Xiaomi Mi Pad 4 Plus tablet teszt – Hihetetlen Hodály

Xiaomi Mi Pad 4 Plus

A legnevesebb kínai gyártó újabb terméket dobott piacra Xiaomi Mi Pad 4 Plus néven, ami megegyezik a Xiaomi Mi Pad 4-gyel, csak sokkal nagyobb. Hogy mennyivel, azt jól példázza, hogy majdnem egy kisebb notebookkal ér fel a felülete. Ez is megkapta a Snapdragon 660-as SoC-t, amit jól egészít ki a 4/64-es rendszer. Valójában a kisebb tesót puffasztották fel egy digitális “pumpával”, és hozzávágtak egy LTE képes foglalatot, így jött létre a műszaki eszközök svájci bicskája, amit 99.000 Ft-ért vehetünk birtokba. Ebbe már beletartozik a magyarországi garancia, a gyors szállítás és a magyar nyelvű támogatás is.

Xiaomi Mi Pad 4 Plus: a puffasztott eszközök kora

Mostanában mind azon kattogunk, hogy az egyébként szinte tökéletes Xiaomi eszközök kinézetre milyen iszonyatosan unalmasak lettek. Úgy látszik, Kínában bevettek egy levél Xanaxot a kreatív részlegnél, ugyanis a Xiaomi Mi Pad 4 Plus egy az egyben kiköpött mása a Mi Pad 4-nek. Ezt a párost már láthattuk a Xiaomi Redmi Note 6 Pro-nál és a Mi Max 3-nál is, aki ezen cikkek után vette a lapot, az el tudja képzelni a fenti analógiát is.

A doboz tartalma természetesen megegyezik az előzővel, azt leszámítva, hogy kapunk hozzá egy kínai nyelvű SIM kártyát, aminek a célja egyelőre tisztázatlan. Ezen felül a szokásos kábelek és az 5 V 2 A töltő egészíti ki a beltartalmat, amivel nem lesz kis feladat a 8.620 mAh-s akkut feltölteni. A minőség patent, mint mindig, a dizájn meg uncsi, nekem nem jönnek be ezek a jellegtelen téglaformák.

Az eszköz 10,1 colos, vagyis tényleg hatalmas, szinte már zavaróan. Viszont a Plus kötelezően megkapja a duális, LTE képes SIM kártya foglalatot, amibe micro SD-t is tehetünk. Érdekes apróság, hogy az ujjlenyomat-olvasó kapott egy fém keretet, ami egy kicsit feldobja az összbenyomást. Csak meg ne fordítsuk, mert a hátoldalon aztán tényleg semmi nincsen, csak a kamera és a Mi logó.

Természetesen ezt is Type-C porton keresztül tölthetjük, mint mostanában minden Xiaomi tabletet. Szerencsére nem spórolták le a jack csatlakozót sem, hiszen annyi hely állt rendelkezésre, mint a Kisalföld, így volt hova tenni.

Xiaomi Mi Pad 4 Plus: Tabbook, Notblet

A Xiaomi Mi Max 3 kapcsán már kifejtettem mélyenszántó gondolataimat a pantera hibridek keresztezése kapcsán kialakult fura nevekről. Így van ez a szokásosnál nagyobb telefonoknál, is, amiket phabletnek – vagyis phone és tablet – szoktak nevezni, így adja magát a dolog, hogy az átlagosan 8 colos tableteknél nagyobb méretű eszközöket érdemes lenne Tabbooknak hívni, ami ugye egy kis notebookra vagy egy nagyon nagy tabletre emlékeztető kifejezés.

A Xiaomi Mi Pad 4 Plus pedig gigantikus, ez a 10,1 inch a legtöbb embernek egyszerűen sok, pedig abszolút van létjogosultsága ennek a méretnek is. Az ágyból filmnézésben, könyvolvasásban jeleskedik, mint ahogy netezni is jó rajta, ha van támasztékunk hozzá. Csak a lakásból ne akarjuk kivinni, mert még egy táskában is nagynak érződik. Ellenben hosszabb vonat- vagy repülőutakra kiváló, bár utóbbit nem volt alkalmam kipróbálni.

Vagyis ha végiggondolom fejben, hogy hányszor van olyan alkalom, amikor nem akarom elővenni otthon a notebookot, vagy egyáltalán nem is lenne ilyen eszközöm, és nem szeretnék egy komplett PC-t az ágyba költöztetni, akkor a Xiaomi Mi Pad 4 Plus lenne a jó választás számomra. Ha viszont kényszert éreznék arra, hogy magammal vigyem, akkor a Mi Pad 4 LTE verziót választanám. Az ugyanezt tudja, csak kisebben, tehát alapvetően a felhasználás köre definiálja, hogy melyikre van szükségünk.

