Xiaomi hatportos USB töltő teszt – Féltucatnyi energiamező

Xiaomi hatportos USB töltő

A Xiaomi hatportos USB töltő a kiváló BlitzWolf termékekkel kell, hogy konkuráljon.  Ehhez hat töltőcsatlakozót is felvonultat, melyek között nemcsak hagyományos USB, hanem gyorstöltésre alkalmas Type-C-t is találunk. Az összteljesítmény 60 W, amivel szinte egy űrállomást is feltölthetnénk, ehhez képest csak 10.000 forintot kérnek érte, ez az összeg pedig jó eséllyel nem kelti fel a vámügynökség figyelmét sem.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

 

Xiaomi hatportos USB töltő kicsomagolása

Semmi nem tántoríthatja el a Xiaomit attól, hogy ne változtasson az egyen dobozoláson. Meg fogtok döbbenni, de fehér, rajta a termék képével. A cél persze nem az, hogy az emberek meglepődjenek, hanem, hogy felismerjék a már jól megszokott dizájnt és stílusjegyeket, és hogy inkább a műszaki paraméterekre figyeljenek, vagyis a belbecsre.

 

Hatportos töltőállomás, leginkább így tudnám jellemezni a kellemes minőségű anyagokból összerakott készüléket. Még a 220-as kábelezés is kiváló, odafigyeltek a részletekre, de semmit nem vittek túlzásba. A pici lábak, amiken áll, műanyagok, jobban örültem volna valamilyen tapadós, gumis megoldásnak, ahogyan ezt a BlitzWolf BW-S7 esetében. A 220-as kábel 2 eres Philips, de a dugó a végén nem magyar szabvány szerinti, tehát vagy átalakítót használunk, vagy az egész kábelt cseréljük.

 

Egyetlen fehér LED jelzi az aktivitást, ami nem az USB portok használatát reprezentálja, hanem csak azt, hogy a készülék áram alá került. Hat darab csatlakozónk van, balról jobbra haladva az első egy QC 3.0 képes Type-C, a második szintén gyorstöltésre alkalmas, de hagyományos USB-A aljzat, míg a következő négy a már jól megszokott „sima” USB-A. Nagyon nem kell aggódnunk, hogy ezek esetleg kevés áramot adnának le, hiszen összesen 12 ampert tudnak kipumpálni magukból, 5 volt feszültség mellett.

 

Xiaomi hatportos USB töltő tesztje

Ahogy minden, többportos USB töltőt, a Xiaomi is ellátta a saját termékét különböző védelmekkel. Túláram, villámcsapás – bár ez nem tudom mit csinál -, rövidzár, túlmelegedés, túl magas és túl alacsony feszültség elleni biztosítás, legalábbis a gyártó állítása szerint. Két portja ráadásul QC 3.0 gyorstöltési megoldással is rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy a szabványt támogató eszközöket a hagyományos időnél jelentősen gyorsabban pumpáljuk tele árammal.

Az Xiaomi hatportos USB töltőt látszólag rém egyszerű tesztelni, dugjunk bele eszközöket, és nézzük meg, hogy mi történik. Ennél azonban érdemes lényegesen alaposabban tesztelni, ahogyan azt a BlitzWolf BW-S10 esetében is tettük. Ezért jól “megkínoztam” a terméket néhány fogyasztóval, másrészt kipróbáltam, hogy a védelmek tényleg lekapcsolják-e a készüléket.

QC 3.0 Type-C QC 3.0 USB-A USBA-A
5V 3 A 3 A 4,8 A / 2,4 A*
9V 2 A 2 A
12V 1,5 A 1,5 A

* összesen/portonként

Az ígért hatvan wattos teljesítmény úgy jön össze, hogy összeadjuk az összes port feszültség és áramerősség értékének a szorzatát, aminek az eredménye 18+18+24 watt, papíron ennyit képes leadni a termék. Mivel ezt a teljesítményt nem tudtam volna elnyeletni hagyományos eszközökkel, ezért két mesterséges fogyasztót is akasztottam a Xiaomi töltőre.

Az egyiket egy potméter ellenállással beállítottam 2,5 amperre. A másikat pedig folyamatosan egyre nagyobb lépésekben terheltem, míg „el nem ájult”, ami valahol 3.3 A környékén következett be, itt kapcsol be a túláram elleni védelem. Ezt a terhelést minden porton egyenként elvégeztem, amiből az derült ki, hogy a gyártó által megadottaknál is több áramot ad le a kütyü, nagyjából tíz százalékkal.

A hagyományos csatlakozókra és a QC 3.0-val jelölt portra pedig 3 db okoseszközt – Samsung G. S7, Xiaomi Redmi Note 4, Lenovo Tab 4 – tettem, ezek 1-2,5 A közötti áramot igényeltek maguknak. Összeadva a fenti számokat, nagyjából 10 amper jön össze, de még ez sem volt elég ahhoz, hogy bekapcsoljon a túlterhelés elleni védelem, pedig amit csináltam, meglehetősen extrém, ilyen egy átlagos háztartásban nem nagyon fordulhat elő.

Lefordítva a számadatokat emberi nyelvre, a 60 wattos összteljesítmény olyan sok, hogy egyelőre nem nagyon van eszköz, amivel ki tudnánk ezt használni. Ez egyben két dolgot is jelent: a Xiaomi hatportos USB adapter alig melegszik töltés közben, másrészt pedig azt, hogy ha hagyományos módon használjuk, meglehetősen időtálló kütyünek fog bizonyulni.

 

Összegzés

Nem hiszem, hogy a Xiaomi hatportos USB töltőnél kell bárkinek is komolyabb berendezés okoseszközök töltésére. Sőt, a teljesítménye egyenesen „overkill” a jelenlegi telefonok mellett, de ez egyben garancia arra is, hogy hosszabb távon sem kell majd cserélnünk. A hat csatlakozó pedig bőségesen elegendő ahhoz, hogy egy teljes családot kiszolgáljon.

Az eszköznek nincs egyetlen igazi hátránya sem, talán csak a konkurenseknél némileg magasabb árat említhetném. A 10.000 forint nem kevés, de nem is kell mindennap befektetnünk, ráadásul Banggoodon 15%-kal lepontozható, és az összeg sem éri el a vámhatárt, így további költségekre nem kell számítanunk.

Aki pedig összemérné a fenti tesztalanyt a legnagyobb konkurenciával, a BlitzWolf termékeivel, az nézzen szét a BlitzWolf.Shop kínálatában.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
ár-értétk arány