Xiaomi Mi Notebook teszt – Fekete gyöngy

Egy Xiaomi laptop teszten már túl vagyunk, Marci azóta is nagy megelégedéssel használja a Mi Gaming notit, most pedig megérkezett a Mi Notebook, ami a gyártó “leggyengébb” gépe a kategóriában. Természetesen nem szégyenkezhet, i5-8250U processzort, 4 GB RAM-ot, 128 GB-os SSD-t és 1 TB-os merevlemezt kapunk a 198.000 forintos árért cserébe.

Kicsomagolás

A Xiaomi Mi Notebook egy barna kartondobozban érkezett hozzánk, az elején a gép sziluettjével, az oldalán pedig egy matricával, ami kínai nyelven sorolja fel a gép specifikációit. Kinyitva egyből a fóliába csomagolt laptopot pillantjuk meg, mögötte pedig egy kisebb dobozban a tápegység kapott helyet.

A notit a csomagolásából kivéve máris feltűnt, hogy méretéhez képest egész kellemes súllyal rendelkezik, ráadásul a hideg tapintásból egyből levágtam, hogy a fedél fémből van. Sajnos ez az egyetlen pontja a terméknek, ahol ezt a matériát használták, mindenhol máshol műanyag burkolat található, de természetesen ez is a jobb fajtából.

A laptop alján két vékony gumi talp található, ezekre fekszik fel a gép, és ez segíti a megfelelő légáramlást, ugyanis a hűtőnyílás is itt kapott helyet. A hangszóró pár is lefelé néz, erről viszont majd később még szót ejtek.

A Xiaomi Mi Notebook be- és kimeneti portjai mind az eszköz oldalán kaptak helyet. A bal oldalra egy Ethernet port, egy HDMI, kettő USB 3.0 és egy kombó jack csatlakozó, a jobb oldalra pedig a töltő nyílás, egy USB 2.0 és a memória kártya olvasó került.

Kinyitva a laptopot megpillanthatjuk az angol kiosztású billentyűzetet, alatta pedig a rendkívül nagy méretű touchpadet, ami nem csak hatalmas, de nagyon kényelmesen használható is. A kijelző egy 15,6 colos, IPS technológiát használó, 1920X1080 pixeles felbontású darab. Fölötte találunk még egy webkamerát is, ami ugyan csak 720p-s, de arra, amire kell megfelelő.

Xiaomi Mi Notebook – Hogyan is kezdjem?

Érdekesen indult a tesztünk, ugyanis a termék leírása nem említette meg, de kínai Windows volt a gépen. Ennek annyira nem örültem, de nagy lendülettel álltam neki utánajárni, hogy hogyan tudnék számomra érthető nyelvet beállítani a Xiaomi Mi Notebookon. Sajnos minden probálkozásom sikertelen volt, így buktam a géppel vásárolt, legális operációs rendszert, muszáj volt egy saját kulccsal, nulláról telepítenem egy Windowst.

A megpróbáltatások viszont itt végetértek, a megfelelő rendszerrel elkezdhettem az igazi tesztelést. Természetesen a legszembetűnőbb dolog a kijelző, ami tényleg gyönyörű. A full HD felbontás egy ekkora méretben rendkívül jól néz ki, a fényerő is rendben van, ameddig nem akarunk közvetlen napsütésben értékelhető eredményt. Sajnos maximumra tekerve nem a legerősebb, de nagyrészt úgysem a Balaton parton fogjuk használni.

Ahogy fentebb írtam a touchpad remekül használható, ráadásul támogatja a Windows beépített gesztusvezérléseit, valószínűleg ugyan az a hardver, mint a Mi Gaming notebookban. Tapintásra nagyon kellemes, nagyon könnyedén lehet vele navigálni. A billentyűzet USA kiosztású, nagy shiftes, kis enteres megoldás, így “í” betűt nem találunk rajta, de az ALT+j billentyűkombinációval előcsalogatható. Számomra némi megszokást igényelt a mechanikus klaviatúrám után, mert nagyon rövid a gombok útja, de viszonylag gyorsan sikerült komfortossá válnia. Nagy szívfájdalmam volt, hogy háttérvilágítással egyáltalán nem rendelkezik, 2018-ban már igazán elvárható egy ilyen egyszerű dolog.

A legjobb munkagép

Most már beszéljünk kicsit arról, hogy mit rejt a gépház, hiszen mindenki a teljesítményre kíváncsi. Az i5-8250U processzor az energiatakarékos fajta, de azért teljesítményben sem utolsó. A 4 GB RAM, amivel a nálunk járt gépet szerelték sajnos elég kevés manapság, de szerencsére bővíthető a hátlap lecsavarozásával, a két memória foglalatnak hála, ezekből ugyanis csak egy hely foglalt. Egészen 32 GB-ig pakolhatjuk, de kétlem, hogy ennyire szüksége lesz bárkinek ebben a gépben.

Balra az SSD, jobbra pedig a HDD sebessége

Az árba belefért egy 128 GB-os SSD, ami egy m.2-es csatlakozó tart életben, ráadásul kapunk még mellé egy 1 TB-os HDD-t az adataink tárolására. Mindkettő átlagos sebességi adatokat hoz, ez látszik a tesztekből is. Érzetre teljesen rendben van, a Windows gyorsan bootol, az alkalmazások pattogósak, minden azonnal történik.

Bármilyen meglepő is volt a Xiaomi Mi Notebook kapott egy dedikált videókártyát is, az Nvidia GeForce MX110 személyében. Tulajdonképpen egy teljesen alap GPU-ról beszélünk, ami nagyrészt a hardveres gyorsításban fog nekünk segíteni, de nem dobja magát hanyatt egy-egy komolyabb játéktól sem. Merész voltam, és kipróbáltam a PUBG-vel, amiről mindenki tudja, hogy nem képes normálisan futni még csúcshardveren sem. 720p-s felbontáson 30 FPS-sel, egy-két komolyabb szaggatástól eltekintve tudtam normálisan játszani, de nem ezzel a géppel neveljük majd magunkat e-sportolóvá.

Ahogyan korábban már említettem a hangszórók lefelé néznek a gép alján, ami nem is zavaró, amíg asztalon használjuk. Egész jó hangerővel tud szólni, viszont a mély túnusok valahol a gyártás közben elvesztek. Youtube videókat nézegetni teljesen jó, de azért egy akciófilmet, vagy egy játékot ne kezdjen el vele senki.

Beszéljünk egy kicsit a hűtésről, mert az kimondottan említésre méltó. Ugye a Xiaomi Mi Notebook egy energiatakarékos i5 processzort kapott, ami nem csak az akkumulátor üzemideje miatt jó – amiről később még szót ejtek -, hanem remek hatással van a zaj- és hőkibocsátásra is. Egy 5 órás, folyamatos 10-15 Chrome lapos, cikkírós alkalommal csak egyszer kapcsolt be a hűtés, akkor is egyszerre frissítettem vagy 8 weboldalt.

Játék közben természetesen pörögtek a ventik, de forró soha nem volt a gép, hiába tartottam az ölemben, egyáltalán nem éreztem magam kényelmetlenül a meleg miatt. A billentyűzet részén egyáltalán nem melegedett a gép, végig hűvös maradt. Hiába próbáltam “főzni”, valahogy nem bírtam belőle langyosnál forróbb hőmérsékletet kicsikarni.

Az akkumulátort teszteltük Youtube videó nézéssel, ami alatt 6 órás üzemidőt produkált, és munka során is kipróbáltuk, úgy 5 órát mértünk, ami kimondottan jó eredmény ebben az árkategóriában. Ami a vezetéknélküli kapcsolatokat illeti, kapunk duális ac WiFi-t és Bluetooth 4.1-et, amik nagyjából alapfelszereltségnek számítanak. Az internet sebességgel egyáltalán nem voltak gondok, természetesen kipróbáltam 5 GHz-es hálózaton is, és ki tudtam használni a 80 Mbites netet otthon.

Összegzés

A Xiaomi Mi Notebook egy nagyon jól sikerült gép, remek az anyaghasználat, az összeszerelési minőség és nagyon jól használható a touchpad is. Az irodai munka kimondottan jól fekszik neki, így ettől nem kell megijednünk, de ha nagyon szeretnénk, akár kicsit komolyabb játékokat is játszhatunk rajta. Egy kicsit beárnyékolja a képet a viszonylag kevés memória, és a billentyűzet háttérvilágítás hiánya, de még így is egy remek laptopról beszélünk.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

A legnagyobb kérdés az, hogy az itthon kapható laptopokat meg tudja-e verni a Xiaomi Mi Notebook. A válasz egyértelmű igen, az ingyenes áfamentes szállítással 198.000 forintba kerülő lapost bármi helyett tudjuk ajánlani, hiszen ebben az árkategóriában nagyjából a Lenovo az, ami labdába rúghat, de náluk sincs ilyen jól összerakott notebook ebben az ársávban.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték arány