Xiaomi Jimmy JV51 és JV71 összehasonlító teszt – Két dudás egy hangot fúj

Xiaomi Jimmy

Mind a Xiaomi Jimmy JV51, mind pedig a JV71 állóporszívó tesztjét olvashattátok már az oldalon, viszont még nem eresztettük őket össze egymás ellen. Pedig van miért, hiszen két ellentétes hitvallás köré építették fel az eszközöket, az egyik az olcsóbb kategória képviselője cserélhető aksival, míg a másik inkább a multifunkciós takarítógépekre hajaz. Természetesen az árat kiemelten kell kezelni, a kisebbik modell 57.700, míg a nagyobbik 84.000 forintot kóstál, szerencsére mindkettő elérhető áfa- ás vámmentes EU Priority Line szállítással.

Xiaomi Jimmy JV51 és JV71: mi lakik a dobozban

A fenti termékekről már többször volt szó, a Xiaomi Jimmy JV51 tesztjét itt, míg a JV71 sajátját ezen a linken olvashatjátok, illetve érdemes vetni egy pillantást az etalonra, a Xiaomi Roidmi F8-ra is. A végcél természetesen mindhárom eszköz esetében ugyanaz: minél gyorsabban, kábelhuzigálás és porzsák ürítés nélkül, a legkisebb energia ráfordításával kitakarítani. A különbség csak az, hogy ehhez milyen kiegészítőket adnak a termék mellé.

Xiaomi Jimmy JV51 és kiegészítői

Szerintem a legegyszerűbb az, hogy ha táblázatos formában mutatom be ezeket, de természetesen, ami kiemelt figyelmet érdemel, arról ejtek néhány szót:

Xiaomi Jimmy JV51 Xiaomi Jimmy JV71
elektromos fej padlóra X X
elektromos fej szőnyegre X X
toldószár X X
szűkítőcső 2 db 3 db
flexibilis cső X
dokkoló platform X
fali konzol X
töltő adapter X X
portartály 1 2

 

Mint látható, eltérő koncepció mentén kerültek be elemek, szerintem a legnagyobb hiányossága a Jimmy JV51-nek a flexibilis cső hiánya, amivel az autót is lehet takarítani, de akár a polcokon is végigmehetünk vele. Értelemszerűen a Jimmy JV71-hez nem jár fali konzol, hiszen az megáll a saját lábán, és pont ugyanezért maradt ki a kisebbik modell repertoárjából a dokkoló platform is.

Xiaomi Jimmy JV71 és kiegészítői

Ami az általános minőségérzetet illeti, a Xiaomi Roidmi F8-hoz képest mindkettő olcsóbb anyagokkal operál, de a Xiaomi Jimmy JV51 nem véletlenül kerül 57.000 forintba. Puritán műanyagtenger keveredik a jól összerakottság érzetével, míg a Jimmy JV71 egy fokkal igényesebb, különösen, ami a morzsaporszívós részt illeti. Ugyanez nem mondható el a kiegészítőiről, ott az egyszerű, de ellenálló műanyagok kerültek túlsúlyba.

Xiaomi Jimmy JV71 morzsaporszívós egysége

A duális portartály is fontos, hiszen egyrészt így több kosztól szabadíthatjuk meg a lakást, másrészt alapvető működési elvbeli különbségről is beszélünk. A Xiaomi Jimmy JV71 felső része ugyanis kiemelhető, így morzsaporszívóként/autóporszívóként is használható, ezért találjuk meg itt a kettős megoldást. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne a JV51-gyel takarítani az asztalt vagy a kocsit, csak a másikkal sokkal kényelmesebb.

Xiaomi Jimmy JV51  fejegysége és takarítófejei

A két tesztalanyunk között van még egy nagy különbség, ami alapvetően meghatározza a használatot: A Xiaomi Jimmy JV71 képes a saját takarítófején megállni, míg a JV51 nem. Ez azt is eredményezi, hogy a drágábbik modellt betehetjük a sarokba, a kisebbiket viszont nem, cserébe ez utóbbinak sokkal flexibilisebb a feje, és majdnem vízszintesen ledönthető.

Xiaomi Jimmy JV51 és JV71: gyakorlat teszi a mestert

Kezdjük egy újabb táblázattal azért, hogy a műszaki paramétereket a kedves olvasó könnyebben átlássa. Nekem egyébként az a sanda gyanúm, hogy motorikusan ugyanaz a két szerkezet, és szívóerőben, illetve üzemidőben sem tapasztaltam lényegi különbséget.

Xiaomi Jimmy JV51 Xiaomi Jimmy JV71
szívóteljesítmény (W) 115 130
Szívóerő (Pa) 18.000 18.000
üzemidő (perc) 45 45
portartály mérete (ml) nincs adat 500
Bejárható terület (m2) 350 350
szűrőrendszer háromlépcsős* háromlépcsős*
cserélhető akkumulátor X
morzsaporszívó X
Igazi állóporszívó X
Súly (kg) 1,46 1,15

* HEPA, por és mechanikai szűrés

A fenti táblázatból kiolvasható, hogy a két berendezés műszaki alapjai azonosak, persze az ördög mindig a részletekben lakozik. Az eredeti koncepció ugyanis az volt ezeknél az eszközöknél – amelyet a nevük, az állóporszívó is sugall -, hogy képesek a saját „lábukon” megállni, vagyis rendkívül praktikusak, nagyon könnyű a használatuk, nem kell őket soha szétszedni, csak eltenni a sarokba. Ezt a kritériumot a Xiaomi Jimmy JV71 maximálisan teljesíti is.

Emellett az alacsony súly is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a takarítás közel se legyen olyan fáradságos munka, mint a hagyományos 10-12 kg-os porszívók esetében. Ez a gyakorlatban is érezhető, amit én is meg tudok erősíteni, egészen más egy 1,5 kg-os tárgyat emelgetni vagy például felállni vele egy létrára. A trükk a fenti számokban ott van, hogy a Jimmy JV71 alacsony súlya csak a morzsaporszívó részre vonatkozik, igaz a teljes szerkezetet úgysem emelgetjük majd.

Van a drágábbik gépezetnek még egy trükkje, amit a Jimmy JV51 nem tud: nagyon flexibilisen átalakítható a szerkezete. Ez azt jelenti, hogy például a motorikus rész kerülhet hátra is, nemcsak középre, míg a szívócsonk és a flexibilis fej előre, így viszonylag szabadon variálhatjuk az eszköz méretét és hosszát. Ez lehetővé teszi, hogy olyan sarkokat is elérjünk, amelyeket a kistestvér már nem képes, de akár „portörlésre” is használhatjuk, a HEPA filter miatt semmit nem enged vissza a levegőbe.

Ezt a JV51 egy azzal tromfolja meg, hogy az akkumulátora cserélhető, így az üzemidőt kitolhatjuk annyival, amennyi akkumulátorunk van. Az újabb telepek megvásárlása elég borsos, darabja 30.000 Ft, viszont így árban összemérhető a két takarító eszköz, hiszen Jimmy JV51+1 akkumulátor = 1 db Jimmy JV71-gyel. Az akkumulátor miatt ezen a linken érdemes nézelődni.

Gyakorlati tapasztalat, hogy egy durván 50 négyzetméteres lakáson 15 perc alatt végig lehet velük érni, így 2-3 takarítás egy feltöltésbe belefér. A sajtóanyagban szereplő 350 nm-t kicsit erősnek érzem, lehet Usain Bolt kezében tudna ennyit, de az enyémben biztosan nem.

A megadott 45 perc valós, amennyiben a kisebbik fokozaton használjuk az eszközöket. Az erősebb módban tényleg izomból szívnak, érdemes a koszosabb szőnyegeknek így nekimenni. Ebben a kategóriában nagyon döntetlenszagú az állás, hiszen egyforma fejekkel rendelkeznek, remek hatékonysággal takarítanak, ráadásul a kisebbik „atkaeltávolító fej” az asztmásoknak és a porallergiásoknak nyújt mentsvárat.

A porszívózás persze nemcsak a szívóteljesítményből, hanem például a fej használhatóságából is áll. A Xiaomi Jimmy JV51 sokkal flexibilisebben tud mozogni, mint ellenlábasa, aminek az oka az, hogy az álló mód miatt a JV71 sajátja beakad, ha 90 fok közelébe húzzuk. Ez engem eléggé idegesített, de ha odafigyelünk, akkor elkerülhető.

Összegzés

Az kétségtelen tény, hogy mindkét termék a maga nemében kiváló, sokkal könnyebb a takarítás a könnyű, kábelnélküli berendezésekkel. A Xiaomi Jimmy JV51 előnye a cserélhető akkumulátor, a flexibilisebb fej és a majdnem 30.000 Ft-tal alacsonyabb ár, de azt gondolom, ezt a Jimmy JV71 képes kompenzálni. Ez ugyanis megáll a saját lábán, morzsaporszívó is egyben, könnyebben átvariálható és dupla portartálya is van.

Nem szabad viszont elmennünk amellett, hogy a használattól kopik a felülete, illetve a fej is furán be tud akadni. Így összességében döntetlen körüli az állás, akinek az ár a fontos, az vegye az 58.000 Ft-os Xiaomi Jimmy JV51-et, aki pedig bútorokat és autót is szeretne takarítani, annak a JV71 a nyerő. Szerencsére mindkettő elérhető áfa- ás vámmentes EU Priority Line szállítással.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány