Xiaomi Mi Music Alarm Clock teszt – Áldozat a dizájn oltárán

Xiaomi Mi Music Alarm Clock

Nem gondoltam volna, hogy szükségem van rá, de ha már sok smart home kütyüt kipróbáltunk, akkor a Xiaomi Mi Music Alarm Clock sem maradhat ki a sorból. Egész egyszerűen a telefonomat is bőven tökéletesnek tartottam erre a funkcióra, és nem akartam leváltani. Egészen addig, míg meg nem láttam ezt az órát. Első látásra szerelem, rózsaszín köd, boldogság. Felejthetetlen pár perc, talán fél óra is, aztán előjött a valódi énje. Az érzelmek elcsitultak, majd jött a nyugodt reális értékelés, melyet egy csendes szomorú szakítás követett. Ám az elengedés könnyebben ment azzal a tudattal, hogy talán másnak pont ő az esete.

Kicsomagolás

Talán mondani sem kell, de a szokásos fehér dobozkában érkezett az óra, melyen csak egy hatalmas termékfotó szerepelt, illetve a hátán kínaiul a specifikációk. Ezt a csomagolási stílust nem lehet nem szeretni, és minek is változtatnának rajta, ha egyszer ennyire mutatós?

Szépen be volt védve a termék a dobozában, mert míg ideért, látványosan sérült a külseje, de belül minden katonás rendben, tökéletesen elhelyezve feküdt.

Tartozéknak kapunk egy leírást, valamint egy micro USB töltőkábelt (fej nélkül). Sajnos a papiros az számunkra használhatatlan, mert egy darab normális betű sincs rajta, viszont a kábel az gyönyörű. Fehér-szürke, és lapos kivitelű mely nagyon elegáns, egy ilyen termékhez ez dukál.

Természetesen nem véletlenül említettem az elegancia szót. Az okos eszköz hihetetlenül jól néz ki. Nem is csoda, hiszen a dizájn elvileg a 1 More munkája. Gyönyörű, kerek a kütyü, melyen a fehér szín a domináns, illetve az elején a puha tapintású szürke rész, mely mögött a hangszóró csücsül. Ritkán lehet látni ennyire átgondolt formatervű termékeket. Bármely dizájner lakásban megállná a helyét, nehéz a látványától megszabadulni. Mondanom sem kell, hogy emiatt szerettem bele eleinte. Ahogy az enyhén bedöntött óra áll az éjjeliszekrényen, az egész egyszerűen fenomenális.

Tesztüzem

Szerencsére jelen Xiaomi cucc is kommunikál a Mi Home App-al, tehát a párosítás része zökkenőmentes. A Bluetooth kapcsolat könnyen létrehozható, és ezt az eszköz körülbelül 10 m-ig nem is veszti el. Tehát okostelefonon állíthatunk mindent, amit csak akarunk, az időt automatikusan szinkronizálja, de lehetőségünk van manuális állításra is. Viszont a tervezők a dizájn érdekében érdekes dolgot léptek meg, ugyanis az óra (mint mérőeszköz) felbontása 5 perces. Tehát az időt csak 5 perc pontossággal tudjuk leolvasni, ami azért elég idegesítő tud lenni, mikor az ember időre megy a buszhoz. Nem értem, hogy ezt miért nem lehetett máshogy megtervezni.

Az ébresztés funkció az, amit eddig a telefonom tökéletesen ellátott, de biztos voltam benne, hogy ez meg fog változni. A funkció nagyon élhetőnek tűnt. A telefonunkon be tudjuk állítani, hogy mikor ébresszen, milyen zenével, mennyi szundi legyen, tehát mindent, ami elvárható. Az első teszt alkalmával vártam, hogy ébresszen, de sajnos ezt nem tette meg. Nagyon úgy tűnt, hogy a termék önálló életre kel, és a beállított idő után pár perccel ébreszti az embert. Kínos hiba, szeretetem leáldozóban. Sok töprengés után rájöttem, hogy az appon belül is csak 5 perces felbontásban szabad gondolkodni, tehát ha azt állítottam be, hogy 15:15, akkor nem késett az ébresztés. Persze mire erre rájöttem, öregedtem pár hónapot. Szerencsére van viszont olyan funkció, hogy saját zenére ébresszen, ez nagyon jó, de sajnos ez csak úgy működik, ha egész végig fennáll a Bluetooth kapcsolat. Ennek kiküszöbölésére nagyon jó lenne, ha fogadna SD kártyát a cucc, de sajnos nem tud.

Mint minden kapcsolatnak, a miénknek is voltak jó pontjai. Nem vitás, hogy a hangja nagyon szép. Nem túl hangos, de nekem egyáltalán nem hiányzott több. Felkelni a lágy hangjára tényleg egy nagy minőségi ugrást jelentett a telefonomhoz képest. Nagyon jó funkciója még az, hogy be lehet állítani, hogy x ideig szóljon a zene, és utána kikapcsoljon. Ez azoknak jó, akik szeretnek zenére elaludni. Egyszerű funkció, de jól működik és öröm ezt a hangzást hallgatni. Van elég mély hang, ami sokszor kimarad a Bluetooth hangszórókból, és kicsit sem recsegős, darabos a hangzás.

Lehetne akár csak simán Bluetooth hangszóróként is használni, de ez a dizájn a hálószobában fest a legjobban, és a Duna-parti stégen nagyon furcsa látvány lenne. Viszont, ha csak a hangját vesszük figyelembe, akkor kiváló lehet, klasszikus zenét kifejezetten jól veszi a kütyü. Szerencsére az aksi elegendő ahhoz, hogy akár csak hetente töltsük az órát még úgy is, hogy minden nap zenét is hallgattunk vele egy keveset.

Összegzés

Kettős érzés van bennem az órával kapcsolatban. Mindenképpen pozitív a dizájn és a hangzás. Sajnos negatívum, hogy órának nem igazán használható, és az ébresztés is elég megbízhatatlan. Ilyenkor kell azon elgondolkodni, hogy mit is várunk el az eszköztől. Az ára 14.500 Ft áfa nélkül, amit kicsit sokallok érte. Volt már jobb terméke is a gyártónak, az elején azért majdnem sikerült levennie a lábamról, sajnos csak majdnem.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték