Xiaomi Mi Play okostelefon teszt – Játéktelefon nem játékra

A Xiaomi Mi Play ugyan nem egy új készülék, a kínai piacon már tavaly óta kapható, de a Global verzió csak most érkezett meg, ezért mi is most dobtuk fel a tesztpadra. Kellemes megjelenésű és kompakt méretű telefon, így nagy piaci potenciál lenne benne, ha nem lennének idegesítő hibái. Az ára viszont igencsak versenyképes, hiszen 37.000 forintért megvehető áfamentes (Netherlands Registered PDM) szállítással. Ugyanezt az eszközt jobb és kicsit “európaibb” hardverrel és szolgáltatásokkal azonnal venném.

Xiaomi Mi Play: Külső, ergonómia

A Xiaomi Mi Play egy mondjuk így régimódi készülék, például nem kapta el a Type-C mánia, ő még a jó öreg micro USB-vel dolgozik. Cserébe van teljes értékű jack dugónk is kedvenc fülhallgatónknak. A gyári töltője is csak 2 A-es, de nem is kell neki több, mivel semmilyen gyorstöltési szabványt nem támogat. A hangszórója is tök átlagos: monoban, hangosan, de nem túl szépen szól.

Mondok viszont jó dolgokat. A legfontosabb, ami miatt sokaknak megdobban a szívük, hogy kicsi. 5,84 colos kijelzőméret mellett is alig nagyobb, mint az 5,15 colos Mi 5 telefonom. Én is inkább kompakt párti vagyok, nem szeretem a tepsiket, ezért nagyon bejött a fogása. Kevés hasonló méretű Xiaomi telefon van a piacon, talán a Redmi 6A, a Mi A2 Lite és a Mi 9 SE áll hozzá közel, de utóbbi közel kétszer ennyibe kerül.

A SIM tálcába két SIM kártya mellé egy micro SD kártya is fér (akár 256 GB-ig), így nem kell lemondanunk a második telefonszámról akkor sem, ha bővíteni akarunk. Sokak számára ez is egy fontos szempont lehet, amit szintén nem sok másik telefon tud.

A hátlap nagyon el van találva, nagyon-nagyon jól néz ki a színváltós háttér. Érdemes a kéket vagy a pirosat venni, feketében ugyanis nem jön ki jól a hatás. Külső alapján nekem abszolút 10/10 a készülék, simán váltanék rá. A dobozban egyébként találunk gyári, átlátszó szilikon tokot is, így rögtön védhetjük az üveg hátlapot a karcoktól.

Mi Play (balra) és Mi 5 (jobbra)

Az előlap már valamivel maradibb, ami elsősorban a mai szemmel nézve nagy káváknak tudható be. A notch viszont csepp alakú, ami a legújabb hóbort, így elég ambivalens a látvány. A telefon tömege kellemes, nem túl könnyű, nem is nehéz, és érzésre is masszívan össze van rakva, tehát hozza a Xiaomi minőséget. Egész vékony a ház, így a kis mérettel párosulva igazán jó használati élményt ad akár egy kézzel is.

Xiaomi Mi Play: belső értékek

A kijelző FHD felbontású, szép színekkel és jó betekintési szögekkel. Erős napfényben kicsit kevés a fényereje, éjszaka viszont nagyon kellemes olvasni a minimum fokozaton. A hardver terén megint csalódottnak érzem magam. A 4GB RAM és 64 GB háttértár teljesen korrekt, ezzel nincs baj, viszont a Helio P35 SoC már más tészta.

Alapból nem annyira szeretjük az MTK procikat, mert jellemzően jobban zabálják az aksit és optimalizálatlanabb rájuk a rendszer, mint a Snapdragonok esetében. Most is így van, a 3.000 mAh-s aksival maximum 1 napot bírtam ki egy töltéssel, ami egy kicsit karcsú. Erősebb SoC-val szerelt telefonok (pl. Mi 8 SE) másfél napot is kihoznak szinte ugyanekkora telepből, igaz ott az AMOLED panel is segít.

Antutuban 80-90 ezer pont körül teljesít, tehát alsó-középkategóriás megoldással van dolgunk. Nagyjából a Snapdragon 625 szintjén mozog, ami egy közel 3 éves chip. A nevével ellentétben játékra sem igazán alkalmas, komolyabb címek – mint a Real Racing 3 és az Iron Blade – bizony lagolnak. Játszhatóak azért, de érezhetően lassabban futnak, mint ahogy a készítők megálmodták.

Az Android 8.1 alapú MIUI 10 is sokszor elgondolkodik, megakad, az alkalmazások a szokásosnál lassabban töltenek be. Mindennapi használathoz elég a sebesség, de ha ideges típus vagy, inkább költs még pár ezrest jobb hardverre.

A másik nagyon érdekes jelenség, hogy bár Global verzió, még sincs B20 támogatás. Ez ugye azt jelenti, hogy vidéken nem igen fogja a 4G internetet, főleg ha nem Vodafone-os a felhasználó. A GPS, Bluetooth és Wifi jó, utóbbi az 5 GHz-et és az ac-t is tudja. NFC és infra nincs, de ilyen árkategóriában nem is vártam. A hátlapon remekül és gyorsan működő ujjlenyomat olvasót is találunk, ami jól bevált megoldás adataink védelmére.

Szintén itt találjuk a 12+2 MP-es dupla kamerát LED vakuval karöltve. Mesterséges intelligenciával (AI) segít felismerni a fotótémát és ehhez igazítani a beállításokat, azonban a megszokottnál korlátozottabb képességekkel bír, és nem is kikapcsolható. Videózni maximum 1080p-ben lehet valahol a botrányos és rossz közti minőségben, különösen éjjel. A képek viszont nappal váratlanul jók tudnak lenni, makróban főleg ügyes, de éjjel ezt is felejtsük el.

 

Összegzés

Nem rossz próbálkozás a Mi Play, és nagyon közel is járt a sikerhez. Vannak nagyon jó pontjai, mint a kompakt méret, nagyon jó kinézet, Full HD kijelző, 3 részes SIM tálca, de sok helyen elég maradi megoldásokkal dolgozik, a legfájóbb pedig a Helio SoC teljesítménye. Kicsit olyan érzésem van, hogy maradék alkatrészekből dobtak össze egy telefont a Xiaominál, hogy ne vesszenek kárba. A B20 hiánya is sokak számára lesz dealbreaker.

37.000 forintért viszont kevés használható telefont vehetünk, kategóriájában tehát nem rossz vétel a Mi Play. Sokkal jobb ajánlat például, mint a Redmi 6A, viszont ha még egy kicsit rászánunk, vehetünk Redmi 7-et is, ami több ponton is jobban teljesít. Mindent összevetve nem rossz az irány a Mi Play-jel, a hibái ellenére is szerettem. Egy erősebb Snapdragon proci, B20, jobb kamera és esetleg egy gyorstöltés, és máris sokkal csábítóbb lenne. Ha pedig ugyanebben a házban kiadnának valami bikább verziót, már mennék is megvenni.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték