Xiaomi Mi Box S teszt – Felesleges facelift

A Xiaomi nemrég leállította a nagy sikerű Mi TV Box gyártását, hogy átadják a terepet az utódnak, a Mi Box S -nek. Kíváncsian vártam, hogy mi mindenben fejlődött az általam is régóta használt és imádott TV okosító dobozka, de meglepő módon sok újdonságra nem bukkantam. Az árazása viszont az új verziónak is nagyon baráti, 20.000 forint alatt megcsíphetjük a cikk alján található kuponnal.

Mi Box S: mi változott?

A GearVitatól érkezett tesztkészülék dobozában az EU dugós tápegység mellett egy ajándék HDMI kábelt is találtam. A készülékház továbbra is apró és szép, de szögletesebb dizájnra váltottak, illetve a gumis műanyagot is keményebbre cserélték. Ezúttal is nagyon egyben van a konstrukció, nekem mégis jobban tetszik a régi változat. Az új dizájn előnye viszont, hogy az alja teljesen sík, így könnyebb pl. kétoldalú ragasztóval felragasztani a TV hátuljára, ha valaki ezt szeretné.

A fehér színű állapotjelző LED még jobban álcázásra került, alig világítja át az előlapon lévő kivágást, kikapcsolt állapotban egyáltalán nem látszik. Bánatomra lekerült az infra vevő, így infrás távirányítóval, Broadlink RM Mini 3-mal és telefon infra portjával nem tudjuk vezérelni.

A régi Mi TV Boxnak egy nagy hibája van: nincs rajta ethernet csatlakozó, az ac-s WiFi pedig a komolyabb 4K tartalmat már nem képes szaggatásmentesen streamelni. USB-ethernet adapterrel elvileg orvosolható a probléma, de így is csak 100 Mbps sebességet kapunk.

Épp ezért nagyon vártuk az ethernetes Mi Boxot, ami szerintem nagyon sok embernél elbillentené a mérleget a vásárlás felé. A Mi Box S ennek ellenére nem kapta meg a portot, továbbra is egy darab USB 2.0, egy HDMI 2.0 és egy kombó audió jack (3.5 mm + optikai) található csak a hátlapon.

Külső merevlemezt, pendrive-ot persze támogat, így akár “offline” is lejátszhatunk tartalmat, így már van értelme a 4K-nak. Illetve a YouTube és hasonló alkalmazások is tudnak szaggatásmentes 4K élményt biztosítani, egyedül a NAS-ról való óriási 4K fájlok lejátszásával voltak gondjaim.

Támogatja a HDR tartalmakat, és szépen le is játssza őket, így sokat dobhatunk az élményen egy megfelelő TV-vel. Ezen kívül van Dolby Plus és DTS támogatás is. Felmerülhet a kérdés, hogy minek okos TV mellé egy ilyen TV box is, hiszen HDR-t csak okos TV-n fogunk tudni nézni.

Egy példa: én Kodit használok a NAS-ról való lejátszáshoz, ami borzasztóan kényelmes, mivel ügyesen összegyűjti, rendezi és szép formában listázza a filmeket, sorozatokat, és még egy csomó kényelmi funkciója van. Nos, Kodi csak Androidra van, semmilyen más okos TV rendszerre nem elérhető. Ezért nekem simán megéri egy ilyen boxot kötni a TV-re, és fontos szempont, hogy ha már tudja a HDR-t, akkor ne a boxon múljon ennek a kihasználása.

Egyébként az Android TV – tehát a kifejezetten TV-re készített gyári Android, ami nem összekeverendő az olcsó kínai TV boxok összedobált rendszerével – szerintem még mindig a legjobb okos TV platform. A legtöbb alkalmazás erre érhető el, nagyon jól testreszabható, és kis hozzáértéssel bármit fel tudunk rá telepíteni egy pendrive-ról akkor is, ha a lebutított Play Áruházban nem érhető el.

Az egyik kedvencem, hogy van beépített Chromecast funkciója, így külön eszköz nélkül is tudunk Chrome lapokat, videókat, vagy akár teljes képernyőt tükrözni a TV-re PC-ről, tabletről, telefonról. Minden előkészület nélkül indíthatunk és irányíthatunk YT videókat, és Androidos telefon képét is egyszerűen, külön alkalmazás elindítása nélkül ki tudjuk rá küldeni.

Hardveresen semmi változás nem történt, ugyanaz a négymagos processzor, 2 GB RAM és 8 GB háttértár található meg benne, mint az elődben. Ez szerintem szintén egy kihagyott ziccer, mert míg az előd megjelenésekor legfrissebbnek számító Android TV 6.0 rendszer még szépen futott vele, a mostanra 8.0-ra frissült verziónak már van, hogy kevés a szufla a gördülékeny működéshez. Az új Mi Box S pedig alapból 8.1-gyel érkezett, így abszolút indokolt lett volna az erősebb hardver és nagyobb háttértár. Azért így is bőven használható sebességű a rendszer, de nem tökéletesen pörgős és akadásmentes.

Na persze ha veszünk egy sokszázezres okos TV-t, jellemzően olyan elavult hardvert találunk benne, hogy a hajunkat tépjük. De pont ennek kiküszöbölésére (is) veszünk TV boxot, viszont ez esetben sajnos nem kapunk sokkal jobb felhasználói élményt.

A Bluetooth-os távirányító szintén keményebb műanyagra váltott, és a navigációs tárcsa kissé kilóg a síkból. Itt is érvényes, hogy én az előzőt jobban szerettem, de ezzel sincs semmi gond. Már jóval több gomb került rá, a Netflixnek pl. dedikált indító jár.  Lett egy gomb az alkalmazástár megnyitásához is, ami ráadásul futó programok felett is képes megjelenni, így villámgyorsan válthatunk. Azt viszont nem értem, hogy a vissza és kilépés gombok sorrendjét miért kellett megcserélni. Számomra ez rendkívül zavaró, mivel az előd távját már csukott szemmel kezelem, de a legtöbb embernek valószínűleg mindegy lesz.

Továbbra is van mikrofon a távirányítóban, így elérhető a hangkeresés és a Google asszisztens. Ezen felül telefonnal az Android TV nevű alkalmazással WiFi-n, valamint vezetékes vagy vezetéknélküli billentyűzettel/egérrel/kontrollerrel is irányíthatjuk a boxot. Így akár egyszerűbb játékokat is lehet vele élvezetesen játszani. A hangot pedig BT hangszóróra is kiküldhetjük, ha erre lenne szükség.

A gyakran kérdezett Netflix és az HBO Go remekül működik, a Digi Online-t pendrive-ról kell feltenni, mert nem érhető el az Android TV Play Áruházban. A kezelése emiatt nehézkes, mert nem TV-re optimalizált a kezelőfelület, ezért jobb választás, ha telefonról streameljük a Chromecast funkció segítségével.

Összegzés

A Mi Box S egy szerintem teljesen felesleges frissítés, hiszen szinte semmi pluszt nem kínál az elődhöz képest. Lett pár új gomb a távirányítón – amik közül az alkalmazástár kifejezetten hasznos -, változott egy kicsit a dizájn, keményebbek lettek a műanyag felületek, elhagyták az infra portot. Ami viszont tényleg kellett volna és amitől tényleg tökéletes eszköz lehetne – ethernet port, jobb hardver – még mindig nincsenek meg.

Ettől függetlenül továbbra is remek eszköznek tartom, szerintem a legfelhasználóbarátabb és legsokoldalúbb TV box az Android TV rendszernek köszönhetően. Akár okos, akár buta TV mellé indokolt lehet a beszerzése, amit a GVBOXSMIXR kuponkóddal elérhető 19.000 forintos árcímke is megerősít. Ebben már benne van az EU Priority Line szállítás is, hogy áfamentes legyen. Az egyetlen deal breaker, ha valaki 4K tartalmat akar hálózatról lejátszani, ahhoz kevés lesz a Mi Box S az ac-s WiFi-jével.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték