Xiaomi Mi Gaming billentyűzet – Merre vagy Cherry MX?

Xiaomi Mi Gaming billentyűzet

A Xiaomi Mi Gaming billentyűzet a harmadik tag, amivel kipipálhattam a Gaming „line upot” a márkánál. A köztudatban mechanikus billentyűzetként élő klaviatúra minőségi alapanyagokból építkezik, tizennégy effekttel rendelkező háttérvilágítással rendelkezik, állítható a magassága, és nagyjából ugyanannyit – 18.000 forint, áfamentes szállítással – kérnek érte, mint a nem Xiaomi által gyártott darabokért.

Xiaomi Mi Gaming billentyűzet kicsomagolása

Mivel ez egy billentyűzet, túl sok extrát nem vártam mellé. Nyilván benne kell lennie az eszköznek, esetleg némi kábelrendezőnek, leírásnak és nagyjából ennyi. Az utóbbi kettőt viszont nem tartalmazza a csomagolás, helyette kapunk két gumidugóként benyomható lábat, amivel a magasságot állíthatjuk be, ezt a konkurenseknél általában egy kihajtható elem testesíti meg.

A hosszabb elemre szükségünk is lesz, ugyanis valahogy az egész billentyűzet előre dől, ami engem idegesített gépelés közben, szóval érdemes a hozzáadott lábakat használni. A dizájnt a Xiaomi esetében egy kicsit „kihypozták” az elmúlt években, a Redmi Note 6 Pro szerű telefonok nagyon jellegtelenek lettek, míg az összes termékük olyan visszafogott – tisztelet a kivételnek, ilyen a Mi 8 SE és a Mi 8 Lite -, hogy nálam ez már a negatív tartományba csapott át.

Itt van például a Xiaomi Mi Gaming billentyűzet, aminél először az alumínium felületre is azt hittem, hogy műanyag, míg meg nem fogtam. Félreértések elkerülése végett, ezt is jól összerakták, nincsenek minőségi hibák, csak ez egy inverz „úgy néz ki mintha”, vagyis nem úgy néz ki, mint amire számítottam. Ez mindaddig tart, amíg be nem dugjuk, utána jön a brutális színorgia, de ezt a letisztultságot már kissé kontraproduktívnak érzem.

A kábel a bal oldalra került, nekem a laptopomon itt van több USB port, így pont jó, de szerencsére elég hosszú, hogy bárhová elvezethessük. Ez is harisnyázott, mint minden minőségi tyúkbél, míg a klaviatúra alja jó minőségű műanyag.

Xiaomi Mi Gaming billentyűzet: mecha vagy nem mecha?

Kezdjük a fekete levessel, ez nem egy magyar ABC-re jelölt billentyűzet. Ez persze nem jelenti azt, hogy magyar kódlappal ne működne tökéletesen, hiszen ez is tartalmaz 104, az angol ABC alapján feljelölt billentyűt, tehát az összes betűnek van hely, kivéve a hosszú „í”-t, amit az ALT+J kombinációval kell bevinnünk. Az enter viszont “rövid”, és tudom, hogy ezt sokatok nem szereti, cserébe van belőle kettő is, a másik a numerikus pad jobb oldalán.

Mint minden játékos keyboard, a Xiaomi Mi Gaming billentyűzet is nagyon tud világítani, ráadásul 14 különböző módban – lenyomásra, pulzálva, lélegezve, Knight Riderezve stb. – képes megjeleníteni a 7 különböző színt. Alap matematikai tudással is könnyű kiszámolni, hogy ez elég sok variációs lehetőséget ad ki.

A színeket és a kombinációkat az FN+PgnUP/PgDN kombóval variálhatjuk, a háttérvilágítás erejét az FN+fel/le gombokkal állítgathatjuk, az effektek sebességét pedig a jobbra/balra billentyűkkel. Csináltam iszonyat bazári kombinációkat, ami volt, akinek tetszett, volt akinek nem, ezt mindenki döntse el maga.

forrás: pcpop.com

És akkor most kifejtem, amire mindenki kíváncsi, mechanikus billentyűzet-e a Xiaomi Mi Gaming billentyűzet? Nem, de hitelesen kamuzza azt az érzetet. Nincsenek Cherry MX gombok benne, helyette egy szintén rugós “felfüggesztésen” mozognak a billentyűk, de amikor leérnek nulla állásba, nem egy mikrokapcsolót hoznak működésbe, hanem egy membránt nyom meg, tehát a válasz az, hogy ez egy kevert típusú, félig membrános megoldás, de egy rugóstag is megmozdul lenyomáskor.

forrás: pcpop.com

A lényeg persze nem maga a működés, hanem a nyomásérzet. Szerintem kellemes, nagyon hasonlít a mechanikus billentyűzetek közül a piros Cherry MX-re, mind hangra, mind érzetre, de azért akkor sem teljesen olyan. A Thunderobot K70, amin én is dolgozom, na, az egy mechanikus klaviatúra.

A Xiaomi Mi Gaming “hangereje” szerintem nagyjából a harmada egy hagyományos, barna Cherry MX-nek, például nem idegesíti halálra barátnőmet, amikor klimpírozom. Nem kell kidülledt szemmel, teljes erőből sem lenyomnom a betűket, és játszani is jó rajta. A kérdés az, hogy vajon mennyi lehet az élettartama, de ezt jelenleg megtippelni sem tudom.

Természetesen ez is rendelkezik “anti-ghosting” technológiával, ami azt jelenti, hogy ha túl sok bemenő leütést kap, akkor sem veszik el. Arról, hogy ez ne történjen meg, egy Sonix 32 bites ARM chip dolgozik benne. A billentyűk a Thunderobothoz hasonlóan itt is “contoured keys” jellegűek, vagyis balról jobbra homorúak, ami javítja a leüthetőséget.

Összegzés

A Xiaomi Mi Gaming tasztatúra egy eléggé érdekes darab, egyrészt a viszonylag speciális megoldása miatt, amit használ. Nem mondanám mechanikusnak, inkább a kevert membrános szót használnám. A minősége eléggé rendben van, a nagyobb lábbal jól is használható, szana-széjjel állítgathatjuk a háttérvilágítást, ráadásul nem is elviselhetetlenül hangos.

Az ára viszont egy kicsit túlzó a Thunderobot K70-hez képest, csakhogy azt már nem lehet kapni. Most őszintén, kinek kellene egy Motospeed egy Xiaomi helyett? Innen nézve már nem is olyan vészes a Priority Direct Mail áfamentes szállítással az a 18.000 forint, persze ennyiért már elég sok minden mást is lehet kapni.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány