Xiaomi Mi 8 Pro (Explorer Edition) okostelefon teszt – A luxusnak ára van

A Xiaomi Mi 8 Pro személyében megérkezett a különleges Mi 8 kiadás, az Explorer Edition világpiacra szánt változata. Csúcs specifikációval és kiemelkedően innovatív megoldásokkal keresi a vásárlók kegyeit, de nem adja magát olcsón.

A Xiaomi tavalyi csúcstelefonját, a Mi 8-at még nyáron teszteltük, de máig az egyik legjobb vételnek tartjuk a flagshipek piacán. A Snapdragon 845 még mindig benne van a top 3 legerősebb SoC ligájában, a kijelző csodálatos, a kamera világszinten is az élmezőnyben van, a legmodernebb vezetéknélküli és töltési technológiákkal operál a készülék, és minőségi anyagokból rakták össze.

Nincs tehát olyan pontja, amiben kompromisszumot kellene kötnünk, kivéve talán az egyediségét. Külsőre ugyanis nincs benne sok érdekesség, nem fognak utánunk fordulni az utcán. Erre a problémára megoldás házon belül a Mi Mix 3 és tesztünk alanya, a Mi 8 Pro.

Xiaomi Mi 8 Pro: miben jobb?

Feleslegesnek tartom újra leírni minden tulajdonságát, hiszen, ha elolvassátok a Mi 8 tesztet, mindennel képben lesztek. E helyett inkább a különbségekre világítok rá, amiért érdemes lehet a drágább, Pro változatra benevezni. Hardveresen annyi különbség van, hogy a Mi 8 Pro csak 6/8 GB RAM-mal és fixen 128 GB háttértárral kapható, egyébként mindenben megegyezik az alapváltozattal. Az érdekesség a megjelenésében van, ugyanis átlátszó a hátlapja, és ez nagyon menő!

Láthatjuk a chipeket, az aksit és mindenféle mütyűrt, ha valami, hát ez biztosan magára vonja az emberek figyelmét. Ezen kívül piros keretet kapott a dupla kamera, piros a bekapcsoló gomb és még a Type-C csatlakozó nyelve is.

Az viszont már az Explorer Edition kapcsán is kiderült, hogy át vagyunk verve, ugyanis ami látszik, az nem a valódi SoC, hanem egy szépen és részletesen kidolgozott műanyag takaróelem. Erről árulkodik a sok vicces felirat és easter egg is, amit találunk rajta:

A másik nagy különbség a Mi 8-hoz képest, hogy az ujjlenyomat olvasót a kijelzőbe integrálták. Ez egy új technológia, ami először egy Vivo telefonban debütált, tehát nem Xiaomi fejlesztés, de máig nagyon kevés készülékben van jelen. Ez tehát egy újabb kuriózum, amivel villoghatunk.

Az nem kétséges, hogy borzasztóan menő, amire mindenféle animációval is rásegítenek, de lassabb és nem olyan pontos, mint a hagyományos megoldások. A tévhitek eloszlatása miatt: nem mindenhol érzékeli az ujjunkat a kijelző. Erős fényben kivehető, hogy hol van a szenzor, ott kell közepes erősséggel megnyomnunk a kijelzőt a feloldáshoz (ezt a helyet animációk is segítenek megtalálni).

Tapasztalatom szerint az arcfelismerő rendszer sokkal stabilabb és gyorsabb megoldást kínál, ehhez viszont valami Európán kívüli régiót kell kiválasztanunk a rendszerben, mivel EU-n belül egyelőre le van tiltva. A Mi 8 Pro egyébként nem kapta meg az Explorer Edition 3D-s felismerő rendszerét, ez az egy különbség közöttük. Helyette a Mi 8-ból ismert infrás megoldással operál, de ez is tökéletesen ellátja a feladatát.

A Mi 8-ról készült tesztünk óta javítottak a kameraszoftveren, már nincs olyan agresszív zajcsökkentés, és megkapta a nagyon hasznos éjszakai módot is, amit a Mix 3-ban ismertünk meg. Vettünk fel pár gimbalos videót is vele a tesztidőszak alatt, hihetetlenül szép eredményt produkál 4K-ban.

Mivel global változatról beszélünk, van magyar nyelv és B20 támogatás is, így mindenhol tudunk 4G internetezni.

Összegzés

Az exkluzív dolgoknak most is ára van, a 8 GB-os Mi 8 Pro felára kb. 30.000 forint a sima, 6+128-as Mi 8-hoz képest. Ezért cserébe +2 GB RAM-ot, átlátszó hátlapot és kijelzőbe integrált ujjlenyomat olvasót kapunk. Szerintem ezek felesleges extrák az átlagos felhasználó számára, de ha valaki egyediségre vágyik, a Mi 8 Pro egy remek választás lehet. Hasonló áron szerezhető be a Mix 3 is, így nem tudom azt mondani, hogy egyik vagy másik jobb vétel, egyéni ízlés kérdése a döntés.

A Xiaomishopnál (magyar garival, gyors szállítással) 165.000 forintért szerezhetjük be a Mi 8 Pro-t, a Gearbesten pedig áfamentes Netherlands Registered (PDM) szállítással nagyjából 150.000-ért vihető el. A sima Mi 8 pedig már 110.000 forinttól elérhető, így ha nem vágytok figyelemre, csak egy brutálisan jó telefonra, ő lesz az emberetek.

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték