Xiaomi Mi Max 3 okostelefon teszt – Nagyképű fotós

Xiaomi Mi Max 3

A Xiaomi Mi Max 3 telefon volt az egyetlen készülék, amivel az enyhén szólva sem tátongó lyukairól híres Xiaomi palettát be lehetett tömni. Hatalmas, 6,9 hüvelykes megjelenítő, friss-ropogós hardver, 4 GB RAM, 64 GB ROM, és egy kategóriáját meghazudtoló kamera a fő erényei az óriás készüléknek. A 69.000 forint – az alábbi HNNANAAT kuponkóddal – egyáltalán nem túlzó érte, különösen úgy, hogy áfa- és vámmentes szállítással érkezik.

Xiaomi Mi Max 3: ez miért lett ekkora?

Aki emlékszik még biológia órákról a fajok keresztezésére, annak remélhetőleg az is megvan, hogy ha a tigrist és az oroszlánt keresztezzük, akkor abból lehet “tigron” meg “oroszgris” is, de a kedvencem a pantera hibridek közül a “jagulep” ami a jaguár és a leopárd szerelemgyerekeként jött a világra.

A Xiaomi Mi Max 3 is valahogy így született, nem véletlenül hívják angolul phabletnek, ami a tablet és a phone szavak mutációjából alakult ki, magyarul “tablefon”, “telablet”, esetleg “moblet” lenne, hogy az őrületet tovább fokozzuk. Kicsit olyan ez, mintha a készítők nem tudták volna eldönteni, miért is van szüksége a piacnak egy 6,9 colos kijelzőátlóval rendelkező készülékre. De a notch-ra sincs, mégis úgy jelennek meg a piacon az ilyen készülékek, mint a Star Warsban a Storm Trooperek: számolatlan tömegben és marhára egyforma dizájnnal.

A gigantománia folytatódik a doboznál is, de a bazi nagy fehér kockába mégsem fért bele egy kijelzővédő fólia, meg egy szilikon tok, csak a szokásos dolgok. Pedig a tok nagyon kellene, mert a ház úgy csúszik, mint a jég, a kijelző pedig nem Gorilla Glass, szóval csak óvatosan. A töltő is csak 2 A-t tud 5 V-on pedig ezt az elektronikai elefántot nem olyan egyszerű feltölteni, lévén 5.500 mAh-s akkumulátort kapott.

Olvastátok már a Xiaomi Redmi Note 6 Pro cikkemet? Ha nem, akkor nézzétek meg benne a képeket, ott látszik, hogyan néz ki a Xiaomi Mi Max 3, csak szorozzátok meg másféllel. Ez a fekete szín mindent agyonver, még akkor is, ha az összeszerelési minőség kiváló, van infra és jack port, Type-C, hátlapi ujjlenyomat-olvasó, szóval tulajdonképpen minden, ami nekem a normális használhatósághoz kell.

Sosem szoktam leírni, mekkora egy készülék, de ezt muszáj, mert tényleg brutális. 220 gramm, 17,6 centi magas, 8,75 cm széles és 0,8 cm vastag. Farmerben már nehezemre esett leülni vele, vagy a combomat nyomta vagy felfele kilógott, de legalább a srácoknak nem kell zoknit tömni ágyékrészre, mert ez mindig kidudorodik a megfelelő helyen. Ez a méret már akadályozza a napi használatot, például rövid gatya viselésénél rajtam volt a para, hogy bármikor kieshet az oldalzsebből.

Na jó, de mire lehet ezt a hatalmas tepsit használni?

Gondolkodtam azon, hogy a készítőknek mi lehetett az indítéka arra, hogy egy ekkora hodályt tervezzenek. Akartak egy kicsi tabletet – ami sikerült is, bár azért a Lenovo Tab 4 8 Plusom még így is jóval nagyobb – vagy egy irdatlan nagy telefont?

Aztán az a szerencsés eset történt, hogy a Xiaomi Black Shark telefon tesztje miatt megragadtam a Rise of the Civilizations nevű játéknál, és toltam tovább a Xiaomi Mi Max 3 mobilon is, így jött el a megvilágosodás, mire is jó ez az egész. Először is, a felbontás itt is csak 1080*2160 pixel, tehát mindent NAGYON látunk, a kis fisz-fasz piktogramokat is, ami az ilyen Settlers jellegű játékoknál remek, másrészt a multitaskot használó hardcore tartalomfogyasztóknak álom ez a telefon.

Azért a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy mi az, amit nem jó rajta csinálni: például SMS-t írni, chatelni, hiszen fizikailag nem tudjuk átfogni a képernyőt a kezünkkel, akkora. Erre a megoldás az állóba fordítás, én szinte csak így írtam rajta, mert fekvő helyzetben egyszerűen minden második karaktert elütöttem. A Snapdragon 636, a 4 GB RAM és a 64 GB háttértár a Xiaomi Redmi Note 6 Pro-ból lehet ismerős, ami viszonylag pörgőssé teszi a rendszert, de helyenként felfedeztem mikro lagokat, amikért a háttértár lehet a felelős.

Az Android 8.0 óta lehet osztott képernyőt használni, a videók sokkal jobban láthatóak, a weboldalakat is jobb olvasni, sőt, nevetni fogtok, e-könyvet is kellemes rajta “lapozgatni”. Ehhez képest egy tablet még mindig túl nagy és nehéz, és az üzemidejük sem hosszabb, mint a Mi Max 3-nak. Ráadásul ezen már a zsír új MIUI 10 fut – bekapcsolás után ez az első frissítés -, ami a #szebbjobbujabb analógiát követi, ez is olyan stabil, mint az előző verziók, megkockáztatom, jobb, mint a stock Android.

Volt egy meglepő és egy viszonylag könnyen kikövetkeztethető felfedezésem a Xiaomi Mi Max 3 kapcsán, kezdjük az utóbbival. Az üzemideje brutális, ami egy 5.500 mAh-s akkumulátornál nem csoda, a három nap sima, de volt, hogy ebben a “gyönyörűséges” időben egész nap az ágyban punnyadtam és játszottam rajta, filmet néztem, és így sem merült le. A képernyőideje brutális, nagyjából 12 óra, hirtelen nem is jut eszembe más mobil, aminek ennyi. Jah, bocsánat, hiszen ez egy phablet, akkor már értem.

A meglepetés a 12+5 Megapixeles kamerapáros volt, ugyanis azt hittem, hogy itt a ping-pong asztal méretű kijelző ellopja a showt. Pedig kifejezetten kellemes képeket lehet vele lőni, a mesterséges intelligencia érezhetően megdolgozta a képeket, amire szükség is volt ebben a rettenetes időben. A fényszegény környezet ellenére egészen szép anyagokat lőtt, gyors a fókusz, a színhűség remek, de helyenként kicsit zajos. Szerintem, ami igazán mérvadó, hogy a 200.000 forintos Xiaomi Black Sharkot is simán veri. Ez persze az utóbbi készülék kritikája is, de ettől még a kategóriájában kifejezetten jó a Xiaomi Mi Max 3. A képek itt érhetőek el.

A videók is egészen rendben vannak, de ezt persze ember nem tudja majd eldönteni, a Youtube hangos csámcsogással eszi meg a Megabiteket. A kép éles, a színek jók, de egy kicsit billegős az összhatás. Azt készséggel elhiszem, hogy dolgozik a szoftveres stabilizálás, de valahogy a végeredmény fura lesz. A kontrasztrángatós hibától viszont nem szenved, mint a legtöbb olcsó mobil, összességében ez is rendben van a kategóriájához képest. A 4K tényleg szebb még YT-n is, érdemes ránézni.

A szenzorkészlete teljes mértékben szokásosnak mondható, legalábbis a gyártó mércéje szerint. A Xiaomi Mi Max 3 giro szenzort, nagyon okos GPS-t, duális ac WiFi-t kapott, viszont a hangszóró csak mono, mint mindig. A duális SIM hely egyike hibrid, vagyis micro SD kártyát is tehetünk bele, ha 64 GB-nyi háttértár nem lenne elég az X-akták összes részének felmásolásához.

Összegzés

Az első alaptézise a Xiaomi Mi Max 3 telefonnak, hogy ez egy rétegtermék, egy speciális igényt tölt be, ami a gigakijelzőben nyilvánul meg. Nem állítanám, hogy nekem belefér a napi használat témakörébe, de ettől még ez egy kellemes mobil. Különösen azért, mert a megjelenítője remek – bár nem Gorilla Glass -, gyors a rendszer, a kamerája is korrekt, az üzemideje meg kifejezetten brutális.

Ha nem tudnám, hogy hívják, azt mondanám Xiaomi Redmi Note 6 Plus, és pont úgy is néz ki, csak az ára magasabb. Aki vágyik egy átlagosnál nagyobb, de kellemes eszközre és nem zavarja a méret, annak Az HNNANAAT kuponkóddal 69.000 Ft-ért jó választás a készülék, amelyet áfa- és vámmentes szállítással rendelhetünk meg.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány