Xiaomi Mi AirDots Pro BT fülhallgató – Jól Appleikált füles

Xiaomi Mi AirDots Pro

Amikor a Xiaomishoptól elhoztam a Xiaomi Mi AirDots Pro fülest, direkt nem kérdeztem meg, hogy mennyibe kerül. Így az egész tesztet úgy írtam meg, hogy nem tudom, mennyit kérnek érte – és nektek is csak a cikk végén mondom meg -, csak azt, hogy mit tud. Prémium minőség és hangzás, nagyon szép dizájn, érintésérzékeny vezérlés, aktív zajcsökkentés, Type-C gyorstöltés, ezekkel a funkciókkal akarja a Xiaomi az Apple-t megszorongatni.

Xiaomi Mi AirDots Pro BT fülhallgató: tippeljünk az árra

Az alap koncepcióm az volt, hogy a Redmi AirDots árát ismerve – durván 10 rongy -, előre megtippelem a Xiaomi Mi AirDots Pro sajátját. Mivel ez az über verzió, és éreztem, hogy jobb minőségű, szebb, meg nagyon csillivilli is, azt gondoltam, hogy olyan 20.000 Ft körül kell lennie az árának, kb. ez lehet a realitás.

Aztán elkezdtem használni, és rájöttem, hogy majdnem tök mindegy, hogy leírom-e az összes funkcióját, ezt mindenki el tudja olvasni az interneten, úgyis a felhasználói élmény a lényeg. Azt szerintem már kitaláltátok, hogy jobbnak kell lennie, mint az olcsósított Redmi AirDots-nak, na de hogyan?

Az első a minőség, amit mindenki “kézzel fogható” élményként fog megélni. Ha nem tudnám, hogy ez egy Xiaomi termék, azt mondanám, hogy Apple, szóval ezzel nagyon nem lőttek mellé a kínaiak, tényleg jó megtapintani a töltő bölcsőt és a beltartalmát. Van az oldalán egy gomb, ezzel tudunk párosító módba lépni, ami például a Redmi AirDots logikájához képest egy áldás. Nem kell 12 másodpercig semmit nyomni, meg nézni, hogy akkor most milyen ütemben és milyen színnel villog a cucc. Megnyomjuk, kapcsolódik, viszont látásra.

A másik a ki- és bekapcsolás, amit a nyomógombos daraboknál külön meg kell tennünk. Mivel a kínaiak sok esetben nem foglalkoznak azzal, hogy angolosítsák a készülékeket, ezek vagy mandarin nyelven magyaráznak valamit, vagy össze-vissza csipognak, amiről én személy szerint sosem tudom, mit jelent. Nem is érdekel, legyen egyszerű és magától értetődő a használat. A Xiaomi Mi AirDots Pro töltőjének kinyitása után automatikusan bekapcsol és kész, nem kell nyomni semmit, nagyon profi.

A másik a fülbe illeszthetőség, ami nem különösebben bonyolult egy kicsi bogyó esetében, de az AirDots Pro hatalmas, jó minőségű monolitként lóg ki a hallójáratunkból. Ez nem lenne baj, ha nem figyelemfelkeltő, fényes fehér-ezüst színkombót használtak volna, amit mindenki iszonyatosan megnéz. Nem egy diszkrét darab, és ez sokakat – többek között engem is – zavarni fog. A másik, hogy ezzel a bantu füldísszel nem igazán kényelmes sportolni. Mivel egy hatalmas töltőkar lóg ki belőle, lifeg, nincs tartókacs, emiatt viszont állandóan attól paráztam, mikor fog kiesni. Ez önmagában egy fajta diszkomfort érzéssel jár, amitől csak nyugalmi helyzetben éreztem kényelmesnek a használatot.

A Redmi AirDots kapcsán már fejtegettem a nyomógombos és az érintős fülesek kibékíthetetlen ellentét, ez az utóbbiba tartozik, ami jó is, meg nem is. Vizes kézzel ezeket nehezebb használni, viszont nem is kell felnyomnunk az agyunkba használat közben. Személy szerint azt gondolom, hogy a drágább kategóriához jobban illenek a kapacitív érintőgombok, szóval ezzel az Airdots Pro esetében meg tudtam békélni.

Xiaomi Mi AirDots Pro BT fülhallgató: hang és használat

A funkciókat érintéssel tudjuk aktiválni, amiket én néha azért összekevertem. Ennek az oka az, hogy olyan halványan van ráírva, melyik a bal és melyik a jobb, hogy napokig nem vettem észre. Ez kinek a fejéből pattant ki, hogy ilyen halvány L és R betű legyen rajta? A másik, hogy miközben behelyezem a fülembe őket, valahogy mindig megnyomom az egyik gombot, ami jellemzően a hanghívást kapcsolja be.

Ezt itthon annyira nem használjuk, már csak azért sem, mert a magyar nyelvű telefonokkal nem nagyon szeret együttműködni, ezért át kell állítani az operációs rendszert angolra. Ezt a funkciót a bal oldalon tudjuk aktiválni, a jobb oldalon dupla érintéssel pedig megállítjuk vagy elindítjuk a számokat, vagy nem. Volt mikor huszonkilenc érintésre sem csinált semmit, aztán idegességemben elkezdtem egyfolytában nyomni az érintő felületet, ami kikapcsolta a zajcsökkentést, de a zene ment tovább.

Nem tudom, hogy a panel érzékenységével van-e baj, vagy ez egyedi hiba, de szerintem ezek eléggé rombolják a használati komfortot. Ehhez képest a hangerőt állítani nem lehet róla, szóval pont a lényeg hiányzik, ami van, az meg össze-vissza működik. Az viszont tetszett, hogy ha kivesszük a fülünkből a Xiaomi Mi AirDots Pro egyik szárát, akkor a közelségszenzor megállítja a zenét. Ha viszont visszatesszük, újra már nem indítja el, ehhez megint tapiznunk kell, szóval csak félig oldották meg a problémát.

A fentiekből látszik, hogy a vezérléssel egyáltalán nem voltam kibékülve, nem úgy a hanggal. Régen hallottam ennyire tiszta muzsikát ebben a kategóriában, tényleg nagyon nagyon nagyon szépen szól. Elképesztően ügyesen szedegeti szét a hangsávokat, nem mondom, hogy a zenekari tagok lélegzését is halljuk, de ha van 3 dob a muzsikában, az háromnak is hallatszik, nem pedig egy masszának. Az énekhang szintén remek, és még basszus is elfért mellette, annak ellenére, hogy a hangképet inkább mondanám kiegyensúlyozottnak, hiába, a műértő közönség igényeit is ki kell elégíteni. Ha csak a hangminőség számít, vegyetek Xiaomi Mi AirDots Pro-t.

A töltési sebesség is megdöbbentő, ami a Type-C port gyorstöltési tulajdonságának köszönhető. 10-15 perc alatt 1 órányi üzemidőt kapunk, ami durva, és szerintem teljesen alkalmas pont arra, amire az emberek használják: a reggeli ingázásra akár ennyi is elég, szóval mire elkészül a kávé, a fülesekben is lesz elég delej. A teljes hatóidő már nem annyira jó, 2-4 óra hangerőtől és zajszűréstől függően, míg a dokkolóval összesen is csak 10 óra. Érdekes, hogy a BT is csak 4.2, pedig nem hinném, hogy az 5.0-s chip olyan hú de drága lenne. A töltöttség kijelzés szerintem elég gyökér, az oldalsó gombot kell megnyomnunk, és a benne lévő töltöttség mértéke szerint világít hosszabban vagy rövidebben, de ez sajnos az életben egyáltalán nem ilyen egyértelmű, mint leírva.

Amit még kiemelnék, a kifejezetten érzékeny mikrofonok. Ha headsetet kerestek, akkor az AirDots Pro nektek való, mert tényleg nagyon jó hangminőséggel dolgozik, még zajos környezetben is remekül hallottam a beszélgetőpartnereimet. Ráadásul mivel eléggé kilóg a fülből, ezért egy sapka vagy egyéb fejfedő sem különösebben gátolja meg a hangátvitelt.

Összegzés

A Xiaomi AirDots Pro BT fülesről elég egyszerű véleményt mondani: akinek csak a hangminőség, a szupergyors töltés és a remek headset funkció számít, az már fáradhat is a virtuális kasszához. Akinek viszont az ergonómia és a működés minél problémamentesebb működése, az bizony meg kell, hogy nézzen más termékeket is, mint például a QCY T1 Prot – alias Vouge – vagy az új QCY T2C szériát.

Jöjjön a fekete leves, az ár: 26.000 Ft Gearbesten, áfa és vámmentes szállítás mellett, Aliexpressen 16.000 forintot kérnek érte, de erre még rájön az áfa és a vám. Itthon egyelőre még nincs ára, gyanítom, hogy 30.000 Ft fölött kérnek majd érte, amihez a gyors szállítást és a magyar garit is megkapjuk. A végső verdikt 4 csillag, mert többet nyom a latba a remek hangminőség, mint a sok kis idegesítő furcsaság, de azért ez távolról sem egy tökéletes termék.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány