Összegzés

Túlzás lenne azt mondanom, hogy elájultam a terméktől, de hogy kellemes meglepetés volt, az biztos. Az anyaghasználata első osztályú, igazán kellemes a tapintása, a súlyelosztása teljesen újszerű, az írás igazán könnyű vele, és ha nem is 0.5 mm-es a vonalvastagság, kellően vékony, hogy szépen lehessen vele írni. Az pedig külön öröm, hogy az akasztó rugós mechanizmussal van ellátva, így végre van egy tollam, amiről nem fogom tőből letörni. Az 1174 forintos, akciós árát korrektnek tartom, bár ez talán inkább amolyan Xiaomi-őrültek legfontosabb kelléke, semmint a hétköznapi élet nélkülözhetetlen terméke.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték