Xiaomi Funsnap Idol drón – Távolról sem Idoális

Xiaomi Funsnap Idol

A Xiaomi Funsnap Idol drón néven újabb projektet futtat, aminek eredménye egy selfie drón, ami a DJI Spark ellenfele szeretne lenni. Erre a műszaki paraméterek alapján minden esélye meg is van, hiszen GPS-t, ultrahangos és optikai szenzort is kapott, intelligensen követi a kijelölt célt, cinematic módokat tud, belső tárhellyel rendelkezik és egy állítható 1080p kamera lakik az orrában. Vajon a gyakorlat a Funsnap mérnökeit igazolja, és a 45-54.000 Ft-os quadkopter tényleg felveszi a legnagyobb riválisával a versenyt?

Xiaomi Funsnap Idol drón kicsomagolása

Bogozzuk ki a névzavart, a Funsnap cég alapvetően Indiegogos projektből nőtte ki magát, ahogy a Funsnap Captur3 / Eyemind gimbal is, a Xiaomi a gyártásban nem vett részt, szerintem csak pénzt adott, meg esetleg technológiát. Éppen ezért a logójukat nem fogjuk megtalálni a terméken, cserébe bekerültek a Youpin webáruházba, ami a Xiaomi tulajdona.

Ahhoz képest, hogy a hivatalos oldalon a terméket összecsukható, kisméretű selfie drónként hirdetik, a doboza meglehetősen nagy, mondom ezt ex DJI Spark tulajdonosként, a tesztet is én írtam róla anno. Ez szerintem eléggé furcsa, ha valamiről azt állítom, hogy kicsi, akkor az legyen is az.

Felnyitva a fedelet azért kiderül, hogy nem olyan rossz a helyzet, a Platinum – ez a legnagyobb csomag, extra akkuval és távval – tartalmaz egy tisztességes hordtáskát, két akkumulátort és töltőt, egy közel sem tökéletes leírást, pótpropellereket és a kontrollert. Az anyaghasználat olyan so-so, főleg a DJI-hoz képest, kicsit olcsó hatást kelt, de nem hiszem, hogy a gép gyorsan lepusztulna.

Érdekes mágneses mechanikával csukhatjuk és nyithatjuk a drón motorjait tartó keretet, így szállítás esetén nagyjából felére csökkenthetjük méretét, ennek ellenére nem mondanám kicsinek. A Simtoo Fairy, na az kicsi, meg a DJI Mavic Air is az. 226x268x43 mm, a Spark pedig csak 143x143x55 mm, ráadásul a Funsnap nehezebb is, durván 50 grammal, ami már előre vetítette számomra a repülési idő rövidségét.

Ha körbeforgatjuk a géptestet, néhány érdekességet egyből észrevehetünk: a hason ultrahangos és optikai szenzor felel a pozíció tartásért és a beltéri repülésért, az orrban egy 1080p 30 FPS képes, állítható szögű kamera, felül egy 1.800 mAh-s, 2 cellás LiHV akkumulátor kapott helyet. A gép brushless motoros, ami általában jó ómen, normális repülési paramétereket várhatunk el tőle.

Xiaomi Funsnap Idol tesztje

A teszt az ilyen nagyon okos drónoknál egy kicsit trükkösebb a szokásosnál, ugyanis a több verzió miatt – amiből megvenni a Platinum-ot javaslom, a +1 akku és a táv végett – vezérelhetjük csak applikációval vagy applikációval és távval is, de az biztos, hogy a programot le kell szednünk.

Mivel ez egy selfie drón, elsősorban arra hegyezték ki a tudását, hogy mindenféle érdekes módban tudjon repülni, illetve tonnányi, a szenzorokra támaszkodó funkciót lehessen aktiválni. Mivel GPS, ultrahangos és optikai szenzorral is rendelkezik, ezért az alábbi funkciókat tudhatjuk magunkénak:

  • képes automatikusan fel- és leszállni
  • visszatérni a felszállási pontra
  • leszállni alacsony akkumulátortöltöttség esetén
  • körözés, rakéta és dronie cinematic módban repülni
  • beltéri pozíciótartásra
  • gesztusvezérlésre fényképezni, illetve leszállni
  • gravity mód: telefonunk giroszkópja segítségével dönthetjük a testet
  • headless mód: mindig arra megy a gép, amerre a kart húzzuk, függetlenül az orientációtól
  • Képes tárgyakat vagy személyeket követni
  • belső tárhelyre menteni (8 GB)

A lényeg az, hogy papíron sokat tud a Xiaomi Funsnap Idol drón, de a repertoáron érződik a DJI Spark ihletettség. A gond csak az, hogy ellentétben a “Szikrával”, semmiféle stabilizálás – sem gimbal, sem optikai, sem elektronikus – nincs az 1080p 30 FPS kameraképen, ami egy KAMERA drónnál azért elég fájdalmas, így már nem is annyira vonzóak a fenti funkciók. Cserébe a kamerát negatív szögbe is felfordíthatjuk, aminek túl sok értelme nincsen, mondjuk nézhetjük vele az eget vagy egy felettünk elrepülő másik drónt.

