Xiaomi Air Purifier 2 légtisztító teszt – A házi pornak vége

Xiaomi Air Purifier 2

Mivel alapvetően utálok takarírani, nagy érdeklődéssel nézegettem a Xiaomi Air Purifier 2 légtisztítót. Ha most azt mondanám, hogy az olvasók közül tegye fel a kezét az, aki szintén nem szeret, akkor annyian integetnénk, mint egy Madonna koncerten. Amikor elkezdtem tesztelni, egyáltalán nem volt szempont, hogy mennyire öli meg az atkákat – annak ellenére hogy asztmás és allergiás is vagyok -, és hogyan tünteti el a szagokat, csak az vezérelt, hogy sokkal kevesebb legyen a por a lakásban, és emiatt a takarítások száma is csökkenjen. Ezt pedig igen nagy hatékonysággal hajtja végre, nettó 29.600 forintért.

 Kinézet

Aki életében bontott már ki hűtőszekrényt vagy mosógépet, az el tudja képzelni, hogy milyen a légtisztító csomagolása. A sarkokban egy-egy hungarocell védőelem, a doboz pedig egy barna kartonpapír. Kapunk még hozzá egy felületvédő bugyit, egy 220-as kábelt és egy füzetet, kínai írásjelekkel. A sok „krikszkraksz” között nem tudtam eligazodni, de szerencsére a légtisztítót pofonegyszerű használni.

A gép remekül néz ki, de ami sokkal jobb, hogy szinte bármilyen lakásba beillik ezzel a letisztult, enyhén lekerekített hasábforma dizájnnal. Betettem a hálószobába egy fehér színű szekrény mellé, mintha oda találták volna ki. A kinézet kísértetiesen hasonlít az almás cég termékeire, pont olyan diszkréten menő ez is.

A lyukak az oldalán azonban nemcsak díszek, hanem tényleg ott szívja be a levegőt. A LED világítás pont ugyanennyire eltalált, a kikapcsolt fokozaton kívül van még egy normál és egy enyhén derengő is, ami éjszaka jön jól. Engem ugyanis a sötétben még a laptopom töltő lámpája is irritál, ez viszont annyira minimális fényt ad ki, hogy egyáltalán nem zavart.

Kissé bosszantónak találtam, hogy nem voltak képesek egy EU átalakítót adni a villásdugóhoz, de mivel egy univerzális sem kerül többe 500 forintnál, ezért ezt nem különösebben nehéz pótolni.

 

Xiaomi Air Purifier 2 tesztje

Kezdjük azzal, hogy egyáltalán miért jó nekünk az, ha otthon van egy légtisztító berendezésünk. Az ilyen jellegű a készülékek HEPA filter segítségével kiszűrik a levegőben keringő mikrorészecskéket, koszt, porszemeket, atkákat és még sok minden oda nem illő dolgot. Ez elsődlegesen léguti betegségekben szenvedőknek jöhet jól, gondolok itt a porallergiára, illetve az aszthmára, sajnos mindkettőt első kézből volt szerencsém megtapasztalni.

Ezzel csökkenthető a por mennyisége, a kellemetlen szagok – például főzés után -, és esetlegesen lehet egészségmegőrző hatása is, hiszen az allergén anyagokat kivonja a levegőből. Ami viszont biztos, hogy a kevesebb keringő részecske ritkább takarítás jelent, halleluja. Ezt azonban mérni is kell valahogyan, hiszen egy átlagember számára semmit nem mondanak az olyan fekete mágikus rituálék körébe tartozó varázsszavak, mint például a szabad gyökök száma. Én két számot szeretnék látni a készülék használata alatt: egy magasabbat, hogy ennyi volt és egy alacsonyabbat, hogy ez lett a végeredmény.

Ezt az úgynevezett PM 2,5 értékkel szokták kifejezni, ami az angol particulate matter / particle pollution szavaknak felel meg, ezt magyarra úgy fordítanánk, hogy mennyi a 2.5 mikrométernél kisebb részecskék mennyisége a levegőben. Ezek a mikroszkopikus méretű szemcsék mélyen be tudnak hatolni a tüdőbolyhok közé, ahol fertőzéseket és gyulladásokat okozhatnak. Összehasonlítási alapként az emberi hajszálat használhatjuk, aminek a vastagsága 50-70 mikrométer között mozog.

A fenti elméletet sajnos nincs módomban megvizsgálni, viszont tudok olyan mindennapi teszteket végezni, amelyekből lemérhető a készülék hasznossága, például mennyire tünteti el a konyhai szagokat, illetve hogy kevésbé porosodik-e a lakás (a por részecskék egyébként inkább a 10 mikrométeres nagyságrendbe tartoznak).

Mielőtt azonban belemerülnénk az aktív használatba, fussuk át a készülékkel kapcsolatos főbb tudnivalókat. Összesen két gomb van rajta, egy LED vezérlés, aminek három módja van, kikapcsolt, derengő és normál mód, és pont ebben a sorrendben lesz egyre fényesebb. A másik a ventilátor sebességét vezérli, lehet alvás, auto vagy kedvenc módban. Az előbbi a legcsendesebb, a második dinamikus, a már említett PM 2,5 érték szerint változtatja a sebességet. A kedvenc állapot beállítását viszont csak a telefonos applikációval tudjuk elvégezni.

Az alkalmazáshoz a leírásban található QR kód telefonos beolvasásával juthatunk hozzá. Sajnos regisztrálni kell ahhoz, hogy használni is tudjuk, de itt jönnek be a képbe a különböző kamu e-mail fiókok és a 10 perc alatt megsemmisülő levelező címek. Mindenkinek a fantáziájára írom, hogyan oldható meg ez a feladat, de a Mi Home egyébként nem egy rossz applikáció, akinek pedig már van Xiaomi eszköze, annak valószínűleg fiókja is.

Az applikáció automatikusan megtalálja a készüléket, és a WIFI jelszavunk beírásával szépen csatlakozik is a hálózatunkhoz, innentől kezdve pedig teljeskörűen menedzselhető.

Az alkalmazástól nem kell megijedni, pofonegyszerűen használható. A kijelző nagyobb felét a már említett PM 2.5 mérőszám foglalja el. Ez utóbbit egyébként az EPA (Enviromental Protection Agency) dolgozta ki az AQI (air quality index) keretein belül, és a határértéket 25 mikrogramm / légköbméterben határozta meg. Emiatt egyébként ne kell különösebben aggódnunk, mert 2015 előtt még 65 volt, illetve anyagonként lebontva külön határértékek vannak meghatározva, szóval ez nagyjából semmit sem jelent. A lényeg az, hogy az alacsonyabb a jobb, ezt tekintsük ökölszabálynak.

A PM szám alatt láthatjuk a hőmérsékletet és a páratartalmat, ami nagyjából pontos adat, ugyanis a lakás fűtésrendszerét vezérlő termosztát is ennyit mutatott. Kijelzi továbbá a szűrő élettartamát, a működési időt és a megtisztított levegő mennyiségét, köbméterben. Jobb felül láthatjuk a háttérbeállításokat, de ennél sokkal fontosabb az alsó sorban található módválasztó gombsor.

A menüszalag elég egyértelmű, első a kikapcsoló gomb, a másik három a már említett auto/alvás/kedvencek üzemmód választó. Ez utóbbinak van egy belső menüje, ahol egy csúszka segítségével állíthatjuk a ventilátor forgási sebességét, amivel egyenes arányban nő a megtisztítható terület nagysága. Maximális állásban brutálisan hangos, cserébe 45 négyzetméteres terület levegőjét képes megtisztítani, ami 330 köbméter átszűrését jelenti, óránként. Ez simán hihető, ugyanis a zaj mellett érzékelhető légmozgást generál a lakásban. Az én fülemnek a 15-18 m2 állás volt a kellemes, ez nagyjából elég volt a háló- és fürdőszobánk levegőjének a keringetésére.

Azok számára, akik a számokban hisznek, a gyártó rendelkezésre bocsájtott néhány adatot: egy 21 m2-es szoba teljes levegőmennyiségének átforgatása 10 percet vesz igénybe, amelyet 360 fokban, egy 3 rétegű, Japánban gyártott HEPA szűrővel valósít meg. Van egy jópofa animáció a gyártó honlapján, ahol a gépet különböző méretű szobába áthelyezve láthatjuk, hogy mennyi idő alatt tisztítja meg a levegőt, érdemes kipróbálni.

Jöjjenek az éles tesztek, illetve a mért eredmények. Először a saját applikációjával mértem a levegő tisztulását a szobában. A nappali ajtaját becsuktam, a hálószobát egybe nyitottam a nappalival, illetve a fürdőszoba ajtót is nyitva hagyva létrehoztam egy közös teret, ami olyan 35 m2-t tesz ki. 42-45 PM értékről indultunk, 2 órával később már csak 10-et mutatott az applikáció. Hagytam, hogy órákon keresztül dolgozzon, és véletlenszerű időközönként lementettem az adatokat. A 9-10 PM értéket stabilan tartotta, bár én személy szerint nem érzékeltem különösebb változást.

Másnap következett a főzés teszt a nagyjából 10 m2-es konyhában, ezért a szívás erősségét 9-12 m2-hez igazítottam. A dolog valóban működött, egyrészt érzékelte a főzésből adódó páratartalom emelkedést, másrészt tényleg csökkentette az ételszagot. Ha megemeltem a teljesítményt, akkor az érezhető volt a szagok intenzitásának csökkenésében is, vagyis a dolog élőben is működik, nem csak humbug.

Ami a porosodást illeti, lényegesen kevesebb szemcse keringett a levegőben. Ezt két módon is tapasztaltam, egy szubjektív és egy objektív módon: egyrészt a beszűrődő fényben mintha kevesebb porszemet pillantottam volna meg, illetve a bútorok sokkal lassabban koszolódtak. Azért ha letettem egy elemlámpát a padlóra, még így is láttam a koszszemcséket a földön, e a különbség meglehetősen markánsan kirajzolódik a fenti képen.

Egy dolgot azonban végig hiányoltam a teszt alatt. Ha a gép kijelzi a páratartalmat, akkor miért nincs benne egy párásító funkció? Ehhez persze kellene egy folyadéktartály is, amivel nem rendelkezik, de reméljük a Xiaomi Air Purifier következő verziója már ezt is tudni fogja.

 

Összegzés

Kevés dolog van, ami ennyire kellemesen használható, mint a Xiaomi Air Purifier 2. Benyomjuk, csendesen dolgozik a háttérben, szűri a koszt, a szagokat, és még a lakásdizájnba is beleillik. Fényei diszkrétek, külleme egyáltalán nem tolakodó. Az applikáció nekem végig hiba nélkül működött, a visszajelzett értékeket pofonegyszerű értelmezni, és egyéb hasznos funkciókat is tartalmaz.

Mivel egy légtisztító berendezést hosszabb távú használatra tervezünk, ezért azt gondolom, hogy a nettó 29.600 forintos ár egyáltalán nem magas, különösen, ha azt is hozzá gondoljuk, hogy a megléte kevesebb takarítással jár, és allergiások, illetve aszthmásk számára még egészségmegőrző hatása is lehet. Jelenleg akciós, a GBAFFLGZS01 kuponkóddal lejjebb vihető az ár.