Xiaomi Bluetooth Audio Receiver teszt – Hasznos nyakkendőtű

Xiaomi Bluetooth Audio Receiver

Mindannyian szeretjük a kínai vállalati vezetés felfogásában, hogy nyitottak az új ötletek megvalósításában. Emiatt látható annyiféle érdekes és új termék az online üzletek polcain, amikre adott esetben hazánkban nem is találnánk könnyen megoldást. Ilyen a Xiaomi Bluetooth Audio Receiver is, ami a régóta meglévő, de továbbra is kiválóan muzsikáló hangrendszereket vértezi fel vezetéknélküli képességekkel, és hozza vissza a napi használatba. Mivel a Xiaomiról van szó, így már sejthető előre, hogy nem nyúltam nagyon mellé a választásban. Az ára 5.500 Ft környékén van, árfolyamtól és kupontól függően.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

A Xiaomi Bluetooth Audio Receiver kicsomagolása

Általában lelkesedünk a Xiaomi termékek csomagolásáért, mert látványosak és egyszerűek is egyben, de nem úgy ez alkalommal. Átlátszó műanyag borításán alig látható latin karakter, a gyártó megnevezése is csupán két ujjbegynyi foltban fedezhető fel az oldalán. Cserébe egyből szemünk elé tárul a makulátlan fehér tálcán heverő, ugyancsak ilyen színű hasáb alakú Bluetooth vevő.

 

Kibújtatva a csomagolásból találunk még egy jack-jack kábelt, amivel a mini Hi-Fi tulajdonosoknak kívántak kedvezni, nekem pont nem volt szükségem erre, de annál inkább egy RCA – jack kábelre, ami már otthon is fityegett az erősítőre kötve.

 

A Xiaomi Bluetooth Audio Receiver tesztüzeme

Az első használat alkalmával érdemes töltőre rakni, mert gyárilag alig félig töltve csomagolják, és gondolom a leírás is megkér erre, csak nem közös a kommunikációs csatornánk. Természetesen töltés közben már lehet is ismerkedni a feature-ökkel. Trükkös a gombja, mivel rövid megnyomásra nem kapcsolja be magát, hanem épphogy csak egy másodpercnyi zajt küld ki. Hosszú nyomvatartás után a kínai karattyolásból tudjuk meg, hogy ő bekapcsolt, meg mellette villan egyet kéken is a LED-je.

A párosítása pofonegyszerű bármilyen platformon, ezt nem is részletezném, viszont fontos tulajdonság, hogy egyszerre két eszközzel is tud kapcsolatot fenntartani.

Ez nem azt jelenti, hogy egy időben két helyről mixelhetjük neki a jelet, hanem hogyha a laptopon abbahagytuk a zene streamelést, akkor nem kell külön csatlakozni mobillal is rá. Mindeközben a második eszköz is csatlakoztatva marad, és amint ,,felszabadul” a Bluetooth Receiver, akkor egyből a második eszközről játssza le a kért zeneszámokat.

Nekem bejött, egyszerűbb, mint amikor folyton le kellett csatlakozni a legutóbb használt eszközzel ahhoz, hogy a következő is felléphessen a kapcsolatra. De szerencsére már ez is a múlt, hála a készülékbe épített korszerű Bluetooth chipnek, ami már a 4.2-es verziójú. Emiatt a jelstabilitás is jobb, mint a régebbi generációs modelleknél, valamint az átviteli sebességet is növelték benne, így amiatt se kell aggódni, hogy agyontömörített adatfolyamot továbbítana, szerintem csukott szemmel nem tudnám megmondani, hogy kábelesen hallgatom a zenét a Hi-Fi-men vagy az új adapter segítségével, pedig minőségi rendszerről van szó. A kimenete magas impedanciájú eszközökhöz van igazítva, fejhallgatót csatlakoztatva rá még a minimum hangerő is hangos lehet némelyeknek. Ezt erősítőre illik rákötni, ott emiatt nem lesz túl halk vagy élettelen a hangja.

A másik nagy kedvencem az A2DP szabvány támogatottsága, ami ma már általánosnak mondató. Ez abban segít, hogy a vevőn lévő egy szem gombbal tudjunk számokat váltani, vagy megállítani a zenét, esetleg újrakezdeni. Hasznos lehet, és elég intuitíven működik, egy klikk zenehallgatás közben megszakítja a lejátszást, egy újabb nyomásra újrakezdi. Ha pedig duplán nyomjuk, akkor a következő zeneszámot indítja, és ha elvetemült gombnyomkodó vagy, akkor három gyors bökés visszahozza az előbb játszott muzsikát.

Nem maradhatnak ki a tapasztalat jellegű technikai adatok sem, lássuk csak, hogy ez mind marketing szöveg-e a Xiaomitól, vagy valóságban is megállja a helyét a 10 méteres hatótáv. Merülő állapotában is 13-14 métert mértem, úgy, hogy közben volt téglafal csukott ajtóval, meg egy félig nyitott is. Szóval ilyen szempontból jól vizsgázott, a szobán belül mindenhol szaggatásmentes volt a zenelejátszás. A ,,hard-teszt” alatt szekrényben, erősítő mögé rejtettem a vevőt, tehát közel sem ideális Bluetooth adapter elhelyezés. Így már a zárt ajtón túl, 7 méter távolságból is könnyen megtudtam zavarni a vételt a testemmel.

A hasonló, de olcsóbb fajta audio vevőktől az különbözteti meg ezt az eszközt, hogy rendelkezik egy beépített akkumulátorral is. Így elég néhanapján feltölteni, nem kell folyamatosan USB töltőt biztosítani az üzemeléshez. Van, hogy ez könnyebbség az erősítő melletti elhelyezésnél, ráadásul maximális kimeneti hangerő mellett is simán hozta nekem az 5 óra üzemidőt. Hogy tudjuk hova tenni ezt a számot, ehhez két napig munka közben folyamatos zenehallgatásra volt szükség, szóval egy szó, mint száz, jól bírja az aksija.

 

Összegzés

Sokan vannak szerintem úgy, mint én, hogy régebbi erősítőjük a mai napig kiválóan szól, így egy-egy plusz kényelmi funkció miatt nem szeretnék lecserélni, de persze nem utasítanák vissza a vezetéknélküliség okozta plusz kényelmi faktort. Nekünk ideális a Xiaomi Bluetooth Audio Receivere, rádugva a Hi-Fi bemenetére máris kötöttségek nélkül dobhatom át laptopról és mobilról egyaránt a zenét a nagy hangfalaimra.

Vannak olyan modellek is, amelyek nem rendelkeznek beépített aksival, ezek nyilván olcsóbban is beszerezhetőek. Mindenkinek a saját belátására bízom, hogy megér-e neki egy-két plusz ezrest a beépített áramforrás, nekem emiatt, és a korszerű vevő chip miatt mindenképpen igen. A Xiaomi Bluetooth Audio Receiver 5.500 Ft körül szerezhető be a Gearbest kínálatából, ezzel jóval a többi webshop alá is ígérnek.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

 

ÁTTEKINTÉS
Ár/érték