Xiaomi Mi Gaming Laptop teszt – Paks 4. blokkja

Xiaomi Mi Gaming laptop

Xiaomi Mi Gaming Laptop, ezzel robbant be a hordozható számítástechnikai eszközök piacára a legnagyobb kínai telefongyártó. Brutális hardverrel mészárolja ellenfeleit, Core i7-es processzor, 16 GB RAM, GTX 1060-as videokártya, 256 GB-os SSD, ami egy 1 TB-os háttértárat egészít ki. Port készlete is nagyvonalú, Type-C-től kezdve HDMI-ig van itt minden, és a hűtését is igen profin megtervezték. Az ára durva, 350-400.000 forint között kapható, vám és áfamentes szállítás mellett.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

Xiaomi Mi Gaming Laptop kicsomagolása

Valójában nem akartam laptopot venni, csak az élet rákényszerített. A Lenovo Y580-am 8 éve vívja haláltusáját Moore törvényével és az idő vasfogával. Letérdelt benne az akkumulátor, megadta magát a billentyűzet egy része, de még mindig hűen szolgált. Cikket írni, dolgozni viszont már csak külső perifériák segítségével lehet, ezért vettem a kiváló Thunderobot K70 mechanikus billentyűzetet is, amely a halott klaviatúrát pótolta.

Nézegettem is itthon a notebookokat, a paraméterek az előzőhöz hasonlóak voltak: erős processzor hyper threadinggel, sok memória, SSD, combos videokártya, így lassan leszűkült a kör az Acer Nitro, Lenovo Legion vonalra. Az elérni kívánt cél érdekében végig is tapogattam a márkaboltokban mindent, ami számításba jöhetett, aztán megláttam a szokásos ár feléért a Xiaomi Gaming Laptop csúcsváltozatát.

A doboza hatalmas, ami már önmagában meglepett, cserébe viszont kellően lapos. Az eszköz kellően védett, ráadásul dupla kartonozást is kapott, illetve magát a notebookot még külön be is bugyolálták. Nem kapunk a készletben túl sok mindent, a Xiaomi Mi Gaming Laptop mellé jár egy brutális méretű tápegység, kínai nyelvű leírás, egy Philips csatlakozós, de nem európai végű kábel.

Ami a kinézetet illeti, egyáltalán nem tűnik gamer notebooknak, többek között ezért is vettem meg. Nekem nagyon nem jön be a vörös műanyag berakás, a világító Sárkány/alien logó, meg az össze-vissza átszínezett WASD gombok. Legyen letisztult, jó minőségű, üzleti kinézetű, és a Xiaomi Gaming Laptop ilyen.

Ráadásul apró, kialakításbeli pozitívumokat is felfedeztem, a brutális monitor zsanért, a hason elhelyezkedő, kiválóan megoldott hűtést, a feltámasztást, amely segíti a levegőáramlást, a nagyméretű touchpadot, illetve a makrozható gombokat. Személy szerint az anyaghasználatot a legjobbnak tartom azok között a konkurensek között –Asus, Acer, Lenovo – amelyeket én is személyesen kipróbálhattam.

Azonban egy Gaming laptop esetében alapvetően nemcsak azt nézzük meg, hogy hogyan néz ki. Én jellemzően a „disassembly” videókkal szoktam kezdeni, mennyire nehéz hozzáférni például az SSD foglalathoz, hogyan lehet hűtőpasztát cserélni, milyen a bordakialakítás, az akkumulátor beépített-e. Egy hibapontot találtam, sajnos a telep nem kivehető, de ez a legtöbb modern, vékonyított „lapos” esetében így van.

A másik fontos dolog a csatlakozók száma és típusa, amiből szerintem sosem lehet elég. Kezdjük azzal, ami nincs: Kensington zár, Thunderbolt és Display port. Az első kettőt sosem használtam, utóbbi helyett pedig kapunk HDMI-t, ezt egészíti ki a 4 db USB 3.0, a Type-C, a jack, a mikrofon port és a kártyaolvasó. Az USB-ket ráadásul kifejezetten jól, mindkét oldalra és hátulra helyezték el, így egerezés közben sem fogunk beleakadni a kiálló perifériákba.

Xiaomi Mi Gaming Laptop tesztje

Hogyan áll neki egy műszaki ember laptopot venni? Megnézi a disassembly videót, amiből kiderül, hogy sajnos a teljes hátlapot le kell vennünk a turkáláshoz. Az alaplapra 2 db m 2.0 foglalatot tokoztak, a második használatához sajnos el kell távolítanunk a merevlemezt. Memória helyből is kettőt kapunk, így az esetleges bővíthetőség is adott.  Alul a sztereo hangszórókat találhatjuk, amik egész jól szólnak, de aki játszik, úgyis fejhallgatót használ, erre olcsó, de jó alternatíva a Sades SA-903.

A hűtés brutális, ennek megállapításához egyébként szétszerelés sem szükséges, a has majdnem felét elfoglalják a ventilátorok, ráadásul meg is emelik egy picit az alsó lemezt, hogy a légáram megfelelően távozhasson. A hő neuralgikus pont minden ilyen eszköznél, hiszen jelentősen csökkenti az élettartamot, throttlingolásra készteti a processzort és nem mellesleg kellemetlen rajta gépelni.

Ebből a szempontból a Xiaomi Mi Gaming laptop kiválóan vizsgázott, a hőelvezetési hatékonyság remek, nem így a hang, mivel a procedúra meglehetősen zajos. Ráadásul, ha nem terheljük a hardvert, akkor is hajlamos beindulni, majd leállni, látszólag minden előjel nélkül. Az orkánszerű ventilálást egyébként mi is ki tudjuk váltani a dedikált gombsor megfelelő billentyűjéről, amely a klaviatúra bal oldalán helyezkedik el.

Ezen felül további 5 db makrozható gombot kapunk, amit a gamerek díjazni fognak. A billentyűzet kiváló, az egyik legjobb, amivel eddig találkoztam. Kellemes a nyomásérzet, bár a megszokott kialakításhoz képest egy sorral jobbra esik, ezt szokni kell. A hosszú í betűt elvesztettük, ezt az ALT+J billentyű kombinációval tudjuk előcsalni, vagy pedig a magyar 101 gombos kiosztással a ~ jel helyén.

Természetesen lélegző, hullámzó, villogó háttérvilágítást is beállíthatunk, több lépcsőben, a színeket szabadon konfigurálhatjuk. Erre játszik rá az alsó lemez oldalán végigfutó LED csík, amit még külön ki- és be tudunk kapcsolni. A touchpad is remek, kellően nagy és érzékeny, viszont sem különálló gombokat, sem ujjlenyomat-olvasót nem kapott, de ettől még nagyon jól használható.

A Full HD IPS kijelző játékos szempontból nem ideális választás, hiszen nem ismeri a G-Sync technológiát. Cserébe kifejezetten élénk és színekkel teli a kép, szépen jeleníti meg a videós anyagokat és filmeket. A fényereje lehetne nagyobb, valahol a középmezőnyben található 270 cd/m2 értékkel. A káván 1 MP-s HD kamera figyel egy mikrofonnal egyetemben, ha esetleg video telefonálni szeretnénk.

A hardver brutális, gyakorlatilag ezért vettem meg. Mivel több kiszerelésben is kapható, ezért álljon itt egy táblázat a műszaki paraméterekről, a könnyebb átláthatóság végett:

Processzor Core i7-7700 HQ* Core i7-7700 HQ Core i5-7300 HQ Core i5-7300 HQ
Magok száma 4/8 4/8 4/4 4/4
Memória 16 GB DDR4 2400 8 GB DDR4 2400 8 GB DDR4 2400 8 GB DDR4 2400
HDD 1 TB 1 TB 1 TB 1 TB
SSD 256 GB 128 GB 128 GB 128 GB
GPU Nvidia GTX 1060 6 GB Nvidia GTX 1060 6 GB Nvidia GTX 1060 6 GB Nvidia GTX 1050 Ti
WiFi duális ac duális ac duális ac duális ac
Oprendszer Win 10 Home chi. Win 10 Home chi. Win 10 Home chi. Win 10 Home chi.

* tesztalany

A fenti konfigurációt általában 350.000 forint körül érhetjük el, ezzel viszont már egy kellően erős játékos gépet kapunk, nagyon gyors rendszerrel és bika hardverrel. Két dologra hívnám fel a figyelmet, az egyik, hogy a Core i7-7700 HQ hyper threading képes, én pont ennek hiánya miatt nem venném meg a Core i5-7300 HQ variánst, illetve hogy a GTX 1060-as videokártya 6 GB RAM-ot kapott, nem pedig hármat, pedig ez szokott lenni az egyik trükkös spórolási mód.

Jöjjenek a tesztek, hiszen úgyis minden erre kíváncsi. Kezdtem a háttértárak sebességével, majd a WiFi-vel. Abban az estben, ha valamilyen okból nem tudtam megmérni egy hardverelem valós áteresztőképességét, a noteboocheck.net cikkét tekintettem mérvadónak. A Samsung Nmve SSD 2050/1200 MB/s értékei meggyőzőek, tényleg gyorsnak érezzük a rendszert és a merevlemez 117/110 MB/s átviteli sebessége is elfogadható.

Utána jöhetett a processzor és a GPU, főleg azért, mert szerintem sokan a GTX 1060 6 GB miatt veszik meg ezt a konfigurációt. Itt is lefuttattam a benchmarkokat, amiből kitűnik a GTX 1060 ereje az alacsonyabb számozású kártyákhoz képest, a “nuclear submarine” titulust mindenesetre hízelgőnek találtam. Persze nincs igazi teszt egy kis játék nélkül, főleg, ha azt munka címén lehet művelni. Csapattam egy kis Far Cry Primal/5-öt, Witcher 3-at, és bár a beállításokat nem lehet kimaxolni, némi kompromisszummal minden nagyon szépen futott.

Végezetül néhány szó az operációs rendszerről, amitől sokan félnek, ugyanis a Xiaomi Mi Gaming laptop kínai Windows 10 Home-mal érkezik. Hogy lehet az, hogy mégis az összes képemen angol és magyar szöveg olvasható? A dolog viszonylag egyszerű, volt hivatalos Windows 10 Professional kulcsom, amire olyan nyelvi csomagot töltöttem le, amilyet akarok.

Természetesen a teljes törlés és egy legális Windows 10 Professional HUN felhúzása is megoldás, ha nem akarunk a magyarítással babrálni. Slusszpoén, még a Xiaomi Mi kínai nyelvű tuner szoftvere is “angolosítható” egy egyszerű könyvtár átnevezéssel.

Összegzés

A Xiaomi Mi Gaming laptop olyat tett le az asztalra, amit én személy szerint nem vártam volna: gyakorlatilag a nagy konkurensek minőségével megegyező játékos notebookot, ami helyenként meg is veri ellenlábasait. Legnagyobb hibája a hektikus módon felhangosodó hűtés, illetve a játékosok nehezményezni fogják, hogy nincs G-Sync támogatás és display port, és biztosan néhány embert zavar majd az is, hogy a Windows nem magyar nyelvű, de ez viszonylag egyszerűen orvosolható.

Cserébe a tokozás jobb minőségű az átlagnál, nincsenek csicsa-micsa világító logók és kellékek, amelyek bazárivá teszik a kinézetet, erős és gyors a hardver, remek a billentyűzet és a touchpad, rengeteg az USB port és nagyon hatékony a hűtés. A kijelzőt középszerűnek mondanám, de színeket nagyon élénken jeleníti meg, ez szerintem vállalható kompromisszum.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

A kérdést persze az ár dönti el, én 241.000 forintért szereztem be – ha tudni akarod, hogyan, kövesd a RendeljKínait oldalát -, ami rendkívül jó vétellé tette, viszont ennyiért jelenleg nem kapható. Érdemes figyelni az akciókat, mikor fogja a már megjelent, 8-assal kezdődő számozású Intel generáció letörni az árát, vagy rárepülni a hatmagos, még brutálisabb, Xiaomi Mi Gaming Laptop 2-re, ami 388.000 forintért kelleti magát, vám- és áfamentes szállítással.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány