Xanes 1301 T6 elemlámpa teszt – Háromperces öröm

Xanes 1301 T6

Xanes 1301 T6 egy minimál elemlámpa a legolcsóbb fajtából. 2.000 forintért kapunk egy USB-n keresztül is tölthető, fókuszálható fényű, 5 működési módot tudó, 1.500 Lumen fényerejű lámpát, ami egyáltalán nem hangzik rossz ajánlatnak.

Árukeresőt fejlesztünk!Vásárlás előtt kattintsd meg az Itt megvásárolható gombot, így ingyenesen támogatod a fejlesztést. Részletek >>

Xanes 1301 T6 tesztje

Kicsomagolás nincs, hiszen csomagolás sem nagyon. Bubi fóliából bukkan elő a Xanes 1301 T6 és egy micro USB kábel, ami a lámpával ellentétben teljesen fehér. Itt el kell sütnöm a “repülőgép alumínium ötvözetből megalkotott űrtechnológiás anyagok használata” sablont, ami olyan jellemző a lámpagyártókra.

A viccet félre téve a forgácsolás szépre sikerült, ahogyan a festés is. Elég sok az erezet a felületen, így az remek fogást biztosít, nekem a hossz is kényelmes, pont a hüvelyujjamhoz esik a módválasztó gomb, amivel a különböző erejű fénynyalábok között lapozhatunk. A test első része kihúzható, ezzel tudjuk teríteni vagy fókuszálni a fényt. Azonban ha szétcsavarjuk a lámpát, hullani kezd a fémforgács, a menet kialakítása valahogy nem sikerült igazán jól.

A hátoldalon egy klippet találhatunk, ezzel fogathatjuk fel a Xanes 1301 T6-ot a ruhánkra, míg az első harmadban egy micro USB bemenetet, itt tudjuk tölteni a testbe elhelyezett 18650-es akkumulátort, amit nem mellékelnek az elemlámpához. Érdemes még szétcsavarni a fejet, ekkor kiderül, hogy a vetítőlencse nem üveg, hanem műanyag. Ahogy elnézem, ezt valaha beragasztották, de az idő vasfoga – vagyis a kibontás utáni első óra – “elrágcsálta”, így simán ki tudtam venni a kupak alól, minőségbiztosítás level 1000.

A termék nevéből már lehetett következtetni a LED típusára, hiszen ez a lényeges. XM-L T6 került az orrba, ami a gyári leírások szerint 1500, valójában 910-975 Lument képes leadni a Lightsngear oldala szerint. Ez a modern LED-ek belépőmodellje, teljesen korrekt cucc, de azért nem egy űrtechnika, bár ezt bizonyára az olvasó az árból már kitalálta. Szerencsére nem is ez a lényeg, hanem hogy jól működik-e. A fő vezérlőgombbal 5 működési mód között lapozhatunk, amelyek az alábbiak:

  • gyenge, közepes és erős csóva, de a teljesítményértékeket nem mellékelték
  • stroboszkóp
  • S.O.S jel

A bekapcsolás után a gomb zöldre vált, ez jelzi a normális működést és a megfelelő mennyiségű energiát. Ugyanez töltés közben piros, innen tudjuk hogy még megy bele a delej. Hosszú nyomásra kapcsol ki és be, rövid nyomásra pedig lapoz a különböző funkciók között.

Most hogy letudtuk a kötelező köröket a működési módok kapcsán, kezdjük el használni a lámpát. Bekapcsoltam a Xanes 1301 T6-ot és jól is működött, nagyjából 3 percig. Ekkor a fényereje ezerszeresére csökkent, éppen csak hogy világított. Kicseréltem a 18650-es akkumulátort, újra jó volt, de a jelenség megismétlődött. Ezért elővettem a Convoy S2+-t, és vele is végigpróbálgattam a telepeket, de azok tökéletesen működtek.

Néhányszor még megismételtem a fenti műveletet, szétcsavartam, majd újra összeraktam Xanes 1301 T6-ot, de a jelenség folyamatosan megismétlődött. Az a gyanúm, hogy hibás a termék LED vezérlő drivere, emiatt folyamatosan billeg a teljesítmény, néha visszajön, majd újra elmegy és ez ismétlődik. Így viszont nem lehet megbízhatóan használni, ezért a kütyü így értékelhetetlen.

Összegzés

A fenti cikk élő példája annak, miért nem veszünk 6 dolláros cuccokat. Nagyon jó ötlet lett volna a micro USB-s töltés, ha a lámpa megbízható lenne, de nem az. A helyenkénti silány anyaghasználat visszaüt, egyszerűen nem érdemes ilyen olcsón ehhez hasonló eszközt venni.

A Xanes 1301 T6 elbukik a próbán, de a legnagyobb baj, hogy ha működne is, akkor is beszerezhetünk picivel drágábban olyan remek darabokat, mint a Convoy S2+, ahol akár többféle LED közül is választhatunk, és megbízhatóan működik.

ÁTTEKINTÉS
Ár-érték arány