Xiaomi A2 és 6X telefonok tesztje – Lolka és Bolka

Xiaomi A2

A Xiaomi A2 és 6X telefonok egymás hardveres édestestvérei, mégis más operációs rendszer fut rajtuk. Egyik B20-szal és Android One-nal domborít, másik Face ID-val és fényképezéshez használható mesterséges intelligencia támogatással vág vissza ellenfelének. A 4 GB RAM-nak és a Snapdragon 660-as processzornak köszönhetően pedig könnyedén birkóznak meg szinte az összes feladattal. A középkategória két legütősebb telefonja 75, illetve 79.000 forintos áron kelleti magát, amelyet a magyarországi Xiaomishop szállít, itthoni garanciával.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

 

Xiaomi A2 és 6X kicsomagolása

A cikkben gyakorlatilag két azonos telefonról van szó, ennek ellenére a csomagolásuk eléggé eltér egymástól, hiszen az A2 doboza némileg rövidebb, ellenben magasabb, míg a másik pont ennek az ellentéte, illetve a rajta szereplő grafikát is megvariálták egy kicsit, teljesen különböző termék benyomását keltve.

A méreteltérésnek az oka az, hogy a beltartalom is különbözik, az angolszász kultúrkörbe szánt Xiaomi A2 töltője európai dugóval érkezik, míg a 6X kínaival, vagyis itt majd egy adaptert kell rábűvölnünk a csatlakozóra. A telefon és a tápegység mellé kapunk egy Type-C kábelt, jack to Type-C átalakítót, szilikon tokot, leírást és SIM tűt, ezek alkotják mostanában a szokásos egységcsomagot telefon fronton.

Végre nem egy fekete, depresszióba taszító, vagy egy fehér, minden koszt összeszedő mobilpárost kellett tesztelnem. Ez a metál tengerkék nekem nagyon bejön, elég unisex, de akinek a felsoroltak közül egyik sem tetszik, az általában a halvány aranyat is választhatja. A minőség elsőrangú, a készülék masszív, nem ropog, nem csavarodik. Cserébe viszont elég nagy tepsi a telefon, de hát ez a trend, az 5,5 colnak lassan befellegzik.

A hátlap fém, ami sajnos feláldozza a szépség oltárán a vezetéknélküli töltés funkcióját. Szemből a 20 Megapixeles selfie kamera és a viszonylag vékony, gyöngyház fehér keret tűnhet fel. Az értesítési LED mondjuk nem fog, mert fehér alapon fehéret kellene keresnünk, de higgyük el, hogy ott van.

Hátul a síkból kitüremkedő duális kameraszigetet fedezhetjük fel, az iPhone óta ez a divat, ami miatt a telefont letéve furán billeg az asztalon. Alatta a kiváló helyre került ujjlenyomat-olvasó ékeskedik, illetve felfedezhetünk egy kis geget is, a Xiaomi A2 hátára rászitázták az Android One feliratot. Mindkét készülék kapott infra portot, viszont eltűnt a jack csatlakozó és a hangszóró is csak mono, a megtévesztő sztereo nyílások ellenére. A töltésért és a hangátvitelért a Type-C csatlakozó felel.

Xiaomi A2 és 6X tesztje

Először azt hittem, hogy mivel a Xiaomi A2 és a 6X édestestvérei egymásnak, ezért a hardver is ugyanaz, de ez az állítás csak 99%-ban igaz, és mint tudjuk, a részletekben lakozik az ördög. Persze a fő részegységek megegyeznek, ráadásul érzetre elég bika is a telefon, ezért ilyenkor mindig elgondolkodom azon, hogy mi szükség van ennél is brutálisabb processzorra.

4 GB RAM, 64 GB ROM és egy Snapdragon 660-as SoC szolgáltatja a tűzijátékot, erre szokták azt mondani, hogy mindenre elég, de az 50.000 forintos telefonokhoz képest inkább a fölényes erőtartalék kifejezést használnám. Nem nagyon találtam olyan játékot, amivel sikerült volna a teljesítményt felzabáltatni, pedig már az Asphalt 9 is kijött, ahol aztán ömlenek a képen a vizuális effektek, de ez a készülékeket nem nagyon hatotta meg.

A gördülékenység érzete számszerűsíthető is, az A2 130.000, míg a 6X 140.000 pontot harácsol össze Antutuban. Az Adreno 512-es GPU chip 48 FPS-sel jeleníti meg a motorost kergető T-REX-et, ami igencsak megsüvegelendő eredmény. Mindkét operációs rendszer nagyon folyamatosnak érződik, amihez a háttértár 270/200 MB/másodperces írási/olvasási sebessége is nagyban hozzájárul.

Ráadásul szenzorokkal is teletömték mindkét testvért, iránytű, giroszkóp, ujjlenyomat-olvasó és pedométer is helyett kapott, ahogyan a BT 5.0 és a duális ac WiFi sem maradhatott ki, nem így az NFC. A GPS kifejezetten jól működött, gyorsan megtalálta a műholdakat, precízen navigált, ráadásul két nano SIM foglalatba pakolhatjuk a kártyáinkat. Sajnos a Xiaomi 6X nem támogatja a B20-as sávot, így aki 4G szolgáltatásokat szeretne Budapesten kívül használni, annak mindenképpen az A2 lesz a nyerő.

Az első gyenge pontot az akkumulátor kontra kijelző kapcsolatnál fedeztem fel. A megjelenítésért egy 2160×1080 pixel felbontású, LCD IPS panel felel, ami 5,99 inch-es képátlót biztosít, 18:9-es képarány mellett. Ettől még elég nagy tepsinek, de legalább vékonynak érezzük a készüléket. A kijelző színei szépek, a fényereje is megfelelő, viszont egy kategóriával feljebb már AMOLED technológiával operálnak, ami sokkal energiatakarékosabb megoldás, mint ami a tesztalanyokban található.

Xiaomi A2 / Xiaomi 6X

Már pedig van miért spórolni, hiszen a 3.010 mAh-s akkunak gondot okoz átlagos használat mellett a telefont két napig életben tartani, amit én egy kicsit keveslek. Nekem egy laza 40 kilométeres túra során 8 óra alatt sikerült majdnem nullára merítenem az A2-t, igaz masszív GPS és kijelző használat mellett. Ilyenkor jön jól a piszok gyors, QC 3.0-s töltés, hiszen míg pihenés okán bevertem fél liter sört, 35%-nyi töltöttséget szívott magába. Igaz közben nem tudtam volna zenét hallgatni, de ezt megoldottam azzal, hogy simán otthon felejtettem a Type-C átalakítót, szóval tényleg elég nagy nyűg állandóan magunkkal cipelni azt.

Ami a kameraképességeket illeti, hozzák a kategória átlagát, sőt a Xiaomi 6X még egy picit többet is. Szépen a színek, elég nagy a dinamikatartomány, a kromatikus aberráció szinte ismeretlen, és egészen jók a duális, 12+20 Megapixeles optikák által készített éjszakai képek is. Eredeti méretben az A2 és a 6X képeit ezen a linken nézhetitek meg.

Videókat 4K felbontásban készíthetünk, EIS-sel megtámogatva, illetve gyors mozgásokhoz az 1080p 60 FPS mód is rendelkezésre áll. 30 képkocka mellett azonban látszik egy kis bemosódás, már akkor is, ha normális tempóban oldalirányban mozdítjuk a kezünket.

Xiaomi A2: Android One

Térjünk át az operációs rendszerekre, hiszen leginkább itt érhető tetten az, hogy a két készülék használata eléggé eltér egymástól. Az Android One projektet alapvetően azért találták ki, hogy a nagyon ár-érzékeny piacokon – értsd: Ázsia, India, Afrika – is rendelkezésre álljon egy olyan szoftverkörnyezet, amelyet a Google szolgáltat, nem pedig az egyes mobilgyártók.

Így megússzuk a különböző értelmetlen egyedi programcsomagokat, a bugok nagy részét, a vírusokat, és még a szűz Androidon felül kapunk néhány extrát is. Ezen túl a Google garantálja, hogy 2 főverzión keresztül, illetve három évig frissítik ezen készülékek operációs rendszereit, ami az olyan cégeknél, mint a BQ, az i-mobile vagy a Lava nagyon fontos, de igazából a Xiaomi-nak pont nincs rá szüksége. Mivel az Android One tartalmazza a szokásos Google applikációkat – Youtube, Maps, Play Protect stb. -, ezért emiatt sem kell különösebben aggódnunk.

Érdekes módon néhány dolog kimaradt, a Face ID menüpontként sem létezik, mint ahogy mesterséges intelligencia rásegítés sincs fényképezéskor.  Mégsem ez volt alapvetően a bajom a One-nal, hanem az, hogy basztat, amit én nem szeretek. Utálok olyan „fontos” kérdésekre válaszolni, mint például: hogyan éreztem magam a Pilisi Tájvédelmi Körzetben, vagy hogy értékeljem az összes rohadt boltot, ami mellett elmentem.

Felfedeztem egy Android 6.0 óta nem látott hibát is, az automatikus fényérzékelés random változását. Ülök a szobában, és néha elsötétedik a kijelző, majd újra kivilágosodik. Apró bug, nem is jelentkezik mindig, de bosszantó. Aztán nem lehet importálni a névjegyeket SIM kártyáról, miért? Fel kellett töltenem a felhőbe, majd onnan visszahúzni, hogy lássam a hívók neveit.

A fenti sírás után kiemelnék két előnyt, ami viszont akár selling point is lehet: a B20-as sáv megléte, és hogy a telefonunk a technológiát támogató eszközökkel power bankként is képes funkcionálni Type-C csatlakozón keresztül, ezeket a Xiaomi 6X nem tudja.

Xiaomi 6X: MIUI 10; Android 8.1

Szerintem senkit nem fog meglepetésként érni, hogy a MIUI 10-et sokkal jobban szerettem, mint az Android One-t. Szebb, gyorsabb, sokkal átláthatóbb, ehhez is van támogatás, rendszeresen jönnek a frissítések, van egy csomó, variálható téma.

Eklatáns példa, hogy például a fényerőállítás megnyomhatatlan csúszkájának a megnagyobbítására nagyjából 8 évet kellett várni, mint ahogy a hangerő különböző aspektusait is sokkal átláthatóbban lehet beállítani, amik apróságnak tűnnek, de mind hozzájárulnak a kellemesebb használathoz. Ezen felül a 10-es verzió megkapta a Face ID-t és az AI támogatott fényképezést is.

AI OFF / AI ON

Ez utóbbi a legérdekesebb, képes a színek dinamikatartományát javítani, emiatt sokkal élénkebbnek hatnak a fotók. Nem tudom, hogy köze van-e az AI-hoz, de fénymérési pontok variálásával sem tudtam átverni, a színek nem égtek ki és nem is sötétedett be a kép, a fényviszonyokhoz képest a lehető legjobban állította be az értékeket a kamera.

Apróság, de Antutun is valamiért 10.000 ponttal jobb eredményt hozott, mint az A2, ez valószínűleg a jobban optimalizált háttér-folyamatoknak tudható be. Használat közben nem érezni, de azért a tudat csak ott motoszkált bennem, hogy ez egy picit „erősebb” telefon. A képet azért árnyalja, hogy a Google csomag nem teljes, mert bár Google Play áruház van, de a Gmail, Youtube, Google Maps és egyéb megszokott alkalmazásokat kézzel kell feltelepítenünk.

Összegzés

Mindkét készülék kiváló a maga nemében, egyetlen hibájuk a szokásosnál némileg rövidebb üzemidő, de ez nem kíván igazán nagy kompromisszumokat. A Xiaomi A2 egyértelműen azoknak jó választás, akik rá vannak utalva a B20-as sávra, vagyis a nem Budapesten vagy egyéb nagyvárosban lakó telefontulajdonosok többsége.

Tudtad,hogy már itthon is van olyan szakszerviz, amely kifejezetten kínai telefonok és tabletek javítására specializálódott? Ők a kinaitelefonjavitas.hu, ahol a RendeljKínait olvasói 2.000 Ft kedvezményt kapnak a bevizsgálási díjból, ha felmutatják az alábbi kupont:

Bővebben az alábbi linken olvashattok a lehetőségről. A kupon letölthető PDF, illetve JPG formátumban.

Szerintem a Xiaomi 6X MIUI felülete jobb, kezelhetőbb és szebb is, mint amit az A2 az Android One-nal nyújt, és szebb képeket is készít az AI támogatás miatt, plusz jól el lehet bohóckodni a Face ID-val is, én fővárosi lakosként ezt vinném haza. Bármelyiket is választjuk, csalódni nem fogunk, mindkét készülék kiváló ebben a 70-80.000 forintos sávban, ráadásul a Xiaomishop magyarországi garanciát és extra gyors szállítást is kínál ezért az összegért.

Vedd meg még olcsóbban! Keress kupont a Kupongyűjteményben!

ÁTTEKINTÉS
Xiaomi A2 ár/érték
Xiaomi 6X ár/érték