Xiaomi Fimi A3 drón teszt – Új széria, új kihívások

Xiaomi Fimi A3

Sok víz lefolyt a Jangcen, amióta a Xiaomi Mi Drone megjelent a piacon, őt hivatott leváltani a Xiaomi Fimi A3 és a Fimi X8. A páros olcsóbbik modelljét teszteltem, amelyet nem titkoltan a legkisebb DJI drón, a Spark ellenfelének szánnak. Az A3 tényleg tud néhány trükköt, amivel tarolhat: 8 Mp-es kamera, kéttengelyes gimbal, duális DVR, 1 km-es hatótáv és 25 perces repülési idő. 86.000 Ft-ért ez nagyon olcsónak tűnik, főleg vám- és áfamentes szállítás mellett, itthon viszont már 114.000 Ft, igaz jár mellé a 2 év garancia, a magyar support és a gyorsabb szállítás.

Xiaomi Fimi A3: túl jónak tűnik az árához képest?

A Fimi a szokásos koprodukcióban készül, a Xiaomi égisze alatt. A dobozon sehol nem fogjuk felfedezni a Xiaomi logóját, ők itt csak “minőségellenőriznek”, meg a dellát nyomják bele a projektbe, de a cég elszeparáltan működik, ezért is van külön weboldaluk. A két gépük – az A3 és az X8 – kimondva-kimondatlanul is a DJI modelljeinek állítanak ellenfeleket, konkretizálva az A3 a Sparknak, az X8 pedig a Mavic szériának.

Mivel magam is voltam Spark tulajdonos – a tesztet itt olvashatjátok -, ezért szúrós szemmel néztem a hagyományosan fehér quadkopterre, hiszen manapság egy drón megvásárlásának egyik fő szempontja a hordozhatóság, vagyis a méret. A Fimi A3 jóval nagyobb, mint vártam, 285*229*69 mm – 350 mm-es motortávval – és 560 gramm, míg a Spark 300 grammot nyom, és 143×143×55 mm, vagyis sokkal kisebb. Ráadásul a Fly More Combo-hoz még egy „fancy” hordtáska is jár, így könnyebb mozgatni, mint a Fimi A3-at, csak kár, hogy az kétszer ennyibe kerül, ennyit biztosan nem ér meg a kisebb méret.

A dobozban a drón mellett megtaláljuk a szokásos kiegészítőket, propeller, távirányító és a töltő, ez utóbbi eléggé egyszerű, meg sem közelíti a DJI megoldását. Töltéshez vegyétek ki a quadkopterből az akkumulátort, különben a géptest megtöri a kábelt. Az anyagminőség meglepően jó, ahogyan az illesztések is, mondjuk a gimbal szalagkábelét eldughatták volna jobban is. A motorok természetesen brushless-ek, ahogy az ebben a kategóriában illik, a propeller gyorsoldású lenyomod-elfordítod módszerrel szerelhető fel és le, szóval kifejezetten modern részleteket fedezhetünk fel.

A fentiek igazak a távirányítóra is, kellemes fogású, közepes méretű kontrollerrel van dolgunk, viszont sehol nem találhatunk telefontartót, ennek az okairól később ejtenék néhány szót. Ha kinyitjuk a kis panelt, felfedezhetjük a töltő, illetve a DVR-hez és a firmware update-hez használatos micro SD kártya portot. Ugyanilyet találhatunk a drón akkuja mögött, vagyis ez a rendszer két helyre rögzít, a madarunk 1920*1080p 30 FPS-ben, míg a táv analóg módon, 720*480 pixel felbontásban. A szoftverfrissítések egyébként elég gyakoriak, itt keressetek rá, ez mindenképpen jó pont, hiszen van, aki foglalkozik a támogatással.

Xiaomi Fimi A3 tesztje

Alapvetően a drónozást két nagy részre lehet osztani: versenygépek és kamera drónok. A Fimi A3 egyértelműen az utóbbi kategóriába tartozik, ez egy repülő kamera, vagyis a lényeg az, hogy milyen felvételt képes készíteni, illetve milyen elektronikus funkciók segítik ebben.

A kamera 8 Megapixeles 1/3,2″ CMOS szenzoros egység, illetve egy kéttengelyes elektromechanikus stabilizátor hivatott a képet minél rezgésmentesebbé tenni. Ehhez persze a megfelelően rezgésmentes repülésre is szükség van, de ezeket a Fimi A3 kiválóan teljesíti. Nem tudom, hogy ebben mennyire van szerepe a kis wingletnek nevezett felületeknek a propellerek végén, de tényleg alig van remegés a videókban.

Elméletileg három módban is képes repülni a drón, sport – 18 m/s sebesség -, GPS – 10 m/s – és ATTI mód, ez utóbbi a gyenge GPS vétel vagy iránytű hiba esetén lép életbe és ilyenkor kézzel kell irányítanunk a madarat. Természetesen sport módban be tudjuk annyira dönteni a gépet, hogy már megjelenik a kameraképben a légcsavar, ezért én is csak egyszer próbáltam ki, aztán soha többet, szóval marad a GPS mód, ez való egy kameraplatformhoz.

És itt kössünk is át az elektronikus funkciókra, amelyekkel remekül kiegészíthetjük, illetve feldobhatjuk videóinkat:

  • RTH – automatikus visszatérés
  • automatikus fel- és leszállás
  • orbit: megadott rádiuszon köröz
  • követés mód
  • selfie mód: feléd fordítja a drónt
  • headless mód
  • merevszárnyú mód: csak előre mozog a drón, mintha egy dróton húznák
  • cinematic mód: lassabban repül a stabilabb felvételért

A távirányító menüjéből mindegyik beállítható, rég láttam ilyen jól használható kontrollert, tuti benne van a Top 3-ban. Van még egy érdekesség, az úgynevezett DIY port, amit a géptest hasán találhatunk, ide külső perifériákat – LED szalag, szervo, ejtőernyő, füstöt generáló dolgok – lehet csatlakozni, elméletileg. Én még sehol nem találtam hozzá kiegészítőket, de elvileg a lehetőség adott, például a Hubsan H109S is kezel ilyesmit, szóval szerintem előbb vagy utóbb a Fimi A3 mellé is érkeznek majd a cuccok.

És akkor most tisztáznék egy közkeletű tévedést, amit a netes videók, illetve tesztek egy jelentős része nem taglal, de a műszaki életben jártasabbak már rájöhettek: a képátvitel nem digitális, hanem analóg, ezért nem telefonra közvetíti a Fimi A3 a képet, hanem a 480*272 pixeles képernyőre.

Ez igazából a kevésbé fejlett rendszer – a DJI-ok és a Fimi X8 is digitális átvitelt használ -, de van egy nagy előnye: ráállíthatjuk az 5.8 Ghz-es FPV szemüvegeket, vagyis vihetünk magunkkal utasokat. Ők felkapják a szemcsit, mi repülünk a távirányító kijelzője alapján és máris létrehoztuk a “turisztikai drónrepülést”.

Cserébe meg kell elégednünk az alacsonyabb felbontással és a napsütésben nehéz leolvashatósággal. Bónusz, hogy látjuk a különböző repülési adatokat is a felvételen – telemetria -, így ha elveszítjük a drónt, a GPS koordináták alapján újra rálelhetünk. A felvételeket visszanézve viszont meglepve vettem észre, hogy a felső sávot levágja a DVR és alulra teszi. Ez nem tudom milyen bug, de feltételezem, hogy egy firmware frissítés majd javítani fogja.

A hatótáv durván 1000 méter, “labor” körülmények között. Többen mondták, hogy “csak” 500 méterre repül el a quadkopter, ez a bekapcsolt virtuális kerítés miatt van így, a menüből átállíthatjuk többre is, ha akarjuk. Viszonyítás képen a DJI Spark tesztben a maximális hatótáv 380 méter volt – legalábbis ahol még volt kép -, egy mezőn, a Fimi A3-mal az 500-at könnyedén túlszárnyaltam.

A repülési idő a gyakorlatban durván 15-16 perc, és egy turpisságot is észrevettem a 2.000 mAh-s akkun: a feszültség 12,75 V, vagyis ez nem egy hagyományos Lipo, hanem egy LiHV akku. Kár, hogy a tápegység csak sima Lipo-t tud tölteni, tehát soha nem érjük majd el a maximum feszültséget. Nem tudom, hogy a Xiaomi ezt miért így oldotta meg, de ez eléggé logikátlan, de ezzel a tápegységgel megoldható a probléma, sőt pótakku is van hozzá. Az akkumulátor viszont nem a DJI-féle okostelep, nem meríti vissza magát, vagyis ha sokáig nem repülünk, nekünk kell a középértékre a visszatöltést megejtenünk.

A kamera videofelvétele egészen jó, bár egy kicsit túlszaturálja a kék színeket, míg a fehérek kiégnek, de az árkategóriájában még mindig ez a legjobb kamera a piacon. A baj az, hogy ezeken ND filter felhelyezésével sem tudunk segíteni, mivel nem árulnak ilyet a kamerához, és a szenzorház formája is elég fura, de majd az Alis eladók megoldják ezt a problémát pár hónap alatt. Fényképeket két módon is készíthetünk, simán a fényképezés gombbal 4:3-ban vagy pedig videózás közben, kivághatunk egy kisebb felbontású, de 16:9-es képarányút az adatfolyamból.

Anyag viszont van a felvételekben, 60 Mbps sebesség még ma sem mindennapi, viszont a minőségen érződik – különösen a DJI-okhoz képest – a szenzor alacsonyabb felbontása. A kép egy kicsit pixeles, maximum az oké szót használnám rá. Mivel csak két stabilizált tengelyünk van, az oldalfordulásoknál egy kis húzódás tapasztalható, de ez a konkurens gépeknél pont ugyanilyen. Ezen a 60 FPS némileg segítene, sajnos ezt viszont nem tudja a gép.

Összegzés

Kiváló drón a Xiaomi Fimi A3, egy-két furcsasággal. A töltője elég nyomi, nem tudja maximum feszültségre felpumpálni az akkut, nincs ND filter a géphez, napfényben nagyon nehezen látható a kijelző, a képátvitel is csak analóg, alacsony élőkép felbontással, illetve az akku sem meríti vissza magát.

Cserébe remek minőséget, stabilizált, viszonylag jó, 1080p 30 FPS kameraképet kapunk, konkurenciával összemérhető üzemidőt, tonnányi repülési funkciót, ráadásul másokat is örömrepülésben részesíthetünk egy FPV szemüveg segítségével. Az árkategóriában lévő konkurenseket – Hubsan H501S Air, MJX Bugs Pro – simán lenyomja, de azért a DJI modellektől tudásban eléggé távol áll. Igaz, árban is, és itt ez a fontos, 86.000 Ft-ért nem nagyon kapunk jelenleg jobb gépet a piacon. Érdemes vetni a nagyobb testvérre – a Xiaomi Fimi X8-ra – is egy pillantást, az némileg drágább, de jóval többet is nyújt.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány