Xiaomi Black Shark Helo telefon teszt – Nagyon kéne

Xiaomi Black Shark 2 Helo

A Xiaomi Black Shark Helo tesztprojektből teljesértékű telefonná nőtte ki magát, az “Egyes” sikere után. Annak ellenére hogy az első is nagyon tetszett, voltak hibái, amik azért zavarták a használatot. Szerencsére ezeket kijavították, kapott AMOLED kijelzőt, sztereó hangszórókat, kezeli a B20 frekvenciát, elérhető 10 GB RAM-mal is, és végre egy értelmes kamera is a testbe költözött. Az ára Xiaomis mércével mérve magas, 195.000 forintért kelleti magát, de ebben már a magyarországi garancia, ügyféltámogatás, számla és a gyors szállítás is benne van. Külföldről is rendelhetjük, a Gearvitánál 150.000 Ft körül már megkaphatjuk, EU Pritority Line áfa- és vámmentes szállítással a 6128GVBShelo kuponkóddal, ami 70.000 forinttal csökkenti az árat.

Xiaomi Black Shark Helo: tényleg kellett még egy

Nemrég írtam a Xiaomi Black Shark első verziójáról, mondhatjuk egy kicsit megkésve, de így legalább megmaradt az élmény, és össze tudtam hasonlítani a második generációval. Mindenkinek javaslom, hogy a Xiaomi Black Shark Helo cikk olvasása előtt itt frissítse fel a tudását, hiszen a két telefon nagyon sok mindenben hasonló.

Nem titkoltam az előző leírásban, hogy a Black Sharknak azért voltak hibái. Kicsit koncepció telefon szaga volt az egész történetnek, ilyeneket autógyártók szoktak különböző szalonokon kiállítani, hogy aztán többnyire sose kerüljenek utcai forgalomba.

Szerencsére ez a Xiaomi Black Shark Helo esetében nem így történt, a tervezőasztalról eljutott a boltokba is a termék, legalábbis Kínában. Ez ugyanis egy kínai ROM-os készülék, így csak különböző kínai dialektusokon és angolul “beszél”, de ez kicsit olyan, mint a japán belpiacos tuning autók, inkább kuriózum, aminek a birtoklása menő, és nem hibapont.

Pár dolgot megváltoztattak az alapcsomagban, másik, szerintem jobb joysticket kapunk, képernyővédő fóliát, Type-C átalakító kábelt jack helyett, töltőt, tengernyi papirost, tokot, illetve töltőt és SIM tűt. A dizájn sokkal egységesebb lett, a minőség kiváló, valahogy felnőttesebb a telefon, sőt, több ismerősöm azt mondta rá, hogy szép. Én inkább használnám rá a dögös szót, de kétségtelen, hogy nekem is bejön a kinézet. A hátoldalon pedig egy szolid S logó pulzál kéken, amit a képernyő felkapcsolásával kelthetünk életre.

Bár egy gamer telefonnál – mint amilyen a Xiaomi Black Shark Helo is – másodlagos szempontnak számít az ujjlenyomat-olvasó és a duális kamera minősége, ebben is határozott előrelépéseket tapasztalhatunk. Mint ahogy a kiváló sztereó hangszóróknál is, amit szépen beledolgoztak a kijelző alsó és felső élébe. A telefon extra LED csíkokat kapott oldalra, ami szintén formatervezési elemként funkcionál, és nagyon egységes képet ad ki, és természetesen halálra állítgathatjuk.

Xiaomi Black Shark Helo: ez már tényleg odaver

Az előző Xiaomi Black Shark fő gondja az volt, hogy bár gamer telefonként megállta a helyét, mégsem tudtuk általános mobilnak használni. A szutyok kamera engem halálra idegesített, a B20 hiánya meg a vidéken élőket. A kijelző bár remekre sikerült, azért csorgattam a nyálamat a Xiaomi Mi 8 AMOLED egysége után, és azért a hang is lehetett volna sztereó, szóval volt mit kijavítani a használhatósági listán.

Örömhír mindenkinek, hogy ez teljes mértékben sikerült, végre lehet úgy tekinteni a Xiaomi Black Shark Helo készülékre, mint egy “edc” mobil, vagyis nyugodtan használhatjuk a gamingen túl bármi másra is. Persze a dög azért megmaradt benne, a piacon elérhető legerősebb hardverrel szerelik, ami a Snapdragon 845 SoC-ben, villámgyors háttértárban és 6, 8 vagy 10 GB RAM-ban nyilvánul meg. Én a 8/128-as verzióval verettem, de ez is sokkal több, mint amire szükségünk lehet. A háttértár még mindig villámgyors, és a helyből is igen bajosan fogunk kifutni, kivéve ha az a heppünk, hogy Full HD filmeket töltünk fel telefonunkra.

A teszterek hozták a kötelezően magas értéket, A GFX Bench 150 FPS-es T-REX tesztje és az Antutu 291.000 pontja lényegében megegyezik az elődmodellel. Ez a játékok futtatásánál is érződik, a vegyes – autóverseny, verekedős, kaland és gyűjtögetős – játékokat mind vitte, de azért apró döccenéseket ez is produkál az Iron Blade esetében, ahogy az összes modern telefon. Próbáltam ölni a hardvert, rángattam jobbra-balra a térképet a Rise of the Civilizationben, de nem akadozott, szóval ez a teljesítmény mindenkinek bőségesen elegendő lesz.

A kijelző végre olyan, amilyennek mindenki szeretné, AMOLED. Gyanús, hogy a Xiaomi Mi 8 paneljét kapta meg, bár a felbontása egy picit eltér, 1080×2160 pixel, vagyis ez is nyújtott, 18:9-es képarányú, 6 colos megjelenítő. A színek gyönyörűek, jó erős a fénye, minden nagyon éles, és természetesen kevesebbet is fogyaszt, mint az IPS-es darabok. 60 Hz-en frissít és notch mentes, és mivel én a “notchgyűlölők” táborát erősítem, nekem ez jó pont.

Az, hogy mennyire takarékos, nagyon nem tudtam kitapasztalni, mert toltam rajta a gémeket, mint az ökör, de tény, hogy még így is elég sokáig bírja 4.000 mAh-s akkumulátorral. Szerintem normális használat mellett – kiindulva a Redmi Note-ok hasonló kapacitásából – szűk 3 nap is összejönne, ha lenne olyan 72 órányi időszak az életemben, amikor egy gamer mobilon nem akarnék játszani, de úgysem lesz. Viszont a QC 3.0 miatt villámgyorsan feltölt, szóval a lemerülés lehetősége azért nem egy fejünk fölött lengő demoklészi kard.

Érdekes, hogy – különösen a GFX Bench autóverseny tesztjénél – azért fel tudott melegedni, de ilyet csak itt tapasztaltam, máshol nem, a hűtés a fenti esetet leszámítva szépen elvezeti a hőt. Ráadásul jó is a telefont fogni, bár én jellemzően a műanyag tokkal használtam. Mivel a sztereó hangszórók előre néznek, nem is tudjuk őket lefogni, így nem kell mindenféle kungfu kézmozdulatokat végrehajtanunk a megfelelő fogáshoz.

Az Android 8.0-t még mindig a JoyUI felület egészíti ki, ami tapasztalataim szerint MIUI szintű stabilitást hoz, de nincs rajta Google csomag, igaz le lehet szedegetni mindent a Xiaomi Store-ból. Az átszabott kezelőfelület kellemes, gyors, jó a dizájn, csak van egy csomó fölösleges kínai app – vírus nélkül -, amit a nyelvi nehézségek miatt nem tudtam használni. Van egy csomó személyreszabható felület, a Shark logót, a LED-eket és a gesztusokat is össze-vissza állítgathatjuk.

Az extra funkciók ugyanazok maradtak, mint a Black Shark 1 esetében, Shark mód gomb, híváseldobás játék közben, joystick konfiguráció, memória tisztítása és hasonlók. A vezérlőmenüt a jobb felső sarokból lefele ujjhúzással tudjuk elérni. Mivel a rendszer angol, ezért ez biztosan fog gondot okozni néhányotoknak, ennek ellenére én gyorsan megszoktam, és a használatban nem okozott fennakadást.

Szintén örömhír, hogy a duális ac WiFi és a Bluetooth 5.0 mellett már a B20-as sávot is kezeli, így tényleg mindenhol teljesértékűen lehet vele netezni, ami szerintem vízválasztó elem a vásárlásban. Természetesen ez a telefon is duál SIM-es, az egyik foglalat micro SD kártyát képes fogadni, ha a tengernyi helyet óceánnyira akarjuk duzzasztani. A szenzorkészlet megfelelő, giroszkóp, GPS, iránytű, de az NFC-t még mindig nem érezték szükségesnek felvenni a kapcsolati módok palettájára.

forrás: http://www.dopetechfever.com/2018/10/smartphones-xiaomi-black-shark-helo.html

A joysticktól viszont nem voltam elájulva. Ez is Bluetooth-os, mint az előző, de ezen a Nintendo kontrollerekhez hasonlatos 4 iránygombon túl plusz kettő is van a vállakon, egy iránytókar, illetve egy világító funkciógomb, amit ha hosszan nyomunk, elindítja a képrögzítést. A fő baja az eszköznek az, hogy a játékokhoz nem írták meg a támogatást, így nem nagyon tudjuk átkalibrálni a gombokat, és ez eléggé idegesítő használat közben. A joy így is működik, de szerintem túl érzékeny. Néhány játékkal – Iron Blade, Shadowfight 3, Marvel: Future Fight, NFS Most Wanted – kipróbáltam, de én személy szerint maradok a kijelző alapú irányításnál, mert az jobban bejött.

Bár nem szeretem ismételgetni magamat, újra le kell írnom a “nagy pozitívum” szavakat, ami a kamerára vonatkozik. Persze biztosan fanyalognak majd néhányan, hogy azért ez még nem tökéletes, csak jó, és igazuk is lesz. A hátlapi egységek 12+20 Megapixeles, míg a szelfi szintén 20 Mp-es felbontással rendelkezik. A lényeg, hogy végre értelmes képeket lehet készíteni a Xiaomi Black Shark Helo mobillal, nem úgy, mint az elődjével. A színtelítettség és színhűség kellemes, bár az AI néha túltolja a korrekciót. Például a piros bogyós bokor – aminek nem tudom mi a neve – túl piros, míg a vörös Mazda 6 kicsit halvány lett.

A részletesség, az élesség viszont rendben van, csak hagyjuk, hogy a szoftver magától fókuszáljon, különben hajlamos életlen tartalmakat készíteni. Ezt különböző virágok előtérbe helyezésével elég jól lehet produkálni, néha a háttér lesz éles, néha az előtér, de egy kis odafigyeléssel azért igen jó tartalmakat lehet lőni.

Videókat 1080p “nagyonsokefpéesben” és 4K 30 FPS-ben készíthetünk – a Full HD vidit itt találjátok -, ezek is elég jó minőségűek, bár az EIS kicsit túlbuzgó, így beletesz némi véletlenszerű ugrálást a képbe. A 4K elég részletgazdag, és itt már a Youtube is engedékenyebb, ami a netre felnyomható anyagok minőségét illeti. A stabilizálás viszont itt is lehetne jobb, ugyanis ez is pattog, de azért ez már az elfogadható kategóriába esik. Persze az elvárások mindig durvábbak, ha egy telefon a 200.000 forintos kategóriába esik, és itt azért az olyan márkák, mint a Huawei még mindig sokkal inkább számítanak etalonnak.

Összegzés

Hihetetlenül jó telefon lett a Xiaomi Black Shark Helo, ráadásul teljes mértékben fölöslegessé tette az elődmodellt. Jelentős fejlesztéseket eszközöltek rajta, AMOLED kijelző, sztereó hangszóró, B20 LTE sáv, még ütősebb dizájn, az alapcsomag részeként érkező javított joystick, és végre egy értékelhető kamera. A hardver pedig pont olyan brutális mint amilyen volt. De ami a legfontosabb: a mindennapi életben is remekül használható a készülék.

Pici szépségfolt, hogy a képek azért még mindig nem közelítik a csúcskategória legjobbjait, illetve hogy csak kínai ROM van, angol nyelvvel, ezért picit bűvölni kell a Google csomag feltelepítéséhez, de így is iszonyatosan kéne a mobil. Az ára nem kevés, 195.000 forintért kelleti magát, de ebben már a magyarországi garancia, ügyféltámogatás, számla és a gyors szállítás is benne van.

Kintről jóval olcsóbb, a Gearvitától 150.000 Ft körül már megkaphatjuk, EU Pritority Line áfa- és vámmentes szállítással a 6128GVBShelo kuponkódda, ami a szokásos árat 70.000 forinttal csökkenti. Aki ezt is sokallja, az vegyen budget gamer Xiaomi Pocophone F1-et fele ennyiért, de mondjon le a fenti előnyök többségéről is.

ÁTTEKINTÉS
Gamer telefonként
Általános telefonként