A gép úgynevezett ducted fan – vagyis a propellert körbeölelő kerettel rendelkező – megoldással dolgozik, ami elvileg nagyobb emelőerőt biztosíthat. A légáram olyan erős, hogy simán lefújta az egeremet az asztalról, szóval ez kicsit már túlzás is. Beltérben olyan ISZONYATOSAN hangos, hogy 3 szinttel lejjebb is lehet a vonyítását hallgatni, eleinte villanyfúróként indul, aztán masszív kávédarálóba megy át, ami borzalmasan idegesítő.

Említettem a kettős szenzor alapú stabilizálást, ami beltérben akár jó is lehetne, de nem az. Össze-vissza kóvályog a saját maga által kavart szélben, néha felfele megy máskor meg egyszerűen leszáll, szerintem elsősorban programozási hiba húzódik meg a jelenség mögött.

A kamera színei és összességében a kép is szép, a gyengébb akciókamerákat még veri is, csak a lebillenthető kamerával kicsit nehéz eltalálni hol állunk, hiszen a folyamat közel sem fokozatmentes. Érdekes, hogy rocket módban – amikor a Xiaomi Funsnap Idol nyíl egyenesen felszáll – sem fordítja le automatikusan a képalkotót, ezt nekünk kell kézzel megtennünk.

Az applikációja egész jó a Funsnapnek, elég intuitíven használható, egy kicsit azt hiányoltam, hogy nem lehet benne a dolgokat kellő mélységben paraméterezni, például a körözés rádiuszát vagy a kamerabillentés gyorsaságát. Sajnos nem minden funkció tökéletes, az elvileg “intelligens” tárgykövetés eléggé buta, amit így vicces leírni, inkább mondjuk azt, hogy nem működik, mint ahogy a fényképezés gesztus sem igazán, a többi viszont szépen teszi a dolgát.

A 720p élőképet az app közepén láthatjuk, amelyet 5 Ghz-en közvetít a Xiaomi Funsnap Idol. Olvastam olyan fórumbejegyzéseket, ahol azt ecsetelik, hogy nem mindegyik duál sávos telefonnal képes kommunikálni, ehhez a 153-as csatornát – 5755-5775 Mhz közötti tartomány – kell tudnia a készüléknek. Ezt hogy lehet megtudni anélkül, hogy kipróbálnánk? Nagyjából sehogy, de akinek van rá ötlete, az írja meg nekünk, Xiaomi Redmi Note 4-gyel tökéletesen működött.

A kétcellás, 1.800 mAh kapacitású akkumulátor nagyjából 10 perc repülési időre elegendő, ideális körülmények között, de ez mindig laborban, szélcsendben, optimális hőmérséklet mellett értendő, a valóság inkább 8 körül alakul, ami igen kevés. A hatótáv is elég szerény, 50 méter applikációval és 100 méter távirányítóval, ami azért elég karcsú ebben az árszemgensben.

Apropó, árazás, amikor tavaly év közepén kijött a Xiaomi Funsnap Idol, akkor 280 USD-t kértek a Platinum csomagért, mára ez 190-re csökkent, ami durván 54.000 Ft, és akkor még van a sima egy akksis, meg a táv nélküli variáns is, amiért még kevesebbet kérnek. Ez igen baráti ár, még akkor is, ha egy DJI Spark sokkal többet tud, csak éppen háromszor ennyibe kerül a Fly More Combo.

Összegzés

A Funsnap Idol drón sok sebből vérzik, aminek a fő oka a technológiai tökéletlenség. Hiába van rajta sok szenzor, mégis össze-vissza repül beltérben. A hatótávja kevés, nincs semmilyen stabilizálás a kameraképen és még az üzemideje is csekély, tehát nem sok olyan dolog van, ami miatt érdemes lenne megvenni.

Ilyen a jó videó kép, az állítható kameraszög, az összecsukhatóság, de ez ma már nem elég, egy olyan piacon, ahol DJI Spark-ot, Mavic-et és Xiaomi Fimi X8 drónokat lehet kapni, igaz jóval drágábban. Az igazi best buy viszont ebben a kategóriában, reális áron a Zerotech Dobby, ami százszor inkább kellene, mint a Funsnap Idol drón.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány