Xiaomi Mi VR Play 2 olvasói teszt

Xiaomi Mi VR Play 2

Mostani tesztünk alanya a Xiaomi Mi VR Play 2, amely a belépő kategóriát képviseli a mostanság rendkívűl népszerű virtuális valóság headsetek piacán, ami egyre több emberhez jut el annak köszönhetően, hogy folyamatosan újabb gyártók fordulnak a mobilokkal használható eszközök felé. A Xiaominak sem ez az első próbálkozása, gondoljunk csak az előd Mi VR Play-re vagy az ezeknél komolyabb és nemes egyszerűséggel Mi VR-nak nevezett termékre. Nézzük, mit kaphatunk ebben a szegmensben kb. 20-25 dollárért!

A termék itt megvásárolható.

Kicsomagolás

A csomagolás stílusa természetesen minimalista, ahogy azt a Xiaomitól már megszokhattuk, tetején a termék képével. A dobozon megtaláljuk a szokásos Mi márkajelzést, illetve egy kínai leírást néhány képpel kiegészítve.

A csomag tartalma mindössze a headset – benne egy kis kártyával – és a fejpánt. Utóbbit magunknak kell feltenni, persze ez nem nagy meló, de mégis egy kis kellemetlenség. Az említett kártyán pedig egy QR-kódot találunk, beszkennelésével applikációk és 360°-os videók gyűjteményét érhetjük el. Mondjuk az igazság ezekkel kapcsolatban az, hogy nagy részük legalábbis fura, ezeknek a célközönségét pedig főleg a magányos kínai férfiak teszik ki.

A szemüveg műanyagból készült, kívül viszont szürke szövetborítást kapott, szerintem ez egy nagyszerű választás, az én tetszésemet teljes mértékben elnyerte. Ezen kívül láthatjuk az elején a Mi logót, a felső részén pedig egy gombot és a telefonunk helyénél egy kis jelzést. A gomb különböző menükben való navigálásban segít, például a YouTube-ban a megnyomásával előhívhatjuk az idővonalat és a médiavezérlőket. A kis jelzés  pedig arra szolgál, hogy a mobilunkat megfelelően helyezzük be, a képernyőt elosztó fehér vonalat kell hozzáigazítani.

A headset belsején van a két 35 mm-es lencse – a pozíciójuk sajnos nem változtatható, így tehát nem lesz ideális mindenkinek -, amik sajnos nem biztosítanak megfelelő látószöget, de erről majd később. Valamint kapunk egy levehető szivacsborítást a szemüveg szélén.

Természetesen fontos, hogy erős telefont használjunk, hiszen a demok és a játékok komolyan igénybe veszik a hardvert. Fontos szempont a kijelző is, a méretének 4,7 és 5,7 col között kell lennie, és persze az az ideális, ha a felbontása is nagy.

Tesztüzem

Most, hogy feltettük a pántot, eltávolítottuk a fóliákat, letöltöttük a megfelelő alkalmazásokat – legyen az a QR-kóddal elért áruház, a Cardboard, bármely tetszőleges játék a Play áruházból, vagy akár a YouTube – és az ideális élmény érdekében beszereztünk egy fülhallgatót, nincs más dolgunk, mint behelyezni a telefont a headsetbe és élvezni a virtuális valóságot. Nyilván nem kell összetett játékokra számítani, de vannak élvezetes demok és még jobb videók. Vannak olyanok, ahol csak tétlenül nézelődhetünk, például egy barlangban vagy egy hullámvasúton. Viszont találunk egyszerű irányítású játékokat is, például célba lőhetünk íjjal.

Mikor felvesszük a headsetet, akkor szembesülünk először komolyabb hiányosságokkal. Először is azzal, hogy a kép sajnos közel sem tölti ki a látóteret, és emiatt tulajdonképpen ovális alakú képet látunk. A második komoly negatívum, amibe ütközünk, hogy ha a szemünket forgatjuk, akkor láthatjuk a minket körülvevő környezetet, sőt akár fény is beszűrődhet. Ez két olyan dolog, amik nagyon sokat rontanak az élményen, nagyon kizökkenti a felhasználót a virtuális valóságból.

A viselése viszont abszolút kényelmes, annak ellenére, hogy csak egy pántja van és emiatt az orrunkon támaszkodik. Ennek megfelelően a kivágás elég nagy és megfelelően párnázott. Átlagos használat mellet nem érződik instabilnak. Ugyanez igaz a telefon helyére is, attól soha sem kell félnünk, hogy kiesik a mobilunk, legyen az bármilyen vékony is.

Összegzés

A Xiaomi Mi VR Play 2 – a várakozásoknak megfelelően – abszolút a belépő kategória képviselője. Sajnos ennek megfelelően magával is hordozza az ilyen termékek gyerekbetegségeit. Ennek ellenére mégis bátran tudom ajánlani, azoknak, akik először szeretnék megtapasztalni a VR-élményt, de nem szeretnének erre tízezreket vagy még többet áldozni.

Itt megvásárolható