Mindkettőben Snapdragon 660 ketyeg 4 GB RAM és 64 GB ROM társaságában, ami igen gyors rendszert eredményez, és a 140.000 pont, amit Antutuban ért el, megsüvegelendő. Szerintem pörgős gameket játszani már túl nagy a Xiaomi Mi Pad 4 Plus, mert nehéz két tenyérrel átérni a megjelenítőt. Sajnos a Xiaomi még nem találta fel a hátsó támasztékot és a felpattintható mágneses billentyűzetet, pedig ez a méretből adódó problémákat egyből megoldaná. A gaminghez elég az ereje, a térképalapú játékoknál pedig kifejezetten előnyös a nagy kijelző.

A teljesítményre sem szoftveres, sem hardveres oldalon nem lehet panasz, annak ellenére, hogy csak a kínai és az angol nyelvet támogatja a ROM, de nem lennék meglepve, ha hamarosan érkezne a globális csomag is. Erre is érkezik hivatalosan a MIUI 10, de ezen még a Beta verzió futott, szóval minimális eltérések lehetnek. Nálam ez is nagyon stabil volt, hibákat, akadozást nem tapasztaltam.

Ebben a méretben szerintem mindent visz a kijelző, hiszen én biztosan azért vennék ekkora készüléket, hogy ágyban punnyadva nézzem a filmjeimet, olvassak könyvet vagy netezzek. A 485 grammos tömeg azért már nem kevés, szóval vagy térdből tartjuk, vagy érdemes valamilyen támaszprofilt beszerezni, erre a célra javaslom az IKEA-t. A hang sztereó és tablethez képest kifejezetten jól szól, ami a mozi élményt jól kiegészíti.

A betekintési szög jó, a színek nagyon szépek és kifejezetten kellemes az érintésérzet, de ezek már a kistesónál is jók voltak. A felbontás maradt 1200×1900 pixel, a panel IPS, 16:10-es aránnyal. Amit imádtam benne, hogy remek használni, jó rajta húzogatni az ujjunkat, és azt is elhiszem, hogy 3 év múlva is tablet lesz, nem úgy, mint a régebbi Teclastok vagy az Alldocube-ok.

Említettem már, hogy az akkumulátor 8.620 mAh, ami sok. A Lenovo Tab 4 8 Plus-om fele ekkora teleppel rendelkezik, és annak sem rövid az üzemideje, de ez majdnem az örök élet, meg egy nap kategória, ami a valós életben 16 óra körüli kijelzőidőt jelent, közepes fényerővel. A Xiaomi Mi Pad 4 Plus gyorstöltésre is képes, de a gyári adapterrel kb. 5 óra telepumpálni, vagyis ezt mindenki éjszakára fogja halasztani.

Adatátviteli és szenzorfronton nem állunk rosszul, legalábbis tabletes mércével. Ac WiFi, Bluetooth, magnetométer, iránytű, ujjlenyomat-olvasó, duális foglalat, ami fogad SIM-et és micro SD kártyát is, tehát a netezés mindenhol adott lenne, ha tudná a B20-as sávot, de sajnos nem így van. A kamera a mobilokban találhatóakhoz képest csapnivaló minden tabletben, de videóhívásra jó lesz az 5 Megapixeles selfie kamera, a 13 Mp-s hátlapival pedig “muszájból” lefényképezhetünk ezt-azt.

Becsületből én is megpróbáltam, de annyira kellemetlen vele az utcán mászkálni, hogy nagyon nem erőltettem. A Gellért-hegyen még a távol-keletiek is elismerően néztek rám, amivel szerintem kimaxoltam a mindent lefényképezős turista-műfajt. Ez nem egy mobilis eszköz, de filmet nézni tényleg király vele, le is toltam rajta egy teljes évadot a “Lie to me” című sorozatból. Erre tényleg jó, meg is venném ilyen célra, de így meg az LTE felesleges, úgyis a WiFi-t használjuk majd.

Összegzés

Aki szereti a tepsi méretű műszaki eszközöket és nem akarja többször magával hurcolni, mint amennyit muszáj, annak be fog jönni a Xiaomi Mi Pad 4 Plus. A brutál méret mögött egy remek kijelző és hardver lapul, stabil a rendszer, öröm nyomkodni, és a nem túl pörgős játékokat is élvezhetően futtatja. Az üzemideje olyan durva, hogy előbb unjuk meg a használatot, minthogy lemerülne. Ez a gyakorlatban 16 órát jelent, szerintem ez kategória rekord.

Ám amikor sokat kell “aktívkodnunk” az IPS panelen, az egész dolog a visszájára fordul, túl nagy és nehézkes a kezelés és a szállítása is kényelmetlen. A SIM kártya foglalat előnyeit a B20 hiánya kisebbíti, szerintem a mindennapokra a sima Xiaom Mi Pad 4 az ideális, főleg a 800 MHz-s LTE sáv képes darab. Ettől még jó vétel a Plus is, a 99.000 forint nem sok érte, csak találjuk ki előre, mire használjuk majd.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány